
Handbollslinjerna på bilden har olika nyanser för att tydligt visa de olika spelformerna
Kortplan - en naturlig utveckling av barnhandbollen
Kortplan skapar bättre förutsättningar för barn att utvecklas inom handbollen. Med fler bollkontakter, fler spelsituationer och mer rörelse får spelarna en roligare och mer utvecklande upplevelse. För att stötta föreningar och kommuner i införandet av kortplan har Svenska Handbollförbundet tagit fram filmer som visar hur spelformen kan användas.
För ungefär ett år sedan meddelade vi på Handbollförbundet Öst att vi till säsongen 2024–2025 skulle satsa på kortplan. Under ett par säsonger hade Flickor och Pojkar 10 (U10) haft möjlighet att välja spelform, men i linje med Svenska Handbollförbundets rekommendationer beslutade vi att U10 spelar fem mot fem på kortplan – och att gå ALL IN. Men med viss möjlighet till ett mjukt införande.
Flera föreningar inom Handbollförbundet Öst har under året fört dialog med sina kommuner, och vi ser att allt fler föreningar och kommuner erbjuder kortplan. Vår gemensamma målsättning är att fortsätta etablera kortplan i fler kommuner under kommande år, så att fler barn får möjlighet att spela handboll i en anpassad och utvecklande miljö.
Varför kortplan?
Kortplan är en spelform som skapar bättre förutsättningar för barn att utvecklas inom handbollen. Genom att spela på en mindre plan får spelarna fler bollkontakter, fler spelsituationer och mer tid i rörelse. Samtidigt gör kortplan det möjligt att utnyttja idrottshallarnas ytor mer effektivt. En fullstor hall kan enkelt delas upp så att flera lag kan träna parallellt – exempelvis genom att kombinera en kortplan med en minihandbollsplan.
- Införandet av kortplans i vår idrott känns spännande. Jag har följt utvecklingen de senaste åren, först i min roll på förbundet och sedan ett par år tillbaka i min roll som ledare för barn. Att kortplan är ett bra steg mellan minihandbollen och spel på fullstor plan är för mig givet, säger Adam Engström, tävlingschef på Svenska Handbollförbundet (SHF).
En flexibel lösning för hela handbollen
Kortplan, som har måtten 26x20 meter, är inte bara en spelform för barn. Den skapar även möjligheter för andra grupper inom handbollen, såsom parahandboll, rullstolshandboll och motionshandboll. Genom att anpassa befintliga hallar kan vi göra sporten mer tillgänglig för fler – oavsett ålder och förutsättningar.
- Det ska bli spännande att se hur kortplan kan hjälpa till och ge skjuts åt bland annat motionshandboll för vuxna. Det finns potential att bli riktigt bra, säger Adam.
Stöd för föreningar och kommuner
För att underlätta införandet av kortplan har Svenska Handbollförbundet tagit fram två filmer:
- För föreningar och ledare – En inspirationsfilm som visar hur kortplan kan användas i träning och match för att utveckla spelare och maximera halltiderna.
- För hall- och arenaägare – En film som belyser hur kortplan kan bidra till bättre hallutnyttjande och hur kommuner kan stötta föreningar i implementeringen.
Var hittar du filmerna?
Filmerna finns på Svenska Handbollförbundets och Handbollförbundet Östs hemsidor och är tillgängliga för föreningar, ledare och kommuner som vill lära sig mer om kortplanens fördelar.
Tillsammans skapar vi de bästa förutsättningarna för framtidens handboll!
Publicerad: 2025-02-27
Senast uppdaterad: 2025-02-27
Författare: Maria Casado
Email: tavling@handbollost.se