Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Foto: Redbergslids IK


Skolbesök en bra investering för föreningarna

Förra säsongen gjordes över 700 klassbesök, där över 15000 barn fick prova på handboll. En av föreningarna som gjorde skolbesök var Redbergslids IK.

Att göra skolbesök och visa upp handboll har visat sig vara en riktigt bra investering för föreningarna. Ungdomskullarna blir större, vilket gör att föreningen växer.

Skolbesöken går oftast till så att föreningen kontaktar skolan och frågar om man kan få komma på idrottslektioner och visa upp handboll. Man kommer förberedd med bollar, material, upplägg och ett informationsblad som man ger ut till barnen.

Man kan med fördel göra idrottslektionen med Hand the Ball-tema, för att få många barn i olika sorts rörelser samtidigt.

Förra säsongen gjordes 704 klassbesök av föreningar i Väst, där 15187 barn fick prova på handboll.

Ekonomiskt stöd

Samtliga ungdomsföreningar som deltar i skolbesök ges möjlighet att mot insänd redovisning av fysiskt aktivt genomförda redovisade lektioner (max 2 besök/hel klass), få en ersättning med 200kr/lektion. Gäller för besök fram till 31/12. Gör ni besök i en åldersgrupp så söker ni ersättning för det, besöker ni alla 3 årskullarna så får ni ersättning för 3 årskullar x 2 besök om ni gör det.

Det är endast för introduktion av samlade klasser vi betalar för. Med denna möjlighet till ekonomisk support så har ni möjlighet att arvodera personen som ska göra jobbet ute i skolorna.

Redbergslids IK upplever stort intresse från skolorna

Redbergslids IK var en av föreningarna som var ute på skolbesök förra säsongen. Vi tog en pratstund med Daniel Westerberg, ungdomsansvarig i Redbergslids IK.

Hur många skolor besökte ni? Och hur gjorde ni urvalet?
Föregående säsong besökte vi 10 st skolor i vårt upptagningsområde som vi fått tilldelade från Handbollsförbundet Väst. Vi har som ambition att besöka alla våra skolor och de med högst prioritet är framförallt de som ligger närmast Rosendalshallen där våra yngsta grupper tränar.

Hur upplevde ni intresset från skolorna?
Intresset från skolorna har varit stort och vi har en god kontakt och relation med skolornas rektorer och idrottslärare sedan tidigare säsonger. För några år sedan kunde det vara lite svårare att veta vem man ska prata med på respektive skola men när man väl har fått in en fot så är det betydligt enklare och våra besök är alltid väldigt uppskattade av både lärare och elever. Vi har även ett stort intresse för våra klasshandbollsturneringar som vi arrangerar för årskurs 2 och 3 som är en bra rekryteringsplattform för att öka intresset för handboll bland eleverna. Föregående säsong gjorde vi det i ett projekt som förbundet kallar Lilla VM i samband med herrarnas VM på hemmaplan. Nu planerar vi att göra samma sak i samband med damernas hemmamästerskap.

Vilka från er förening var ute i skolorna?
Föregående säsong har det varit jag som har hållit i lektionerna och administrationen kring dem och klasshandbollen. Vi har tidigare även haft hjälp av en ungdomsledare som heter Alexander Kapnias Olsson och säsongen 2023/2024 kommer Isak Hasanic Holmgren från vårt herrlag att hålla i majoriteten av lektionerna medan jag håller i administrationen.

Har besöken genererat fler medlemmar till föreningen?
Det är väldigt enkelt att se effekten av skolbesöken och hur mycket större tillströmningen av nya barn och ungdomar blir när vi är ute i våra skolor. För vår del är skolbesöken direkt avgörande för att kunna bedriva en bra ungdomsverksamhet och de senaste 7 åren har föreningen gått från 100-200 ungdomsspelare till över 600 st barn och ungdomar där vi i dagsläget har lite större andel tjejer än killar.

Är detta något ni rekommenderar andra föreningar att göra? Isåfall vilka tips kan ni bjuda på?
Först och främst är det ett absolut måste att komma ut i skolorna och bedriva handbollslektioner om man inte är en förening i ett handbollsnäste där alla barn spelar handboll. Det är ytterst sällan som barn spontanidrottar handboll eller att man har handboll på idrotten så därför är skolbesöken oerhört viktigt så att barn får en kontakt och relation med handboll överhuvudtaget. När man väl är på plats i skolan så är det viktigt att ha strukturerade, planerade och roliga lektioner som ger barnen mersmak och att man efter lektionerna kan dela ut informationslappar med träningstider etc för de yngre grupperna. När barnen väl kommer till handbollshallen så gäller det att man kan ge både barnen och föräldrarna ett gott bemötande och att träningen för t ex handbollsskolan är minst lika roliga som den man fick prova på i skolan.

Daniel Westerberg, ungdomsansvarig i Redbergslids IK

 

Relaterad information
Kontaktperson Handbollförbundet Väst
Tobias Küller
tobias.kuller@handbollvast.se

Läs mer om skolbesök >>

Läs mer om Hand the Ball >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-09-28

Senast uppdaterad: 2023-10-09

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!