
Månadens profil beachhandboll: Karolina Åberg Andersson
Karolina Åberg Andersson har sitt hjärta både i handbollshallen och i sanden. Med erfarenhet som både ledare, instruktör och spelare har hon varit med och byggt upp intresset för beachhandboll i Eskilstuna och nu tar hon klivet in i landslagsverksamheten.
Här berättar Karolina med egna ord om sin resa, sin passion för sporten och hur hon hoppas kunna påverka svensk beachhandbolls utveckling framåt.
Var kommer du ifrån och hur hamnade du i Eskilstuna?
Jag kommer ursprungligen från Uppsala men flyttade till Eskilstuna för drygt fem år sedan för att studera beteendevetenskap.När jag var klar med mina studier i början av 2023 var det inte helt lätt att få jobb, till stor del på grund av sviterna från covid. När jag blev erbjuden jobb som arenavärd på Kultur- och fritidsförvaltningen tackade jag ja för att se vad det kunde leda till och nu trivs jag superbra! Det känns som att det kommer bli kämpigt att hitta ett roligare jobb. Eskilstuna är en perfekt handbollsstad… förutom att vi saknar en ordentlig beachhandbollsplan. I min moderklubb, Uppsala HK, har beachhandboll alltid varit en del av verksamheten.
Hur har din moderklubb utvecklat beachhandbollen?
Tidigare har fokus mest legat på att spela handboll på sand, men nu när klubben byggt fyra nya planer och satsar mer på beachhandboll känns det jätteroligt. Jag hoppas det kan inspirera andra föreningar att göra samma resa.
När började du själv engagera dig i beachhandboll?
Mitt första sommarjobb var som 15-åring när jag var instruktör på klubbens beachhandbollsläger. Jag jobbade också på Uppsala Beach Cup – allt från kiosken till tävlingstältet. Jag trivdes jättebra och jobbade flera år i rad. Intresset växte varje år, framför allt tack vare gemenskapen och enkelheten i att samla ett gäng och köra beachhandboll.
Hur har du jobbat med att introducera beachhandboll i Eskilstuna?
När jag flyttade hit fanns det inte någon större beachhandbollskultur. Jag introducerade det som ett komplement för de 09-tjejer jag tränade, särskilt för de som inte spelade fotboll på sommaren. Då handlade det mer om att spela handboll på sanden. När vi tränat ett tag anmälde vi oss till Vintrosa Beach Cup med beachhandbollregler, det blev vår introduktion till beachhandbollen.
Vilka turneringar har ni deltagit i och vad planerar ni framöver?
Förra året spelade vi Varberg Beach Cup, OV Beach Cup, Åhus Beach Festival, Vintrosa Beach Cup och Uppsala Beach Cup. I sommar planerar vi att åka på minst lika många: Öppna Cupen, OV Beach Cup, Haninge Beach Cup, Åhus Beach Cup, Vintrosa Beach Cup och Uppsala Beach Cup. Nästa år hoppas vi kunna delta i turneringar i Tyskland eller Danmark.
Hur ser du på utvecklingen av beachhandboll i Sverige?
Det är synd att det inte finns ett seriespel under sommaren för de lag som verkligen vill satsa. Vi har haft träningsmatcher med bland andra Beach Handball Club Stockholm och Vintrosa, men det är alldeles för lite. För att utvecklas som lag behöver man möta andra lag flera gånger i månaden.
Vad krävs för att Sverige ska kunna konkurrera internationellt i beachhandboll?
Fler inomhushallar behövs så att man kan träna året runt. Jag vill inte ersätta inomhushandbollen, men att kunna kombinera båda sporterna även vintertid hade varit magiskt. Det krävs även fler beachhandbollsplaner, så att även lag från norra Sverige får bättre möjligheter att delta och utvecklas.
Du har nu även fått uppdrag inom SHF. Hur känns det att kliva in i rollen som assisterande förbundskapten för flickor födda 2010–2011?
Det känns fantastiskt! Ska bli jättespännande att få vara en del av landslagsverksamheten på flicksidan. Det är på ett sätt en helt ny miljö jag kliver in i samtidigt som det känns bekant eftersom beachhandbollen ligger mig så varmt om hjärtat och jag bedrivit träningar och åkt på cuper med mitt klubblag flera somrar i rad. Jag känner mig väldigt hedrad över förtroendet och ser det som en fin möjlighet att få vara med och forma framtidens beachhandbollsspelare. Det känns extra kul att få arbeta med just F10/11 eftersom det är i den åldern som mina egna beachtjejer tog stora kliv och utvecklades jättemycket på bara en sommar. Jag hoppas att det är många som deltar på träningsdagarna som arrangeras runt om i de olika distrikten och att intresset för beachhandboll väcks på allvar.
Vad ser du mest fram emot i det här uppdraget?
Jag ser fram emot att få träffa och jobba med spelare från hela landet, dela med mig av det jag brinner för, och få se dem utvecklas både individuellt och som lagspelare. Jag vill få alla spelare, oavsett nivå, att våga testa sig fram och hitta det man själv är duktig på och tycker är kul. Det är det som är så himla roligt med beachhandboll - att det finns så många olika moment som man kan vara duktig på. Alltifrån att blocka skott i försvar till att vara grym på shoot-outs eller göra 360s från liten vinkel. Att se glädjen när en spelare lyckas med det som tidigare känts långt bort är så himla roligt. Beachhandboll är verkligen en sport som premierar snabba beslut och teknisk skicklighet, men det viktigaste för mig är att spelarna vågar testa, misslyckas och hitta sina egna lösningar. Det ska vara kul att spela beachhandboll och det är det som skapar utveckling. Att trivas i den gruppen som jag och Alfred bygger är minst lika viktigt för att kunna prestera på topp när det väl gäller. Så att alla känner sig sedda och hörda är också någonting jag kommer lägga stor vikt vid.
Du sitter också i FORK-kommittén och ansvarar där för beachhandbollen. Vad innebär det uppdraget?
Mitt uppdrag i FORK handlar mycket om att se till att beachhandbollen får ta plats och utvecklas inom förbundets strukturer. Det känns viktigt att få in beachhandbollen i fler distrikt och få med föreningarna på tåget och hjälpa dem att komma igång. Har föreningarna väl en fungerande beachverksamhet är det lättare att starta nya grupper som kommer igång i träning. Det är ett långsiktigt arbete men det känns viktigt och meningsfullt. Förhoppningsvis kan vi redan nu i sommar få till flera minihandbollsevent runt om i distrikten som lockar fler spelare till sporten. Jag tror att det är helt rätt ände att börja i och kan vi få flera unga spelare in på beachhandbollsbanan tidigt kommer vi ha grymma landslagsspelare i framtiden.
Publicerad: 2025-05-28
Senast uppdaterad: 2025-05-28
Författare: Gabriella Persson
Email: gabriella@handbollmitt.se