Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Ett glatt handbollsgäng med barn från trollhättan som står utomhus på en beachhandbollplan

Lyckad satsning på beachhandboll

Under sommaren har både KFUM Trollhättan och Skövde HF anordnat beachhandbollsträningar med syftet att bredda sin verksamhet.

Som ett led i att få fler unga spelare att börja träna beachhandboll har man i KFUM Trollhättan startat upp verksamhet för yngre spelare. För att kunna erbjuda träning i beachhandboll behövs både lättillgängliga planer som är lämpade för beachhandboll, och naturligtvis tränare som kan lära ut på ett inspirerande och kunnigt sätt. I KFUM Trollhättan är det 4 unga beachhandbollspelande tjejer som håller i träningarna för spelare födda 2011–2009. Det är självklart träningar där både flickor och pojkar deltar på samma villkor. Träningarna bedrivs på en beachhandbollsplan som ligger centralt i en vacker stadspark. Det var när Trollhättans Stad lät bygga beachplaner som handbollsföreningen fick upp intresset för sporten och idag används planerna flitigt. Vi tog kontakt med Kent Karlsson, som ansvarar för beachhandbollssatsningen i KFUM Trollhättan.

Hur blev uppslutningen på träningarna?
Vi hade 20-25 spelare per tillfälle.Det var något övervägande del tjejer på träningarna. Anledningen att killarna var färre kan bero på att flera killar som vanligtvis spelar handboll också hade fotbollsträning samma dag.

Kommer ni ha en fortsättning nästa år?
Ja, tanken är att de unga ledare vi nu utbildat ska fortsätta att hålla beachträningar om intresset från spelarsidan är lika stort nästa vår och vi kommer troligen ta beslut om att från föreningen starta upp ytterligare en träningstid för något äldre ungdomsspelare med start i april/maj då inomhushandbollen rundas av.

Vi vill ju aktivt växa som förening och vi ser beachhandboll och event runt detta som en god möjlighet att inkludera och aktivera fler unga.

Skövde HF har en bra ambassadör i damlaget

Även Skövde HF satsade på beachhandbollsträningar under sommaren. I damlaget spelar Julie Aspelund Berg som även är landslagsspelare i det norska beachhandbollslandslaget, och som har varit den som varit ansvarig för sommarens träningar. Genom tio stycken prova på-tillfällen vid sandplanen vid Stellas lekland har Julie delat med sig av sina erfarenheter. Tjejer och killar födda från 2008 till 2012 har varit välkomna att anmäla sig. För SLA (Skaraborgs Läns Allehanda) berättade Julie innan sommaren att hon gärna vill bidra till att fler lär känna den här fantastiska sporten och ha det som variation till sin vanliga träning. Vi har även tagit kontakt med Julie och kollat hur det blev.

Hur blev uppslutningen på träningarna?
Det var klart flest tjejer, men några killar var med, och dom var väldig taggade och ivriga att lära sig. Det var jättekul och se var och ens utveckling över sommaren.

Kommer ni ha en fortsättning nästa år?
Jag hoppas verkligen vi ska fortsätta träningen til våren igen när det blir tillräckligt varmt. Jag ser framemot att få träffa det här härliga och ivriga gänget igen med båda flickor och pojkar, som vill utvecklas och ha det kul tillsammans.

Vill din förening starta upp beachhandboll? >>

Publicerad: 2022-09-19

Senast uppdaterad: 2023-05-23

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!