Handbollscamps i KFUM Kalmar
KFUM Kalmar, i er verksamhet erbjuder ni två olika camps. Berätta hur det började!
Hur ser processen ut inför handbollscampen?
- Vi börjar ett halvår före campen. Vi är en kommitté på 4-5 personer. 2 personer har hand om det administrativa med inbjudningar, hallbokningar, mat etc. Sen är det 2-3 personer som planerar det handbollsmässiga med teman, instruktörer, schema etc.
Hur kan en dag under handbollscampen se ut?
- Alla barn och ungdomar övernattar på skola. Vi kör 3-4 entimmarspass per dag med olika teman. Till exempel skott, genombrott, försvarsteknik, fys osv. Sen brukar vi ha någon aktivitet på skolan på fredags- och lördagskvällen. Vi avslutar campen på söndag eftermiddag.
Vilka är engagerade inom föreningen?
- Egentligen är alla engagerade på ett eller annat sätt. Alltifrån våra a-lagsspelare till de yngsta barnen och tränare och föräldrar. Vi brukar ha 6-7 instruktörer som håller i var sitt tema. Vi har till exempel haft Henrik Signell och Amos Andreas Stockenberg som gästinstruktörer.
Vad ser ni för positiva effekter av att arbeta med detta?
- Vi bygger en föreningskänsla där vi möts över åldersgränserna och lär känna varandra på ett sätt som inte är möjligt under den ordinarie handbollssäsongen. Vi kör det i början på september som en kickoff inför säsongen.
Ni erbjuder också en sommarcamp på beachen i Långviken, hur arrangeras denna?
- Vår sommarcamp på Långviken är ett mindre format. Där riktar vi oss främst till barn på låg- och mellanstadiet. Sommarcampen är längre, fem dagar, men vi kör bara halvdagar där. Vi kombinerar beachhandboll med sol och bad. Vi har dock planer på att utveckla denna camp framöver.
Samverkar ni med några utanför föreningen?
- På sommarcampen har vi en viss samverkan med kommunen. Men vår stora höstcamp kör vi helt i egen regi.
Vad skulle du säga är det roligaste med att arrangera sommarcamp?
- Det är givetvis kombinationen beachhandboll, sol och bad. Plus att vår arena Långviken ligger precis vid Kalmarsund som det är en härlig miljö.
Om man som förening funderat på att starta någon av verksamheterna, vilka är dina tips?
- Just do it. Försök få med alla i föreningen och gör det till en happening för alla. Sen om man gör som vi med tematräningar, eller om man kör rena lagträningar tror jag är av underordnad betydelse. Det viktigaste är att alla får komma samman och träffas. Dock, om man väljer tematräning, så är det viktigt att nivåanpassa utifrån ålder och färdighet.
Vart ska man börja processen och finns det något stöd att få?
- Jag tror det viktigaste är helt enkelt att bestämma sig för att göra det. Boka upp hallar, gå ut med inbjudningar, boka instruktörer/tränare osv. Jag tror man kan få stöd både från RF-SISU och kommunen, beroende på hur man väljer att lägga upp sin camp.
Berätta om ett fint ögonblick som har skett under satsningen.
- Kanske inte fint, men häftigt ögonblick, var när Andreas Stockenberg med sin basröst och energi körde ett försvarspass med vårt damlag inför fullsatta läktare med barn, ungdomar, tränare och föräldrar.
Har din förening någon satsning eller fokusområde som ni vill berätta mer om? Kontakta då camilla@handbollsyd.se!
Publicerad: 2022-02-10
Senast uppdaterad: 2022-11-23
Författare: Camilla Rohlén