Gå till innehåll

HF Mitt

HF Mitt

Strands IF har skapat handbollsfeber i Hudiksvall

Vi i Handbollförbund Mitt vill framhäva er föreningars fantastiska arbete, varav vi vill börja med att presentera vår nordligaste förening Strands IF och deras arbete för att nå ut till och inkludera fler i sin verksamhet

Strands IF är en sektionsförening med sporterna: fotboll, handboll, friidrott och konståkning. Varav handbollssektionen har representationslag i div 1 (dam) och div 3 (herr), samt 10 ungdomslag i seriespel och 6 barngrupper i åldrarna 3–9 år.

Intresset för handboll i Hudiksvall har exploderat under det senaste året. Där föreningen har sett ett ökat antal åskådare på sina matcher, men framför allt en ökning av antalet aktiva. I mars 2023 hade föreningen 90 aktiva under 9 år och nu har de 180! Totalt har föreningen ca 380 aktiva från 3 år tom senior.

En stor del i detta är Hej Aktivitets arbete ute i skolorna. Där de bland annat har ingått i SHF Lilla VM projekt under hösten, samt varit och är ambassadörer för handbollen och visat upp vår idrott.

Hej Aktivitet är och vill vara, Hudiksvall kommuns största inkluderingsfaktor.Genom deras kostnadsfria verksamheter kan barn, unga och gamla, med och utan funktionsvariationer mötas. Deras största fokus ligger på att alla ledare och deltagare ska känna sig trygga, sedda och uppleva så pass mycket positiva förstärkningar att man vill komma tillbaka!

De tydliggör vad som förväntas och uppmuntrar snällhet, samtidigt som de vill att alla ska ha möjligheten och viljan att leva ett hälsosamt liv. Genom att erbjuda ett gäng aktiviteter/verksamheter:

  • 3 x Aktivitetsklubbar (Hudiksvall, Delsbo och Iggesund) som är en efterskola-verksamhet för barn i mellanstadiet.
  • Fotbollsfredag: 3 åldersindelade pass varje helg (10–12 år, 13–15 år, 16-ca 25 år).
  • Fritidsbanken.
  • 3 x Bolltrollarna (boll & aktivitet för människor som går, eller har gått, anpassad skola).
  • Gå-fotboll 50+ (en gång per vecka).
  • Rörelsesatsning i skola tillsammans med RF-SISU Gävleborg.
  • 4 x sommarlovsaktiviteter i samarbete med Hudiksvalls kommun och Glada Hudikhem (3 veckor sommarlovsaktiviteter på fyra platser i kommunen).

Förutom verksamheterna som drivs av Hej Aktivitet, har föreningen skapat fler träningsgrupper för att fler skall kunna träna, de har väldigt drivande och engagerade ledare, samt utbildat sina barnledare i Hand the Ball. De har också en ungdomsansvarig och en som ansvarar för barnverksamheten (båda finns även representerade i styrelsen, vilket gör att informationsvägen blir kortare och effektivare).

Anna Jacobsson som är ansvarig för barnverksamheten nämner att en av framgångsfaktorerna till den stora ökningen av antalet aktiva barn, är att de använder sig av Goalcha-bollen för alla barn mellan 3–9 år. Goalcha-bollen är bra på väldigt många sätt, bland annat för att den är mjuk vilket gör att den är lätt att greppa och kasta. Det gör dessutom inte ont att få på sig, vilket i sin tur har bidragit med att fler vågar agera som målvakt. Den skapar också bättre passningsspel, eftersom studsandet på egen hand försvinner då bollen inte studsar så bra. Hon avslutar med att implementeringen av konceptet Hand the Ball i föreningen har gjort att det har blivit lättare att introducera nya spelare i handboll.

För att möjliggöra en bred verksamhet arbetar styrelsen mycket med att utveckla föreningens organisation och skapa ekonomiska möjligheter för att främja en växande förening. Genom att föreningen genomsyras av deras framtagna värdegrund – GIV (glädje, inkluderande och våga). Kortfattat vill föreningen att spelare, ledare, föräldrar och andra intressenter skall känna glädje och gemenskap, som är inkluderande för alla medmänniskor. Föreningen vill att alla individer skall ha bra förutsättningar till trygghet och utveckling, där de aktivt tar avstånd mot våld, mobbing, rasism, sexuella trakasserier, droger och doping. Samtidigt som föreningen uppmuntrar spelare och ledare att ha mod och våga prova, att vara sig själva, samt att våga vara annorlunda, att misslyckas, att ta ansvar, lyfta varandra och dela med sig så att alla i föreningen utvecklas tillsammans!

Publicerad: 2024-02-15

Senast uppdaterad: 2024-02-15

Författare: Gabriella Persson

Intressant? Dela gärna!