Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Foto: Matthew Tipple

För en schysst handboll –
tillsammans skapar vi en positiv miljö

Det är med beslutsamhet jag MathiasTörnblom Ordförande, tillsammans med Anna Bisso Operativ Chef och Niklas Starå ordförande för disciplinnämnden, skriver detta inlägg.

Under inledningen av säsongen har vi sett en oroande ökning av osportsligt beteende både på och utanför planen. Från totalt tolv anmälningar under hela förra säsongen, har vi efter två spelade helger redan sex ärenden på bordet och ett flertal oroliga samtal om olämpligt beteende. Vi vill uppmana alla till att hjälpas åt att vara den härliga idrott vi vet att handbollen är och vill vara.

För att tydliggöra vad som inte är okej, har vi ett exempel under en ungdomsmatch där en ung domare (17 år) fick höra ord som “du är dum i huvudet” och “du borde gå en domarutbildning”. Det är helt enkelt inte acceptabelt. Ingen, oavsett ålder eller position, ska behöva utsättas för sådana kränkningar, vare sig inom vår sport eller någon annan stans. Attitydförändringen börjar först med dig, nu!

Men det finns också ljusglimtar. Nyligen deltog jag i en match i herrtrim där domaren efter matchen kom fram och sade: ”så här ska en trimmatch vara, smälla på men ändå schysst och inget gnäll”. Denna upplevelse påminner oss om att majoriteten av våra matcher är präglade av positivitet och sportslighet.

Vi förstår att känslor kan koka över i stundens hetta, men det är en del av sportens skönhet, engagemang och vilja. Vad som är viktigt är att vi kan kontrollera oss och bete oss på ett sätt som hedrar vår gemenskap.

Kom ihåg:
SPELARNA SPELAR
Vilket innebär att de är barn och ungdomar som spelar handboll och gör det för sin egen skull.

LEDARNA COACHAR
Vilket innebär att det är ledarna som instruera, coachar och peppar sina spelare.

DOMARNA DÖMER
Vilket innebär att domarna är matchledare och dömer matchen. Varken ledare, publik eller spelare har rätt att kommentera, skrika olämpliga saker eller ge feedback till domarna. Feedback till domarna ges på andra sätt genom bla MI uppdrag. Så låt domarna döma och tänk på att många av dem är nya och till och med så unga att det fortfarande är barn (under 18år).

PUBLIKEN HEJAR
I positiv bemärkelse på sitt lag, domarna, eller motståndarna och har man inget positivt att säga så är man tyst.

Det är i ljuset av detta som vi är stolta att introducera vårt initiativ: #schyssthandboll. Detta projekt syftar till att skapa den miljö vi alla önskar: en där varje individ känner sig värderad, respekterad och trygg. Genom #schyssthandboll kommer vi att implementera en rad åtgärder som ska prägla handbollen i Öst, och där vi sätter fokus på handbollens värdegrund av Fair play och gemenskap.

Handboll är en fest, och alla som delar våra värderingar är inbjudna!

Vi vill också betona det goda. Bara i vårt distrikt spelas det mer än 10.000 matcher per säsong och merparten är schyssta. Handboll är känd för att vara en av de mest sportsliga idrotterna där ute. Det är inte ovanligt att se spelare som tacklar hårt, men sedan sträcker ut en hand för att hjälpa sin motståndare upp. Det är denna anda av gemenskap och respekt som vi älskar.

Som ordförande i Handbollförbundet Öst uppmanar jag varje tränare, målsman, spelare, domare, funktionär och supporter att omfamna #schyssthandboll och arbeta tillsammans för att göra handboll till den positiva upplevelsen den förtjänar att vara.

För en schysst handboll, tillsammans!

Publicerad: 2023-10-20

Senast uppdaterad: 2023-10-20

Författare: Maria Casado

Intressant? Dela gärna!