Gå till innehåll
En bild

Huddinge HK - Unga ledare

Huddinge Handbollklubb satsar stort på att utbilda Unga ledare i klubben. Syftet: Att få fler ungdomar att växa tidigt in i ledarskapet och att skapa förebilder med engagemang i klubben. Målet är att klubben framöver ska vara självförsörjande på ledarsidan.

Huddinge Handbollsklubb har under de senaste åren satsat på att jobba fram en stark och tydlig värdegrund. RF-SISU Stockholm har varit med i arbetet där man bland annat jobbat med workshops och möten med både tränare och styrelsen.

- Vi har jobbat med utbildning, rekryteringsplaner, ledarträffar allt för att skapa en organisation som ska ge möjlighet till både en bredd- och elitverksamhet på lång sikt i Huddinge Handbollklubb säger Håkan ”Krallan” Nilsson, Idrottskonsulent på RF-SISU Stockholm.

Mats Boman är ansvarig för arbetet med de unga ledarna i klubben och varje år anordnas gemensamma träffar för ungdomarna.

- Föreningen jobbar väldigt mycket med att få de unga ledarna att växa genom att ta ansvar, säger Mats Boman.

Vi frågade Mats om hur ofta de har träffar med de unga ledarna:

- Nu är det Corona, men vi har haft träffar varannan månad. Då pratar vi om ledarskap och våra unga ledare får ta upp situationer som de ställts inför och som är bra att prata om i grupp – ”om det har hänt dig, har det hänt någon annan”. Ungdomarna kallar det tydligen för ”terapikvarten”, men vi kan döpa om det till ”Emmas dilemma” för att spinna vidare på inspirationskvällen. En ambition är att få till möten med vuxna ledare för att uppmuntra dialogen mellan den vuxna ledaren och den unga ledaren.

Den 25 september 2020 anordnade klubben en inspirationskväll och bjöd in spelare i åldrarna 13–19 år. Det medverkade 31 stycken unga ledare och kvällen bestod av inspirationsföreläsningar av bland annat Patrik Svarvén – Förbundskapten för U-18 och Matthias Gausel – känd handbollsprofil som arbetar med värdegrundsarbetet i klubben. Kvällen arrangerades av tre unga ledare – Vanja Larsson, Erika Syverstad och Emma Löfvenmark – som också deltog med egna berättelser och workshops.

Emma Löfvenmark som blev årets Unga ledare 2019/2020 utsedd av Stockholms Handbollförbund, höll i en inspirationsföreläsning om socialt ansvar och utmaningar som ung ledare – ”Emmas dilemma”.

Under kvällen användes Menti-meter som är ett verktyg via en app där ungdomarna kan svara anonymt på olika frågor via sina mobiltelefoner:

Bilden ovan är ett exempel på en fråga från Mentimeter: Vilken värdegrund känns viktigast för dig just nu?

Vi frågade två unga ledare, Emma och Vanja om vad de tror är det viktigaste som ung ledare för att de ska bibehålla intresset och stanna kvar som ung ledare i klubben?

-”Jag tror att det mycket handlar om att bli uppmuntrad och att man får olika chanser att förbättra sig. Samt att ifall det går snett i ett lag att klubben finns där för att hjälpa till. Man ska få mer och mer ansvar som unga ledare och få möjlighet att utbildas och utvecklas. Men också att unga ledare uppmuntras och blir sedda i klubben så att man känner sig inkluderad."

-”Jag håller också med Emma. Det handlar mycket om att bli sedd av både sina tränarkollegor, men även från högre höjder så som Mattias Gausell, ordförande eller äldre spelare/unga ledare. Att man blir utmanad i sitt ledar- och tränarskap och får stöttning i det. Så som Patrik sa, kan man lyckas få de att känna sig sedda så vill de oftast komma tillbaka (:”

Är ni intresserade av att veta mer om arbetet med Unga ledare? Kontakta Mats Boman på mats.boman73@gmail.com

Föreningen har tagit stor hjälp av RF-SISU-Stockholm. Vill er förening få stöd av RF-SISU? Kontakta ditt RF-SISU distrikt.

Vill ni som förening också dela med er av ett "Best Practice"? Skicka in ert tips till: utveckling@handbollost.se

Publicerad: 2021-05-25

Senast uppdaterad: 2023-01-11

Författare: Mikaela Haglund

Intressant? Dela gärna!