Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Foto Michael Göthe

Nu satsar vi på kortplan

Inför säsongen 2024-2025 har Svenska Handbollförbundet infört rekommendationen att Flickor och Pojkar U10 (födda 2014) spelar på kortplan med fem utespelare plus en målvakt.

Handbollförbundet Öst har under ett par säsongen erbjudit åldersklassen U10 möjlighet att välja spela antingen 6 mot 6 (sex utespelare plus en målvakt) eller 5 mot 5 (fem utespelare plus en målvakt). Spelformen 6 mot 6 har spelats på fullstor handbollsplan med måtten 40x20, och spelformen 5 mot 5 har spelats framför allt i icke fullstora hallar med tex måtten 36x18.

Till säsongen 2024-2025 inför Svenska Handbollförbundet rekommendationen att flickor och pojkar U10 (födda 2014) spelar 5 mot 5 (fem utespelare plus en målvakt) på kortplan med måtten 26x20. Hos oss i Handbollförbundet Öst innebär det i dagsläget att en del matcher fortsatt kommer att spelas i icke fullstora hallar även säsongen 2024-2025. Ett annat alternativ om arrangerande förening inte har tillgång till varken en icke fullstor hall eller kortplan, är att med hjälp av quiqplay mål, tejp, plättar eller annat kreativt material skapa rätt mått och förutsättningar. I och med den här satsningen kommer Handbollförbundet Öst erbjuda U10 (födda 2014) enbart spel 5 mot 5 (fem utespelare plus en målvakt) säsongen 2024-2025.

Tillsammans med föreningarna har vi en målsättning att successivt etablera kortplan i flera av våra kommuner under de kommande åren. En kortplan skapar dessutom förutsättningar för ett bättre nyttjande av en traditionell 40x20 hall under veckorna och träningstiderna för våra föreningar som bedriver barn och ungdomshandboll eftersom det ryms fler aktiva på en yta med en kortplan och en parallell aktivitetsyta med utrymme för en minihandbollsplan bakom.

Syfte

Syftet med kortplan och 5 mot 5 (fem utespelare plus en målvakt) är att öka aktivitetsgraden, bollkontakten och göra spelet roligare och mer utvecklande för barnen. Handboll på kortplan inbjuder till en gradvis anpassning till storplan, eftersom vi spelar med full bredd men utan den långa transportsträckan mellan målgårdarna. Detta ger barnen större spelutrymme och skapar oftare utvecklande situationer där fler är en aktiv del av spelet. Kortplan tvingar spelarna att röra sig mer både i anfall och försvar. Försvarsspelarna försöker att bryta passningar vilket också tvingar anfallsspelare att röra på sig mer. Spelformen uppmuntrar till mycket spring, samt många och snabba avslut vilket är utvecklande. Satsa i lucka, gå eller spela vidare. Morgondagens handboll är snabb och det kan och bör barnen träna på tidigt.

Bildbeskrivning
Röda linjer; fullstor handbollsplan med måtten 40x20m.

Gula linjer; miniplan med måtten 20x12m.
Gröna linjer; kortplan med måtten 26x20m.

*bilden är på ett ungefär, då det optima är att långsida på miniplan är samma linje som kortsidan på kortplan.

Hur ska vi spela?

Taktisk positionering
Man spelar på olika positioner och även målvakter bytes flitigt. Alla spelar ungefär lika mycket.

Försvar
Vi spelar enligt Tränarskolans utvecklingslinje för försvarsspel med offensivt försvar. Det kan på Kortplan vara 3-2, 2-3 eller 0-5 uppställning. Vi spelar inte lågt 5-0-försvar.

Anfall
Vi spelar utan fast mittsexa i anfallsspelet. Vi spelar med kanter och 9m som går på övergångar och skapar luckor med stor rörelse.

Målvakt
Målvakten behöver inte ha en avvikande färg på tröjan för att förenkla byten. Låt många prova att stå i mål! Målvakten måste vara i sin målgård.

Linjering
Mål och målgård måste finnas. Det är bra om det finns mållinje, frikastlinje, strafflinje, mittlinje mm, men det behöver faktiskt inte finnas för att spela handboll. Tänk beach och gräs, där spelar vi utan dessa linjer.

Tillsammans utvecklar vi handbollen!

Publicerad: 2024-03-22

Senast uppdaterad: 2024-03-22

Författare: Maria Casado

Intressant? Dela gärna!