Gå till innehåll
En bild

Bålsta IF - Handboll Fitness

Bålsta IF, ni har haft Handboll Fitness länge i er förening. Berätta hur det började!

Vi började redan januari 2017 med det vi kallade “Ladies”, träning för gamla och nya spelare som ville träna och spela för skoj skull. Ett träningspass bestod av en styrkedel, en del med handbollsövningar och sedan match. Vi riktade oss till tjejer och kvinnor i alla åldrar och man behövde inte ha några förkunskaper. Många som var med hade aldrig spelat handboll och det var så himla roligt att höra dem vara lyriska över hur roligt handboll är. Efter några år växte ett trimlag och ett damlag fram med spelare bland annat från Ladies-träningarna.

Förra säsongen blev ett tråkigt uppehåll då vi ändå försökte hålla kontakten, bland annat tränade vi ute när det tilläts. Nu när vi äntligen kunnat starta upp igen är träningen öppen för alla som vill komma. Vi kör samma upplägg på träningarna som när vi började men vi kallar det numera Handboll Fitness.

1) Hur många träningar har ni i veckan och för vilka åldrar?

- Vi tränar på fredagar kl 17-18 och alla är välkomna oavsett ålder eller kön.

2) I vilken hall har ni träningarna?

- Gransäterskolans idrottshall

3) Vilken är din roll i föreningen?

- Jag har länge varit aktiv i Bålsta IF, både som spelare, ledare och styrelsemedlem. Just nu är jag är en av ledarna för Handboll Fitness, är med i valberedningen och i vår eventgrupp som jobbar med föreningens större gemensamma aktiviteter. Nu har vi full fokus på vårt 100 årsjubileum 2022!

4) Hur många ledare har ni för handboll Fitness?

- Vi är två som turas om att planera och hålla i träningarna men även andra hjälper till när det behövs.

5) Har det varit svårt att nå ut till målgruppen och berätta att man kan träna handboll Fitness hos er?

- Från början annonserade vi på sociala medier och på vår hemsida och på senare år har det varit “ryktesvägen”. Nu när vi öppnat träningen även för män ska vi återigen göra mer reklam för våra härliga fredagsträningar.

6) Vad skulle du säga är det roligaste med att ni nu har handboll Fitness i Bålsta IF?

- Att vi kan erbjuda en motionsform som är rolig och utmanande för alla åldrar och att det är stort fokus på att det ska vara enkelt att träna. Behöver man ha med sig barnen så funkar det utmärkt, antingen är de med och tränar eller så leker de i hallen. Det blir också en social mötesplats för vuxna som är aktiva i föreningen på andra sätt, det kan till exempel vara föräldrar som har blivit nyfiken på sporten då barnen blivit aktiva i föreningen.

7) Om man som förening funderat på att starta handboll Fitness, vilka är dina tips?

- Kör igång! Fokusera på att ha träningspass som är enkla och roliga. Skippa de krångliga övningarna och alla handbollsregler, anpassa passen efter de som deltar. Är ni få vid något tillfälle går det utmärkt att spela på miniplan för att ändå få till ett spelmoment. Viktigast är att bli svettiga och att skratta tillsammans!

8) Vart ska man börja processen och finns det något stöd att få?

- Läs på om Handboll Fitness, finns bra länkar på förbundets hemsida, så du får en känsla för vad konceptet innebär.

Man kan alltid höra av sig till oss eller varför inte komma till Bålsta en fredag klockan 17 och vara med på en träning!

8) Berätta om ett fint ögonblick under en träning.

- Jag skulle säga hela vår resa från starten i januari 2017 till att vi idag har ett damlag med 25 spelare i division 3 och veta att våra Ladies-träningar var starten på uppbyggnaden av damlaget. Även att vi har ett gäng som varit med sen starten för 5 år sen och fortfarande kör handbollfitness varje fredag.

9) Hur ser framtiden ut för handboll Fitness i Bålsta IF?

- 2022 är det 5 årsjubileum för handboll Fitness och 100 årsjubileum för föreningen. Det ska vi såklart fira!

Vi hoppas kunna locka ännu fler under nästa år och utöka vår handbollsgemenskap. Handboll Fitness är en fantastiskt rolig träningsform!

Tack för att ni vill berätta om er verksamhet som ett "Best Practice" och lycka till med fortsättningen och även firandet av ert 100 årsjubileum.

Är ni som förening nyfiken på att starta Handboll Fitness som en verksamhet i er förening. Kontakta utveckling@handbollost.se

Publicerad: 2021-11-29

Senast uppdaterad: 2023-01-11

Författare: Mikaela Haglund

Intressant? Dela gärna!