Elit- & landslag i världsklass
STYRKOR
I en aktiv samverkan med Svensk Elithandboll (SEH) Dam och Herr drivs landets högsta serier, SHE och HBL, i en ständig utveckling kvalitativt och ekonomiskt.
För högsta serien på både herr- och damsidan finns en etablerad liganämnd. Nämnden arbetar för att även etableras hos de allsvenska föreningarna som vägledning och rådgivning kring kraven i de högsta serierna.
Svensk handboll har som första idrott tecknat ett helt könsneutralt kollektivavtal och Svenska Handbollförbundet har sedan många år tillbaka helt jämställda ersättningar till alla landslagsspelare.
För de allsvenska föreningarna finns numer en gemensam intresseorganisation.
Landslagsverksamhet finns på alla internationella nivåer och är direkt kopplade till vår spelarutvecklingsverksamhet. Dessutom är alla Ungdomslandslag (på både flick- och pojksidan) kvalificerade till sina respektive mästerskap.
Såväl dam- som herrlandslag är etablerade i den absoluta världstoppen.
Genom Svenska Handbollförbundets spelarutbildning erbjuds spelarna återkommande regionläger. Direktivet att växla spelartrupper mellan Ungdomsmästerskap ger möjlighet till uppbyggnadsträning under spelarens utvecklingsår. Dessutom ges fler spelare chansen att delta i mästerskap och får därigenom internationell erfarenhet.
Genom vår satsning på beachhandboll och ny lägerverksamhet har vi nu format ett ungdomslandslag som för första gången deltar i mästerskap.
Vi har en välutbildad tränarkår som dessutom är eftertraktad internationellt. Något vi uppnått genom våra införda utbildningskrav.
Ett omfattande förändringsarbete, som skett i dialog med RF och SOK (Sveriges Olympiska Kommitté), har lett fram till ett nytt och förbättrat arbetssätt.
Vi är tydliga med att handboll är en lagsport men att vi ser varje individ som unik och viktigt. För detta utgår vi från två vägledande principer: “Jaget för laget” och “Den individuella lagsporten”.
UTMANINGAR
Vi behöver fortsätta utvecklingsarbetet av hela vår verksamhet. Det innebär att vi behöver fortsätta arbetet med föreningarnas och individernas förutsättningar och möjligheter till en ökad professionell verksamhet. Vi behöver också utveckla förutsättningarna för dubbla karriärer för spelarna och förbereda för en efterkarriär inom handbollen.
Vi vill fortsätta att utveckla svensk föreningshandboll genom deltagande i de europeiska cuperna.
Vi behöver hitta och etablera arbetsformer som fungerar tillsammans med den nystartade allsvenska intresseorganisationen.
Samtidigt som vi vill bibehålla den styrka vi har i vårt kollektiva sätt att spela handboll, vill vi utmana individerna att hitta en ökad drivkraft till utveckling, genom ökad kunskap och egenansvar. Genom utbildning införa idéer från den tradition som finns i de individuella idrotterna.
Svensk handboll behöver skapa nya resurser för att finansiera nödvändiga satsningar på den stöttande verksamhet som behövs runt alla spelare, i form av till exempel specialistkompetenser och tekniska hjälpmedel. Här ser vi idag att vi har svårt att hänga med i den internationella utvecklingen.
Det är en utmaning att få fler spelare att ta steget från Ungdomslandslag till A-landslag. Vi behöver därför hitta ny finansiering för en mer stadigvarande verksamhet som kan utveckla konceptet ligalandslag, som vi sett underlättat övergången för fler spelare.
På kort tid har de svenska seniorlandslagen i beachhandboll lyckats etablera sig internationellt. Utmaningen nu ligger i att säkerställa kvaliteten parallellt med att bygga upp den struktur som krävs för kontinuerlig utveckling och påfyllnad av såväl spelare som ledare och funktionärer.
Vi vill fortsatt kvalificera oss till samtliga internationella mästerskap på såväl ungdoms- som elitnivå.
Publicerad: 2022-11-23
Senast uppdaterad: 2022-11-23
Författare: Therese Bringefors