HK Brukspôjkera står upp för föreningsdemokratin
Tillsammans med Deje IBF och Deje IK tar HK Brukspôjkera upp kampen mot främlingsfientlighet och rasism.
Både historiskt och på senare tid har Deje omskrivits i samband med fränlingsfientlighet och rasism. Nu vill idrottsföreningarna se en förändring.
I februari i år hade demokratiprojektet premiär i februari i år. Projektet innehåller en föreställning baserad på Eva Thorstenssons bok med samma namn, som härstammar från Flora Gladhs överlevnad av förintelsen. I somras blev föreningarna i Deje inbjudna till den här föreställningen och det blev också startskottet för samarbetet.
Projektet ägs av Kulturens Bildningsförbund med ekonomisk stöttning från RF SISU Värmland. Föreningarna har fått ta del av ett folkbildninsgmaterial för att kunna bedriva arbetet vidare inom respektive klubb. I Deje utöver 200 aktiva barn och ungdomar idrott. Nu hoppas Sandra Bornstedt, ordförande i HK Brukspôjkera att det här kan vara början på något stort. Handbollen vill blanda annat hjälpa familjer med ekonomiska begränsningar att ha möjligheten att utöva idrott. Kommande säsong kommer HK Brukspôjkera även starta upp en ungdomsstyrelse, styrt av 13- 14 -åringar, där frågor och åsikter ska föras vidare till den ordinarie styrelsen.
De tre föreningarna är överens om att projektet är en bra väg att gå för våra ungdomars framtid genom att lyfta medvetenheten om demokratin. En förhoppning är att skapa medvetenhet om den så kallade "vardagsrasismen" som kan råda vid kaffebordssamtalen och skämt som kan tolkas av som sanning.
- Vi är väldigt stolta över det initiativ vi har tagit tillsammans med projektägarna Kulturens bildningsverksamhet, i kampen mot främlingsfientlighet och rasism i samhället som stort men inte minst i vår hemmaort Deje. Vi vill visa att vi värnar om mänskliga rättigheter, står upp för demokratin och våra barn och ungdomars framtid, säger Sandra Bornstedt.
- Med detta samarbete kommer vi tillsammans med innebandyföreningen och fotbollsföreningen jobba fram tillsammans ett sätt att naturligt införa demokratiska samtal inom föreningslivet. Vi ser möjlighet att hjälpa våra barn och ungdomar på sin fritid att samtala och lära sig inom ämnet. För att skapa en tryggare framtid för samhället och föreningslivet, avslutar Sandra.
HK Brukspöjkera ser fram emot att stärka föreningsdemokratin och ser behovet av just det över hela landet. De vill främja det demokratiska arbetet inom föreningslivet och kommer inte sluta förräns vi är nöjda.
Texten är delvis hämtad från Värmlands Folkblad samt HK Brukspôjkeras facebook.
Publicerad: 2023-09-27
Senast uppdaterad: 2023-09-28
Författare: Jessica Larsson