Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Ordförandens krönika: Skolbesök bidrar till föreningen

I månadens krönika från vår ordförande Mattias Nord reflekterar han kring skolbesökens roll i föreningen och vad det kan bidra till.

Bästa handbollare,

Sedan min förra krönika publicerades hade jag lite tid över till att plita ner några rader i ett mail, och de raderna förvandlades därefter till en insändare i Handbollskanalen. Jag har fått en hel del uppmärksamhet och positivt gensvar för mina tankar som handlade om publiksiffror och målgruppsanalys, och jag vill i det här forumet bara poängtera att jag är helt övertygad om att vi har en sport som har alla möjligheter att vara en stor publiksport. Med intensiteten, spänningsmomenten, kampen och sportsligheten, så är det oerhört lätt att fatta tycke för hela upplevelsen och jag vågar påstå att grundprodukten liveupplevd handboll har en oerhört mycket större underhållningsvärde än några andra lagsporter som idag lockar mer publik.

I min förra krönika kåserade jag lite kring en handbollsbild som berört mig starkt och kopplingen till rekrytering av barn och unga till handbollen. I vårt nyhetsbrev hittar ni en artikel om skolhandboll och hur en förening valt att förhålla sig till den. När det kommer till min bild av skolhandbollen, så vill jag påstå att det är en enorm möjlighet för alla oss som är involverade. Det kan vara en rekryteringsaktivitet för att locka fler till vår sport. Det kan vara en intäktskälla för ett lag eller en förening som behöver få in lite extra slantar i budgeten. Det kan vara ett värdegrundsstärkande reklampelare för hela vår sport om vi visar framfötterna inför lärare och skolbarn, och det kan slutligen vara utbildande för både idrottslärare och ledarskapsutvecklande för unga spelare.

Jag får inför varje ny säsong frågan om hur stor ersättningen för ett skolbesök ska vara och hur mycket vi ska budgetera totalt för förbundets totala ersättning. Jag brukar svara att det här kan vara vår viktigaste investering, så det är tveklöst så att ersättningsnivån ska vara kvar och är det något konto jag gärna övertrasserar, så är det just skolbesökskostnaden. Skulle det vara så att alla ni drygt 120 föreningar drar ut på pilgrimsvandring i våra rektorsområden för att missionera om handboll till den grad att vi bommar budget, så kommer jag ändå att jubla eftersom det innebär att vi sprider vår sport och öppnar dörrar för unga att prova på. Vi ska självklart inte kasta några pengar för vinden, men om ni ser en möjlighet att få in en slant till er klubb via inspirerande och bra genomförda skolbesök, så har ni min support hela vägen. Skulle det långsiktigt bli en ekonomisk utmaning, så tar vi det där och då.

Kika in på artikeln och låt er inspireras.

Till artikeln om skolbesök: Skolbesök en bra investering för föreningarna >>

Allt gott!

Mattias Nord
Ordförande Handbollförbundet Väst

Publicerad: 2023-10-02

Senast uppdaterad: 2023-10-02

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!