Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Stella Huselius: "Fokuserar på oss själva"

På söndag ska ATG Svenska Cupen avgöras, och på damsidan pekar allt mot att IK Sävehof tar sin första titel. Partillelaget har 18 bollars försprång efter att ha besegrat H65 Höör med 23–41 för två veckor sedan. Men enligt jättetalangen Stella Huselius är det inte avgjort än.
– Vi går in med inställningen att det står 0–0, säger hon.

Bild: Stella Huselius, IK Sävehof. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Den blott 18-åriga vänstersexan är född och uppvuxen i Stockholm, men sökte sig mot Göteborg i samband med intagningen för Rikshandbollsgymnasiet.
– Jag ville börja på Katrinelund, och testade för intagning, så efter det gjorde vi flytten. Då började jag i Sävehof, men det (flytten) var mer för “Riks” från början, säger hon.

Stella Huselius är mycket meriterad för sin ålder, och hon har bland annat blivit uttagen i All-Star Team på U18-VM i somras. Även lillasystern Nova gör det bra i Sävehofs akademi, och tidigare i februari var Nova med på en träningsdag med U17-landslaget. Men att det skulle bli handboll var inte helt klart från början, med tanke på pappa Kristians proffskarriär inom ishockey.

– Vi var och kollade på våra kusiner som spelade Eken Cup i Stockholm och tyckte det såg kul ut, så vi testade. Mamma spelade även när hon var ung, berättar Stella.

Efter flytten till Sävehof belönades hon tidigt med en plats i a-laget, och under fjolåret blev det en hel del spel i SHE trots att hon var förstaårsjunior.
– Det är jättekul att få spela. Förra året fick jag mer och mer förtroende och det var väldigt lärorikt. Nu är jag väldigt tacksam för förtroendet från Jesper (Östlund, tränare), och jag försöker förvalta det, säger Huselius.

Under säsongen har Huselius varit starkt bidragande till att Sävehof gått rent vad gäller inhemska matcher, en svit som förlängdes under onsdagen efter att Kungälvs HK besegrades med 21–26.
– Det är inte en av våra bästa matcher, men vi vann och tog med oss två poäng vilket är det viktigaste, kommenterar hon.

Nyckeln till den makalösa resultatrad som Sävehof fått ihop under säsongen verkar vara att inte fokusera för mycket på motstånden – att få till en bra prestation har hittills räckt för att besegra allt motstånd man stött på. Enligt Stella Huselius försöker laget fokusera mycket på de egna bitarna för att orka med favoritskapet och hålla fokuset uppe inför varje match.

– Vi tänker väl på att vi ska göra jobbet och fokuserar på oss själva rätt mycket. För oss är det viktigt att det sitter bakåt och framåt, och får vi till det, då brukar det gå vägen. Sen är det såklart jobbigt att vara favoriter varje match, men vi fokuserar mycket på oss själva som sagt.

Härnäst väntar alltså cupfinal två av två mot H65 Höör. Den första matchen blev rena maktdemonstrationen av ett magnifikt bra Sävehof, som vann med 23–41. Stella Huselius var inblandad i en hel del och satte själv dit fem mål i en match där allting stämde för Sävehof.

– Vi fick träff bakåt, och det taktiska satt ju. Vi fick till anfall, kontringar och målvaktsspel exakt som vi ville. Då blir det väldigt stora siffror, om allting sitter, säger hon.

Men trots försprånget och favoritskapet inför returen vägrar Huselius tro att finalen är stängd. Hon menar att Sävehofs fokus kommer ligga på att inte slappna av någonting.

– Vi går in med inställningen att det står 0-0 och att inget är avgjort. Tänker man att det är avgjort finns en stor chans att man åker dit, så det är viktigt att vi går in med rätt inställning.

Det är en taggad Stella Huselius som blickar fram emot upplösningen av säsongen.

– Dels söndag då, med chans på cupguldet. Sen ser jag fram emot slutspelet och att försöka ta ett SM-guld, om allt klaffar.

Publicerad: 2023-03-10

Senast uppdaterad: 2023-03-10

Författare: Jonathan Tedeborg

Intressant? Dela gärna!