Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Foto: Anna Fröjd, Mariestads-Tidningen

MAIF Handboll valde att våga satsa

Att lägga ner eller våga satsa. För Mariestads AIF handbollssektion var valet enkelt. De har nu gjort en insats för att få liv i ungdomsverksamheten.

Artikeln är ursprungligen publicerad i Mariestads-Tidningen 230403. Vi publicerar bild och text med tillstånd av Mariestadstidningen.

Att lägga ner eller att våga satsa?
För Mariestads AIF handbollssektion var valet enkelt.

På bara några år har föreningen fått ungdomsleden att blomstra – en utveckling som ska fortsätta.

En lördag i början av april samlades tre av Mariestads AIF:s fyra ungdomsgrupper för att avrunda säsongen som nu är till ända. För ett par år sedan hade föreningens ungdomslag fått plats i ett klassrum, idag är bilden en annan. Under årets avslutning kryllade det med handbollstjejer- och killar i Novab arena.

– För tre eller fyra år sedan bestämde vi oss för att vi skulle göra en rejäl satsning och rekrytera barn till handbollen. Vi hade några år då vi inte hade någon återväxt alls egentligen, då sa vi det antingen så lägger vi ner sektionen eller så satsar vi framåt, säger Henrik Grankvist.
Föreningen valde det senare. Mariestads AIF har bland annat sökt sig till skolorna och hållit i idrottslektioner för lågstadieelever, delat ut informationsblad på flera språk och bjudit in ill träningar.

– Handboll är ingen sport som barn i allmänhet har koll på. Det är ingen som har sett handboll och det är ingen som provat handboll tidigare. Om vi väl får dem till hallen och att prova märker dem att det är en väldigt rolig sport.

Välbesökt säsongsavslutning
På årets säsongsavslutning var det drygt 100 barn på plats. Barnen delades upp i lag och spreds sedan ut över 8 olika stationer som alla bjöd på kluriga utmaningar. Som belöning fick barnen sedan med sig godisklubbor, det var ju ändå klubbdag.

Föreningens äldsta lag, ett pojklag bestående av 11- och 12-åringar, tillbringade i stället dagen med turnering i Västerås.

Hoppas på samarbete
Enligt Henrik Grankvist har Maifs handbollssektion ungefär 160 aktiva ungdomar.

I de åldrarna som är födda 2013 och 2014 är det cirka 50 aktiva barn om man räknar ihop både killar och tjejer. För den som är födda 2015 och 2016 och därmed tillhör den yngre gruppen finns det ”Handbollslek”.

– Den gruppen slog alla rekord och på första träningarna var de över 50 barn samtidigt. Det blev nästan ett problem med att vi var för få ledare i stället, säger Grankvist.

Någon oro över att barnen ska lockas till andra sporter finns inte hos föreningen.
– Vi ser dem inte som konkurrenter. Vi vill att fler barn ska röra på sig och att så många barn som möjligt ska vara fysiskt aktiva. Vi ser snarare de andra föreningarna som komplement, säger Grankvist och fortsätter:

– Vårt mål är att bjuda in andra klubbarna inför nästa säsong och göra så vi kan lägga våra träningstider så det passar barnen, så att det inte ska krocka.

Ljus framtid
I höstas kom beskedet att Mariestads AIF handboll valde att lägga ner sin seniorverksamhet. Henrik Grankvist tror dock att tillväxten på ungdomssidan skulle kunna mynna ut i ett uppstartande av seniorsidan igen. Han är dock noggrann med att poängtera att föreningen alltid kommer fokusera på barnens verksamhet i första hand.

– Om vi fortsätter jobba hårt som förening kommer vi kunna ha en bra handbollsverksamhet i många år framöver. Det är målet att bli ännu större. Om det genererar A-lagspelare i det långa loppet, det är bara en bonus.

Publicerad: 2023-05-23

Senast uppdaterad: 2023-05-30

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!