#schysstmatch – för en trygg och positiv matchmiljö
Svensk handboll lanserar nu konceptet #schysstmatch, som syftar till att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla inom sporten. Genom att främja fair play och respekt vill initiativet säkerställa att spelare, ledare, domare och supportrar känner sig välkomna och respekterade. I Väst kommer vi att börja med fokus på matchvärd, #schysstmatch-möte och domarmentorskap.
Svensk handboll tar nu ett gemensamt steg framåt i arbetet med att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla involverade. Den nationella lanseringen av konceptet #schysstmatch är ett initiativ som syftar till att främja fair play och säkerställa att både spelare, ledare, domare, funktionärer och supportrar känner sig välkomna och respekterade i samband med handbollsmatcher.
Handboll har länge varit en sport där fair play och respekt står i centrum. Från det inledande handslaget i matchens första anfall, till det intensiva spelet där sportslighet och tävlingsanda möts, genomsyras svensk handboll av en värdegrund som värderar sportslighet högt. Men även om handbollens miljö i många fall präglas av gemenskap och positiv energi, finns det utmaningar som behöver adresseras. Konceptet #schysstmatch har därför utvecklats för att möta dessa utmaningar och förstärka kulturen av respekt och fair play.
Konceptet #schysstmatch startade inom Handbollförbundet Syd, där det tillsammans med RF-SISU Skåne skapades för att hantera och förebygga negativa beteenden kring matchmiljön. Projektet har redan prövats med framgång i några av Svenska Handbollförbundets distriktsförbund, vilket har bidragit till att skapa en solid grund för den nationella lanseringen. Efter att ha sett positiva resultat på regional nivå, beslutade Svenska Handbollförbundet (SHF) och distriktsförbunden (SDF) under 2023 att lyfta initiativet till nationell nivå.
En hållbar kultur av fair play
Syftet med #schysstmatch är att etablera och utveckla en hållbar kultur av fair play inom svensk handboll. Genom riktad utbildning i handbollens värdegrund, vill SHF säkerställa att alla, från spelare till supportrar, bidrar till en positiv och trygg matchmiljö. På sikt är målet att alla inom handbollen ska ha fått utbildning och ökad förståelse för den värdegrund som ligger till grund för svensk handboll.
”Vi vill att #schysstmatch ska bli en naturlig del av vår verksamhet, och ett självklart förhållningssätt för hur vi inom svensk handboll bemöter varandra som människor,” säger Daniel Hobsjö, verksamhetsutvecklare på SHF. ”Tillsammans kan vi säkerställa att handbollsupplevelserna blir så positiva som möjligt för alla inblandade.”
För alla inom handbollsfamiljen
#schysstmatch riktar sig primärt till alla handbollsföreningar och individer som är engagerade kring matchmiljön – från spelare och ledare till föräldrar, supportrar, domare och funktionärer. Föreningarna har en nyckelroll i att implementera och leva efter konceptets värderingar. Ambitionen är att #schysstmatch ska genomsyra hela verksamheten, från styrelser till nybörjare.
Med #schysstmatch vill svensk handboll fortsätta vara ett föredöme inom idrottsvärlden, där glädje, gemenskap och respekt står i fokus och där varje match, varje möte och varje positiv handling bidrar till att bygga en ännu starkare och tryggare handbollsfamilj.
Hur kommer vi att jobba i Handbollförbundet Väst?
Vi ska titta närmare på hur du kan vara med och göra matchtillfället schysstare – oavsett om du står på planen eller bredvid. Vi hoppas att ni som är tränare eller ledare i en förening ska hitta inspiration att prata om hur ni kan bidra till en schysstare sport och ta upp det på en träning, på ett föräldramöte eller på nästa föreningsmöte.
Fokusområde i Handbollförbundet Väst säsongen 2024-25
1. Matchvärd
Enligt Svenska Handbollförbundets Tävlingsbestämmelser för barn och ungdom ska det finnas minst en matchvärd på plats när det spelas barn- och ungdomshandboll (upp till och med U19). Syftet är att skapa en välkomnande, trivsam och trygg miljö där barn och ungdomar kan ha roligt och utvecklas både som spelare, domare, ledare och funktionär.
2. #schysstmatch-möte
Ett kort möte vid sekretariatet fem minuter före matchstart för att skapa en trygg matchmiljö.
Syftet med mötet är att påminna om allas ansvar att samarbeta som ett team, allt för att matchen ska genomföras på ett schysst sätt på planen, på bänken och på läktaren. Från och med seriestart hösten 2024 ska #schysstmatch-mötet genomföras i åldersklasserna U10-U19 (både flickor och pojkar). Syftet med mötet är att påminna om allas ansvar att samarbeta som ett team, allt för att matchen ska genomföras på ett schysst sätt på planen, på bänken och på läktaren.
3. Handbollskortet
Första års helplansspelare pojkar och flickor U10, kommer att genomgå ett test för att få Handbollskortet. Testet handlar om etik och moral där barnen skall svara på frågor om hur de tycker att man ska uppföra sig på och utanför planen och gentemot varandra.
4. Domarmentorskap
Domarmentor-programmet är startat sen i våras hos några föreningar. Är ni också intresserade av att komma igång med mentorskap i föreningen, kontakta HFV.
Diskussioner och presentationer om #schysstmatch
#schysstmatch kommer att diskuteras och presenteras på föreningslyftet den 21 september i Göteborg (anmälan öppen till 30 aug). Där kan föreningar påverka och komma med förslag inför seriestarten.
Utöver detta kommer det vara tre seminarium under Handboll NU-veckan om #schysstmatch. Mer information kommer!
Läs mer:
Till Handboll Västs sida om #schysstmatch >>
Till Svenska Handbollförbundets sida om #schysstmatch >>
Kontaktperson i Väst:
Tobias Küller, tobias.kuller@handbollvast.se
Publicerad: 2024-08-30
Senast uppdaterad: 2024-09-11
Författare: Louise Idebäck