Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

ett fotomontage av två bilder. till vänster en lagbild på glada killar och män i rosa matchställ. till höger en skärmbild från instagram som visar en affisch med frågan om du vill vara med och spela handboll.

Lagbild tagen i september under Handbollens dag i Mellerud då laget hade finbesök av Sabina Jacobsen som höll i ett träningspass med Melleruds nya herrlag som dagen till ära provade sina nya matchställ för första gången! En stor dag. Samt en screenshot från affisch för att väcka intresse som vi spred på sociala medier!

Melleruds historiska första herrseniorlag

Hösten 2023 sker något historiskt i Mellerud, orten med cirka 4000 invånare och kommunen med drygt 9000 invånare. För första gången är det ett herrseniorlag från kommunen med i seriespel. Vi har pratat med Petra Westman, ledare, och Johan Eriksson, spelande tränare i Melleruds HK herrseniorlag.

Föreningar och lag byggs upp på många olika sätt och av olika anledningar, men gemensamt har nog alla föreningar att det är några eldsjälar som lägger sin tid och kraft på att föreningen ska blomstra. Melleruds HK startades 2017 då de bröt sig ur Melleruds IF. Handbollen fanns sedan en tid som sektion i fotbollsföreningen Melleruds IF, men till en början enbart för tjejer. Som kille fanns det inga lag i Mellerud att spela handboll för. Då startade Petra Westman och Johan Eriksson ett lag i minihandboll för deras söner födda 2006.

Pojklaget kämpade på i seriespel men när de var i tonåren splittrades laget och vi tvingades lägga ner. Det berodde främst på att det stundade gymnasievalet för de äldsta i laget och flera av våra spelare med utländsk bakgrund tvingades flytta från Mellerud då familjerna saknade uppehållstillstånd, säger Petra Westman, ledare i det nystartade herrseniorlaget.

Tillsammans gjorde de några tappra försök i att slussa vidare kvarvarande spelare till andra föreningar, men det rann ut i sanden på grund av alltför långa träningsresor. Men, några år senare hade killarna nått åldern för seniorspel. Hos några av dem fanns viljan och drömmen kvar om att spela handboll i ett herrseniorlag.

Herrlaget - en blandad kompott

För att skapa intresse för att vara med i handbollslaget gjorde de en affisch som de delade i sociala medier och satte upp i entrén till sporthallen. Frågan som ställdes på affischen var om du som kille eller man ville vara med och skriva handbollshistoria i Mellerud.

Vi gjorde några provträningar i april-maj för att sedan ta beslut om eventuellt seriespel. Vi fann att intresset och deltagandet var såpass stort att vi ville göra ett försök att starta i lägsta serien, säger Johan Eriksson, spelade tränare.

Laget som bildades blev en blandad kompott och består av:

• Sju killar från deras gamla Minihandbollsgäng, 17-18åringar, som inte spelat handboll på minst fyra år
• Två killar på 21 år med lite handbollsbakgrund i tidiga år
• Resterande är medelålders män mellan 30-49år vars enda erfarenhet är att deras barn spelar i Melleruds HK
• Noterbart är att både Johan Eriksson och Fredrik Westman spelar tillsammans med sina söner - väldigt häftigt!

Johan och Petra berättar vidare att många har kommit för att prova på men också valt att inte fortsätta på grund av deras familjesituation, där de har svårt att hinna med, eller att de tycker det var svårt med en helt ny idrott.

Vi var tydliga från början med att det skulle vara roligt att träna och inget tvång med flera träningar veckan. Vi började med ett pass i veckan men har sedan en tid dubblat det för att spelarna själva vill, säger Petra.

God stämning trots utmaningar

Att starta ett nytt lag innebär också en del utmaningar. Petra och Johan berättar att nivåskillnaden mellan laget och deras konkurrenter är gigantisk, vilket de har pratat och ofta pratar om i laget.

Det vore en utopi om vi skulle vara i närheten av att vinna en match mot våra seriekonkurrenter, säger Petra.

Ytterligare en utmaning är att det är nivåskillnad inom laget, där några har spelat handboll och några är nybörjare - dessutom vuxna nybörjare. Trots utmaningarna så är det en god stämning inom laget och aldrig långt från skratt vare sig på träning eller match. Johan och Petra berättar att de har många glädjespridare i laget som tar det hela med ro och en stor portion tålamod.

Ett roligt minne från hösten var en fredagskväll i september när de åkte till Rimnershallen i Uddevalla för att spela deras allra första seriematch i division 4.

Kroppskultur B stod för motståndet med fyra spelare som kom från division 1 spel förra säsongen. Vi var nervösa såklart och hade uppenbara problem med våra anfall. Målen trillade in i egen kasse och det hann bli 13-0 innan Mille Westman gjorde det historiska första målet och det roliga var att alla drygt 60 på läktaren jublade för vår skull! Det var häftigt! berättar Johan Eriksson.

Råd till andra lag

Råden som Petra och Johan skulle vilja ge till andra lag i samma situation är att släppa på tankar om vinster, tabelläge, målskillnad och prestationer och istället våga förlora. De menar att det ligger så mycket prestige i allt idrottande idag och det krävs mod att våga förlora om och om igen.

Ställ dig frågan vad som är viktigt vid en nyetablering! Rörelse, gemenskap och att det ska vara roligt är våra ledord. Vi är sjukt stolta över varje individ i vårt lag som med stor nyfikenhet och mycket mod har vågat ge sig in i en helt ny idrott! Inte vilken idrott som helst - den roligaste av alla bollsporter - HANDBOLL! avslutar Petra Westman.

Publicerad: 2023-12-19

Senast uppdaterad: 2023-12-28

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!