Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

tre bilder i kollage, vänster personer runt ett bord som diskuterar, mitten en man som kollar rakt fram, höger två spelare som sitter på en bänk och pratar

Foto höger: Stefan Svensson

Ordförandes krönika: Hur gör jag andra bättre?

Varje månad skriver vår ordförande Mattias Nord en krönika i samband med utskicket av vårt nyhetsbrev. Månadens krönika handlar om frågan "hur gör jag andra bättre?".

Bästa handbollare.

Under helgen som just passerat samlades styrelsen och representanter för samtliga kommittéer för en verksamhetskonferens, där temat var det ämne som jag redan nämnt att jag brinner för:

Hur skapar vi positiva prestationsmiljöer?

Efter några timmars föreläsning och en ciceronledd middag på fredagen och därefter dragningar och diskussioner från kommittéerna på lördagen, kan man nästan koka ner frågan till en central följdfråga:

Hur gör jag andra bättre?

En fråga som går att formulera i en rad sammanhang och nästan alla aktiviteter som vi genomför i vårt förbund. Den är fullt användbar såväl i vårt styrelsearbete som i kommittéerna och i de olika utbildningar eller aktiviteter vi arrangerar.

Under maj månad har jag som så många andra följt såväl USM slutspelet i Uppsala som SM finalerna för både herrar och damer. Framstående stjärnor i finallagen har ofta ett gemensamt med de mest spännande talangerna i USM. De har en nästan osviklig förmåga att göra sina lagkamrater bättre ute på planen och när det behövs som mest. Det har i samtliga fall varit en fröjd att följa intensiteten, energin, spänningen och inte minst kampen mellan coacherna och de taktiska drag de tar till. Förmågan att med mönsterbrytare, tonalitet, smartness och små medel skapa rätt energi och rätt fokus för att förstärka dynamiken och hitta vägen till ett mentalt momentum.

Coacher och ledare på elitnivå har självklart en erfarenhet och ett mycket tydligt mål som de driver sina adepter mot, men det centrala är ändå densamma som när en arbetsgrupp ska samlas, en spelarutbildningsdag genomföras eller vilken ungdomsmatch som helst spelas. Vad skulle hända om jag som ledare öppet och ärligt ställer mig frågor som: Hur gör jag andra bättre? Hur gör jag domaren bättre? Hur gör jag föräldrarna på läktaren och mina ledarkollegor bättre? Jag tror att om fler ställde sig de frågorna, så skulle vi skapa ett magiskt prestationsklimat i våra hallar.

När det gäller just positiva prestationsmiljöer så finns det mycket i detta nyhetsbrev som tangerar ämnet. Läs exempelvis om Mariestad AIF som fick en nytändning och vågade satsa på en omstart, eller varför inte om Handboll NU eller möjligheten att testa på rullstolshandboll.

Avslutningsvis vill jag passa på att hylla och gratulera de svenska mästare som kommer från vårt distrikt. Grattis till IK Sävehof Dam, IK Sävehof F18, IK Sävehof P18 samt Önnereds HK P14. Hatten av för fina prestationer!

Allt gott tills vi hörs igen.

Mattias Nord
Ordförande

Till maj månads nyhetsbrev >> Länk till annan webbplats.

Missa inga nyheter - bli prenumerant på vårt nyhetsbrev >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-06-01

Senast uppdaterad: 2023-06-01

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!