Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

En bild

Säsongspremiär för Höstens Spel

Snart är alla åldersklasser igång med tävlingsverksamheten, och vad gäller i Höstens Spel?

För åldersklasserna U10 och U9 delar vi in säsongen i två; Höstens Spel och Vårens Spel, ungefär som hösttermin och vårtermin. Nu till helgen 7-8 oktober har hälften av de deltagande lagen säsongspremiär i Höstens Spel och den andra halvan helgen därpå, 14-15 oktober. För att göra er redo, påminner vi om vad som gäller för sammandragspel i åldersklasserna U9 och U10.

Informationen nedan är hämtad från Handbollförbundet Öst tävlingsföreskrifter Höstens och Vårens Spel.

Tävlingsform för U10 och U9

Allt spel genomförs i sammandragsform. Detta innebär att lagen i en grupp träffas och spelar fyra gånger per termin. Vid varje tillfälle spelar varje lag två-tre matcher beroende på sammandragets storlek. När terminen är slut kommer alla lag att ha spelat ungefär 8-10 matcher.

U10 Handbollförbundet Öst erbjuder flickor och pojkar 10 att välja mellan att spela 6 mot 6 och/eller 5 mot 5 (6 utespelare plus målvakt, eller 5 utespelare plus målvakt). De båda spelformerna använder sig av påhängsribba. Skillnaden i spelformerna förutom olika antal spelare på planen, är att spelformen 5 mot 5 utövas i de såkallade "icke fullstora hallarna" eller på kortplan. 6 mot 6 spelas i den utsträckning som är möjlig på storplan (40x20).

Speltid: 1x20 minuter (med en timeout efter tio minuter).

U9 Spelar minihandboll. Minihandboll, vilket är på tvären på en liten bana (20x12 meter) med minimål. Lagen spelar med fyra utespelare och en målvakt. Säsongen 2020-2021 infördes nya minihandbollsregler. Läs mer om dessa på www.svenskhandboll.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Speltid: 1x20 minuter (med en timeout efter tio minuter).

Representation

Enligt Tävlingsbestämmelserna för Barn och Ungdom (TBBU) är det tillåtet för flickor att spela med pojkar och för pojkar att spela med flickor för ålderskategorin Barn (U11 och yngre). Det råder inga begränsningar för denna möjlighet. Det innebär att i Höstens och Vårens Spel får flickor spela med pojkar och pojkar får spela med flickor.

I Höstens och Vårens Spel kan det även förekomma överåriga spelare i en del av föreningarna/lagen. Dessa spelare är antingen nybörjare eller saknar lag i sin egen åldersklass. Hanteringen av detta sköts på ett pedagogiskt och lärorikt sätt med fokus på barnet och barnens bästa.

Vid händelse där lag eventuellt saknar spelare för att få ihop ett fullt lag. Är det tillåtet att på plats ta hjälp av andra spelare från övriga lag i sammandraget. Detta för att undvika att lag uteblir från sammandrag och erbjuda de få spelare som finns i det laget att få spela.

Arrangemang

Handbollförbundet Öst tilldelar arrangörskapet på deltagande föreningar. En förening kan inte delta om den inte är beredd att arrangera.

Inför arrangemanget
Arrangerande förening ska senast måndagen samma vecka skicka ett välkomstsmejl till gästade föreningar.

Tips på punkter att ha med i välkomstmejlet;

 • Spelprogram för helgens sammandrag.
 • Adress till hallen.
 • Hur tar man sig till hallen, med bil och kommunalt.
 • Hur ser det ut med parkeringsmöjligheter.
 • Erbjuder arrangören en kiosk, eller finns det närhet till annan mat/fika möjlighet.
 • Hur ser det ut med omklädningsrum.
 • Hur är hallen och läktaren utformad, får publik plats.
 • Erbjuder arrangören delade bollar, eller ska gästade lag ha med sig egna bollar.
 • Övrigt som gästade lag kan behöva veta när dom just gäster er förening och hall?

Funktionärer och matchprotokoll
Inom Svensk Handboll har vi ingen resultat- eller tabellvisning på hemsidor eller i skrivna dokument för kategorin barn. Det innebär att funktionärers uppgift i åldersklassen är att hjälpa domarna med matchtid om så önskas av domarna.

Inga resultat skall rapporteras till HF Öst.

Matchvärd
Enligt Svenska Handbollförbundets Tävlingsbestämmelser för barn och ungdom ska det finnas minst en matchvärd på plats när det spelas barn- och ungdomshandboll (upp till och med U19). Syftet är att skapa en välkomnande, trivsam och trygg miljö där barn och ungdomar kan ha roligt och utvecklas både som spelare, domare, ledare och funktionärer.

Det ska tydligt framgå vem som är matchvärd genom att den bär matchvärdsväst.
Läs mer om matchvärden och dess roll/uppgift. Pdf, 56.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Domare
Arrangerande förening tillsätter utbildade steg 1 domare för miniplan och steg 2 domare för kort- och storplan. Det är också arrangerande förening som står för eventuell domarkostnad i samband med sammandraget.

Föreningsansvar
Förening är ansvarig för sina ledare och spelares uppförande i samband med match.

Efter arrangemanget
Den arrangerande föreningen har i uppdrag att meddela tavling@handbollost.se följande:
(Se till att en person i föreningen/laget får det i uppdrag).

 • Om det uppstår en situation eller orsak under sammandraget som HF Öst bör ha vetskap om.
 • Om ett eller flera lag uteblev från sammandraget. Meddela vilket/vilka lag och vilken dag de meddelade återbud.

Uteblivande från sammandrag

Lag som av någon anledning inte kan komma till spel i ett sammandrag ska meddela detta till arrangerande förening och Handbollförbundet Öst senast 6 kalenderdagar före sammandraget. Om beskedet inte lämnas före denna tid kommer laget att debiteras en avgift på 500 kronor.

Observera: Första gången ett lag uteblir och har meddelat det senast 6 kalenderdagar före sammandraget är det kostnadsfritt. Uteblir laget en gång till stryks laget och en urdragningsavgift på 500 kr faktureras föreningen.

Gruppindelning och spelprogram

Gruppindelning och spelprogram finns att hitta på www.profixo.com/app Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Handbollförbundet Öst önskar alla deltagande lag lycka till!

Publicerad: 2023-10-04

Senast uppdaterad: 2023-10-04

Författare: Maria Casado

Intressant? Dela gärna!