Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

En julhälsning från kontoret och ordförande

Klapparna väntar under julgranen, året drar sig mot sitt slut och vi på Handbollförbundet Öst vill passa på att tacka för året och önska er alla en god jul och ett gott nytt år. Vi bad vår ordförande, Mathias Törnblom, sammafatta året som varit och ge oss en liten blick framåt.

Okej,
Var är vi 2026?

Året 2022 började med Corona och fortsatta restriktioner. Det blev en välkommen lättnad framåt våren och vi, som många andra, preppade för att höstens start skulle bli så bra som möjligt. Man glömmer lätt detta, nu när smittan går upp. Vi vill inte få restriktioner igen om vi inte behöver.

Vårt år hade ju ändrats så nu börjar vårt fiskala år första januari men som säsong är vi kvar i våra traditioner. Styrelsen ville ta överskottet från 2021 och göra reella satsningar efter ett tufft 2021, på bekostnad av en balans i budgeten. Vi och flera föreningar har fått och sökt stöd av SHF för återstart vilket har varit ett välkommet stöd. Första året som Handbollsförbundet Öst, där de gamla förbunden Stockholm och Uppland hade fusionerats, hade på det stora hela flutit på väl. Det var också första hela året med ny organisation i hela svensk handboll. I höstas reviderade vi den matrisorganisation som beslutades tidigare, där alla distrikten fått vara med och tycka, allt för att vi skall kunna jobba effektivare.

Det kan knappast undgått någon som har det minsta med handboll att göra att det kommer vara två VM under 2023. Herrarnas nu i januari har gjort att vi har genomfört massor av aktiviteter, som t.ex. Lilla-VM, allt för att sprida handbollen. En av det riktigt stora aktiviteterna som vi gör tillsammans med Stockholm Stad som en del av VM-eventet är framtidens ledare, för att lyfta, utbilda och stärka unga ledare i vårt distrikt.

Ett event som kanske inte är så stort som ett VM, men som ändå drar det bästa av vad Sverige har på ungdomssidan, är USM. Finalsteget gick i den fantastiska anläggningen IFU Arena i Uppsala. Jag vill verkligen framföra ett stort tack till alla som gjorde detta till ett lyckat event. Vi har ansökt om få ha USM tre år till, tillsammans med IFU Arena och Destination Uppsala. Jag hoppas att få träffa dig där.

De senaste två åren har vi tillsammans med flera sporter i vårt distrikt skapat en gemensam grupp för att påverka politiken. Vi har träffat tjänstemän och politiker under denna tid och vi kommer fortsätta göra detta. Dels för att när vi kommer gemensamt går det inte att ignorera eller spela ut oss mot varandra och dels för att det ger oss fortsatt möjlighet att påverka så att vi kan få fler hallar. Precis runt valet var det hög aktivitet på träffar, dels enskilt med partier och dels utfrågningar där partierna försökte berätta varför just de var bäst för idrotten.

Så, om vi nu vänder blicken framåt, så har styrelsen, kontoret och kommittéerna jobbat fram en strategi fram till 2026. En som hänger ihop från Riksidrottsförbundet till Svenska Handbollförbundet och till oss. Under VM-veckan kommer vi träffa föreningarnas ordförande och presentera vårt arbete. Det långsiktiga arbetet kommer ge resultat om vi alla jobbar i samma riktning för att göra handbollen starkare i hela distriktet. Så var är vi 2026?

Hela Handbollförbundet Öst vill önska er alla en god jul och ett gott nytt år. Tack för ett fint 2022, nu ser vi fram emot ytterligare ett fantastiskt handbollsår 2023!

Intressant? Dela gärna!