Kitas gymnasium och Katrinelundsgymnasiet är redo för helgens gymnasie-SM
Gymnasie-SM avgörs 19-20 maj i Idrottshuset i Jönköping. 50 lag deltar från landets gymnasieskolor som innehar RIG- eller NIU-licenser.
Även lag från skolidrottsföreningar utan RIG- eller NIU-licenser kan anmäla sig, men då förutsätts att alla de deltagande spelarna innehar aktiva spelarlicenser inom Svenska Handbollförbundet.
Gymnasie-SM spelas med följande klassindelningar;
1 – Flickor Årskurs 1
2 – Pojkar Årskurs 1
3 – Flickor Årskurs 2-3
4 – Pojkar Årskurs 2-3
Relaterad information
Spelprogram >> Länk till annan webbplats.
Sändningar på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Läs mer om gymnasie-SM >>
Från distriktet Handbollförbundet Väst deltar lag från sex olika gymnasieskolor;
Sandagymnasiet
Kitas gymnasium
Gymnasium Skövde
Partille gymnasium
Alströmergymnasiet
Katrinelundsgymnasiet
Vi har stämt av läget med två av skolorna, Kitas gymnasium och Katrinelundsgymnasiet. David Andersson är lärare i Idrott & hälsa samt historia på Kitas gymnasium och Jerry Hallbäck är verksamhetsansvarig handboll på Katrinelundsgymnasiet. Kitas gymnasium
Varför väljer ni att vara med i gymnasie-SM?
Kitas gymnasium: Gymnasie-SM är en välorganiserad tävling och en av årets höjdpunkter för våra handbollsspelare på Kitas gymnasium. Två dagar fullspäckade med handboll som ger en möjlighet för våra elever att mäta sig med landets bästa handbollsspelare. Det skapar också en positiv stämning på skolan innan och efter turneringen när vi ska göra något tillsammans spelare och ledare. Det är verkligen pelarna får också chansen att lära känna nya kompisar.
Katrinelundsgymnasiet: Vi spelar med våra årskurs 1 killar och tjejer, vi vill att de skall få spela och vara tillsammans och ser det som att få ihop den årskullen ytterligare samt att de kan få ihop helheten som en del i utbildningen.
Har ni med alla årskullarna, och är det i så fall olika målsättningar beroende på om man går i årskurs 1, 2 eller 3?
Kitas gymnasium: Vi har anmält tre lag till Gymnasie-SM. Pojkar årskurs 2-3, tjejer årskurs 2-3 och tjejer årskurs 1. Anledningen till att det är två tjejlag är helt enkelt att det är många tjejer på skolan som spelar handboll. Målsättningen är att spelare från olika lag i Göteborgsområdet får lära sig av varandra och utvecklas som handbollsspelare. En utmaning vi har jämfört med handbollsgymnasierna är att vi vanligtvis ej har träningar på skoltid. Därför är målsättningen att spela som ett lag både framåt och bakåt.
Katrinelundsgymnasiet: Enbart årskurs 1 killar och tjejer, se ovan svar.
Är det speciella delar i utbildningen ni vill se av eleverna på gymnasie-SM?
Kitas gymnasium: Först och främst uppmuntrar vi eleverna att ta stort ansvar och dela med sig av både taktiska och tekniska färdigheter. Vi ser det som en stor möjlighet att spelare från olika klubbar får spela tillsammans och lära av varandra. Elevernas matchförberedelse är också något vi kommer följa extra noga under de två dagarna.
Katrinelundsgymnasiet: Ja att de kan få ihop helheten i våra olika block i utbildningen och att de tar ansvar över sina individuella färdigheter i dessa matcher.
Vad ser ni mest framemot med gymnasie-SM?
Kitas gymnasium: Att få göra resan tillsammans. Uppladdning inför gymnasie-SM startar denna vecka med gemensamma träningar och att försöka sätta grunderna i vad vi vill göra på planen. Kul också med en mötesplats för landets bästa handbollsspelare där vi både får chansen att se fin handboll och själva prestera på en stor scen.
Katrinelundsgymnasiet: Spela matcher, ha kul tillsammans och få träffa andra skolor.
Berätta gärna lite kort om er idrottsutbildning/profil!
Kitas gymnasium: Kitas gymnasium är ett alternativ till NIU. Med en koncentrerad skoldag är att ge eleven tid och förutsättningar att kombinera en satsning både på idrott och studier. Eleverna på skolan får möjlighet läsa extra fördjupningskurser inom idrott (idrott och hälsa - specialisering 1 & 2) med fokus på att utvecklas inom sin valda idrott. Ett upplägg som har fungerat bra för tidigare elever och numera landslagsspelare likt Jenny Carlson, Nina Dano och Sebastian Karlsson.
Katrinelundsgymnasiet: Handbollsutbildning innefattar handboll och lyftteknik varvat med teori. 3 morgonträningar per vecka och de som är RIG elever har ett extra gympass. Under handbollspassen, som är uppdelade i olika block, arbetar vi enbart med individuella färdigheter och under lyfttekniken är vi extremt noggranna med att lyfta rätt i de olika momenten.
Tack för intervjun och lycka till i gymnasie-SM!
Handboll Play har intervjuat några av lagen som var med förra året och som deltar även i år;
Partille handbollsgymnasium siktar på fler segrar >> Länk till annan webbplats.
Sjölins och Midsommarkransens gymnasium tar sikte på medaljerna >> Länk till annan webbplats.
Publicerad: 2024-05-16
Senast uppdaterad: 2024-05-17
Författare: Jessica Larsson