Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Lilla VM 2023 slutrapport

Lilla VM 2023 blev en succé där vi lämnar efter oss glädje och positiva upplevelser hos 33 000 barn på 280 skolor i vårt distrikt. Engagemanget hos våra föreningarna och kraften i ett starkt nätverk där relationer och partnerskap byggts upp över tid ger fler barn till handbollen och ett starkt legacy som gör det lättare och än mer motiverande att blicka fram emot kommande Lilla EM 2026.

Lilla VM 2023

År 2023 var unikt på så sätt att både vårt herrlandslag och vårt damlandslag spelade VM på hemmaplan. Det blev en försmädlig fjärdeplats för båda lagen men festen på och runt våra arenor var i absolut toppklass.

Inom Handbollförbundet Syds geografiska område deltog 32 844 barn från 280 skolor i Lilla VM. Ett gigantiskt rörelse- och hållbarhetsprojekt som haft sin utgångspunkt i den inkluderande Hand the Ball pedagogiken och där samtliga barn fått bekanta sig med den magiska gröna goalchabollen.

Lilla VM har möjliggjorts med hjälp av projektmedel från Visit Skåne AB, Sparbanken Skåne, Stiftelsen Gripen och RF-SISU. Andra viktiga partners för projektets genomförande har varit VM-bolaget, Svenska Handbollförbundet (SHF) och de tre värdstäderna Malmö stad, Kristianstad kommun och Helsingborgs stad.

Hela 28 föreningar har sökt och erhållit återstartsmedel av SHF för att kunna genomföra Lilla VM ute i skolorna. IFK Kristianstad, HK Malmö och OV Helsingborg har kunnat arbeta över lite längre tid och även genomfört särskilda events och prova-på dagar inför mästerskapet i de respektive värdstäderna.

Vi på HF Syd har genom en heltidsanställd projektledare haft i uppdrag att koordinera projektet och tillsammans med de medverkande föreningarna har vi ansträngt oss för att rekrytera så många barn som möjligt till handbollsföreningarna. Den positiva trend vi känt kring Lilla VM har sannolikt bidragit till att vi innevarande säsong sett en ökning av antalet deltagande lag i seriespel med 7 procent samtidigt som siffrorna för LOK-stödet har ökat med 12 procent mätt i antalet godkända deltagartillfällen i åldern 7 - 20 år.

Avslutningsvis ett stort tack till alla föreningar och partners som gjort Lilla VM 2023 till en succé. Nu laddar vi för Lilla EM 2026 och hoppas att den positiva trenden håller i sig med fler barn som spelar Hand the Ball på skolgårdar och fler barn som upptäcker glädjen i att vara en del av en gemenskap i en handbollsförening.

Här kan du ladda ner och läsa hela Lilla VM 2023 slutrapporten. Pdf, 2 MB.

Publicerad: 2024-03-25

Senast uppdaterad: 2024-03-26

Författare: Camilla Rohlén

Intressant? Dela gärna!