Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Intervju med tävlingsansvarige David Olsen

Hur går arbetet till med serieindelning och lottning? David reder ut...

David, information gällande indelningen av serierna är sedan tidigare utskickat till föreningarna, men något speciallt att tänka på?

- Ja, det beror lite på vilken ålder det handlar om, men det finns väl beskrivet i den information som är utskickad tillsammans med inbjudan till seriespel och som också finns utlagd på vår hemsida! Så bästa tipset om man vill veta mer om det är att läsa igenom det ordentligt så får ni många svar! Lite extra att tänka särskilt på inför säsongen 24/25 då vi ändrat en del i hur vi delar in serierna!

Hur lottas alla matcher?

- Primärt via vårt tävlingssystem Profixio. Men olikt vad många kanske tror så trycker vi inte bara på en ”knapp” och får ut lottningar. Det är en hel del information om speldatum, speldagar, tider, hallar osv som behöver planeras och läggas in manuellt i systemet för respektive serie innan det är dags att få fram lottningen i Profixio.
I de serier där vi har sammandrag, dvs att tex 3 eller 4 lag spelar 2 matcher vid ett matchtillfälle på en ort, så görs bara slutfinishen av lottningen i Profixio. I princip läggs hela lottningen istället in manuellt i Excel för att det ska passa med resavstånd, spelrytm osv och den ”mall” man får ut av det är det som läggs in i Profixio för lottning.
Alla serier kollas också igenom manuellt innan de skickas ut till föreningarna för tidsättning via Profixio.

Hur lång tid tar det att sätta ihop en serie?

- Serie utan sammandrag tar normalt 2-4 timmar från start tills serien är klar, medan en sammandragsserie tar mellan 8-10 timmar att få ihop.

Hur många lag administrerar du inför en säsong och hur ser det ut idag om du jämför med tidigare år?

- Vi har i HF Syd ca 1 000 lag som spelar ca 5 500 matcher fördelat på 70-75 serier som deltar i organiserat spel under säsong från U7-Senior div 2.

Roligt är att sedan vi blev HF Syd så har antalet seriespelande lag ökat stadigt. Från 930 lag säsongen 21/22 (alla åldersklasser inkl U7-U9) till förra säsongens 995, och säsongen 24/25 ser vi återigen ut att öka med ca 30-40 lag så att vi hamnar på en bit över 1 000 seriespelande lag när vi summerar säsongen 24/25. Lite osäkerhet runt denna säsongs siffror finns dock då vi fortsatt är precis i början av säsongen och U7 anmäler sig först under hösten.

Glädjande är också att vi ser att det framförallt är de mindre och mellanstora föreningarna som står för ökningen av antal lag sen vi blev HF Syd, dvs de så kallade breddföreningarna och att tillväxten inte är förbehållen till de allra största föreningarna eller elitföreningarna.

Nu vet vi lite mer om jobbet bakom, har du något tips till alla föreningar inför starten efter sommaren?

- JA! Att loven, höstlov, jullov och sportlov, kommer att komma även den här säsongen, och det är samma veckor som det brukar vara! ;)

Var uppmärksamma på när ni får lottningarna att vi pga begränsat antal helger vi kan spela på, inte kan frilägga matcher i serierna de helger då det är lov. Många matcher flyttas samma vecka som loven startar för man har inte uppmärksammat att det ligger match på helgen under lovet. Så kolla igenom spelhelgerna DIREKT när lottningarna kommer och ha koll på vilka datum det är lov, och har ni seriematch så vänta inte utan försök flytta den eller de matcherna så fort som möjligt!

Har du funderingar eller frågor till David så kan ni kontakta honom på david@handbollsyd.se

Publicerad: 2024-06-03

Senast uppdaterad: 2024-06-04

Författare: Peter Wadbro

Intressant? Dela gärna!