Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hammarby och Ystads IF gör upp i semifinal

På fredagskvällen inleds herrarnas semifinaler i ATG Svenska cupen. Huvudstadslaget Hammarby IF HF gästas av de regerande svenska mästarna Ystads IF HF. – Det känns jäkligt kul att få chansen att spela semifinal, konstaterar Hammarby IF:s huvudtränare Patrik Fahlgren.

Fyra lag återstår i jakten på guldet i ATG Svenska cupen: Alingsås HK, IFK Kristianstad, Hammarby IF HF och Ystads IF HF. På fredagskvällen möts de två sistnämnda i Eriksdalshallen.

I gruppspelet slutade både Hammarby och Ystads IF på första plats. I utslagsfasen har de eliminerat LIF Lindesberg och IK Sävehof respektive HK Aranäs och IF Hallby HK.

Sett till resultaten i närtid är båda lagen formstarka. Grönvita ”Bajen” har endast förlorat en av sina sju senaste matcher. ”Di vide” från Skånes sydspets är snäppet bättre och har gått obesegrade i tio raka matcher. I EHF European League har de besegrat utländska tungviktare som tyska SG Flensburg-Handewitt, franska PAUC Handball och isländska Valur.

– Jag är imponerad och stolt över killarnas insats under hösten. Vi har inte gjort några jättestora förändringar rent spelmässigt men vi har hittat självförtroendet och finjusterat några detaljer. Vi har en övertygelse som är jäkligt stark just nu, berättar YIF:s huvudtränare Oscar Carlén.

Med drygt hälften av alla seriematcher avklarade ligger Patrik Fahlgrens Hammarby på en femteplats i Handbollsligan. En imponerande bedrift med tanke på att laget så sent som våren 2021 spelade i allsvenskan. Och nu väntar alltså klubbens första semifinal sedan SM-slutspelet 2009, då laget var regerande svenska mästare.

– Man blir glad och stolt när man tittar tillbaka. Vi hade inte vågat hoppats på en sån här stark comeback i högsta serien. Det är roligt att tävla om de högsta positionerna i tabellen och om titeln i ATG Svenska cupen, även om vi inte är ett topplag i ordets rätta bemärkelse ännu, poängterar Fahlgren som tog över som huvudtränare i Hammarby 2018.

Inför fredagens semifinal, som är den första av två, fick respektive huvudtränare i uppgift att plocka ut en spelare i det egna laget som svarat för en fin utveckling under hösten. Fahlgren berömmer HK Guldkroken-fostrade Edwin Aspenbäck, som kom till Stockholm och Hammarby inför säsongen 2021-2022. 22-årige Aspenbäck ligger trea i Handbollsligans totala skytteliga med 87 mål på 15 matcher.

– Han har tagit stora steg framåt under hösten, säger Fahlgren om sin vänsterhänte högernio.

Oscar Carlén lyfter fram högerhänte Jonathan Svensson som under hösten har tagit för sig i Europacupspelet. Med 39 mål på sex matcher ligger han på en delad sjätteplats i skytteligan i EHF European League.

– Han har tagit ytterligare steg i sin utveckling. Jonathan har en hög nivå i sitt spel och det är starkt av honom att hålla upp det över tid.

Senast Hammarby och YIF möttes gick skåningarna segrandes. Den 5 november 2022 vann Carléns mannar med 30–29 i Stockholm. Båda tränarna minns tillbaka på en jämn drabbning:

– Jag minns det som en ganska bra match från vår sida. Vi hade ett bra läge att få med oss poäng. Det var surt efter slutsignal, berättar Fahlgren.

– Vi hade väldigt många utvisningar som stod oss dyrt. Det brukar vara jämna matcher mot Hammarby, som i min mening har ligans bästa uppställda anfallsspel. Det blir viktigt med vår positionering och tajming i försvarsspelet på fredag, menar Carlén.

Avkast i Eriksdalshallen sker klockan 19.00 på fredagskvällen. Returmötet spelas i Ystad den 22 december klockan 19.00. Vinnaren av dubbelmötet går till cupfinal, där antingen Alingsås HK eller IFK Kristianstad väntar. Samtliga semifinaler visas på handbollplay.se Länk till annan webbplats..

 

ATG Svenska cupen, semifinaler, möte 1:2

16 dec, 19.00: Hammarby IF HF–Ystads IF HF
17 dec, 16.00: Alingsås HK–IFK Kristianstad

ATG Svenska cupen, semifinaler, möte 2:2

22 dec, 19.00: IFK Kristianstad–Alingsås HK
22 dec, 19.00: Ystads IF HF–Hammarby IF HF

Oavgjort resultat i match av utslagskaraktär

Om en match av utslagskaraktär slutar oavgjort avgörs den direkt genom shoot-out enligt regelboken. Inga förlängningar genomförs. Observera att den första matchen i matchserier som spelas bäst av två enligt modifierad Europacupmodell (se § 2:9 i SHF:s tävlingshandbok) kan sluta oavgjort och det därför inte är en match av utslagskaraktär.


Bild: Oscar Carlén, Ystads IF HF & Patrik Fahlgren, Hammarby IF HF, montage. Foto: Bildbyrån.


Publicerad: 2022-12-15

Senast uppdaterad: 2022-12-15

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!