Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Rullstolshandboll

Rullstolshandboll riktar sig till den som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gåendeklass på lika villkor.

Rullstolshandboll spelas med fem utespelare och en målvakt. Man spelar med en sänkt ribba vilket gör att målets storlek är 3 x 1,7 meter. I övrigt är reglerna de samma som i gåendehandboll, t. ex. så är tre steg detsamma som att en rullstoslspelare får hålla i bollen i tre sekunder. Ett klassificeringssystem för spelare används i samband med internationella tävlingar. I övrigt följer SHF/rullstolshandbollen kompletterande regelverk som regleras EHF.

Rullstolshandboll förekommer i ordinarie cuper runt om i landet, Bohus Cup, Partille Cup och Lundaspelen är turneringar där rullstolshandbollen varit representerad flera gånger.

Rullstolshandboll på SM-veckan
Rullstolshandboll tog en plats på SM-veckan i Borås 2021. Det var första gången som ett SM i rullstolshandboll skulle arrangerats. På grund av coronapandemin blev dock SM-tävlingarna inställda. Vi ser fram mot att kunna göra SM-premiär framöver.

Publicerad: 2022-12-15

Senast uppdaterad: 2022-12-15

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!