Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering av kvalificeringen till gruppspelet

Kvalficeringen till ATG Svenska cupens gruppspel säsongen 2023-24 pågår för fullt. I flera distrikt är omgång 2 snart färdigspelad.

Kvalificeringen till ATG Svenska cupens gruppspel består av tre omgångar. Omgång 1 spelas i januari. I februari och mars spelas omgång 2 och i april och maj äger omgång 3 rum. Omgång 3 är ett slutkval till omgång 4 (gruppspel) och spelas som ett dubbelmöte.

Totalt är det tio gruppspelsplatser som ligger i potten i omgång 3 för damerna respektive herrarna. 22 damlag samt 22 herrlag är sedan tidigare direktkvalificerade till gruppspelet. I HF Norr är endast ett lag anmält till omgång 1-3, vilket innebär att även Bodens BK Handboll redan kvalificerat sig för omgång 4.

I HF Väst är elva av tolv lag klara för omgång 3. På damsidan är division 1-lagen Alingsås HK, IK Baltichov och Torslanda HK direktkvalificerade till omgång 3 i egenskap av högst rangordning. Rangordningen görs utifrån inspelade resultat efter halva serien. Alingsås, Baltichov och Torslanda ställs mot IF Hellton Karlstad, Kvinnliga IK Sport respektive Stenungsunds HK.

På herrsidan är herrallsvenska HK Torslanda Elit samt division 1-lagen Anderstorps SK och Kärra HF direktkvalificerade till omgång 3. Division 2-lagen Örgryte IS och Backa HK är också klara för omgång 3 efter seger mot IK Celtic respektive HK Country. Det sjätte laget har ännu inte korats - IK Nord och GF Kroppskultur gör upp om den sista platsen.

Omgång 3, HF Väst:
Dam:
Stenungsunds HK–HK Torslanda
IF Hellton Karlstad–Alingsås HK
Kvinnliga IK Sport–IK Baltichov
Herr:
Motstånd utifrån ranking–HK Torslanda Elit
Motstånd utifrån ranking–Anderstorps SK
Motstånd utifrån ranking–Kärra HF
Örgryte IS och Backa HK klara för omgång 3 via kvalspel.

I HF Mitt är fem av åtta lag klara för omgång 3. IFK Örebro och Borlänge HK:s damer är direktkvalificerade sedan tidigare, medan Norrköpings Kvinnliga IK har kvalat framgångsrikt och säkrat sin plats genom segrar mot RP IF HK och Enköpings HF. Kampen om den fjärde platsen står mellan LIF Lindesberg och RP IF Linköping som möts den 22 mars klockan 19.30.

På herrsidan är LIF Lindesberg och Enköpings HF direktkvalificerade sedan tidigare. Omgång 2 avslutas nästa vecka då Hallstahammars SK möter Norrköpings HK (26 mars) samt Tillberga IK möter RP IF Linköping (22 mars).

Omgång 3, HF Mitt:
Dam:
Motstånd utifrån ranking–IFK Örebro
Motstånd utifrån ranking–Borlänge HK
Norrköpings Kvinnliga IK klara för omgång 3 via kvalspel.
Herr:
Motstånd utifrån ranking–LIF Lindesberg
Motstånd utifrån ranking–Enköpings HF

I HF Syd är sju av åtta lag klara för omgång 3. OV Helsingborg HK och Eslövs IK:s damer är direktkvalificerade sedan tidigare. De får sällskap av HF Karlskrona och HK Malmö, där de förstnämnda verkligen har imponerat i kvalspelet. Division 2-vinnarna från Blekinge har bland annat eliminerat division 1-laget IFK Kristianstad. Nu väntar damallsvenska OV Helsingborg.

På herrsidan är allsvenska duon HK Drott Halmstad och IFK Ystad HK direktkvalificerade sedan tidigare. HK Ankaret har säkrat sin plats efter kvalseger 35–24 mot Kävlinge HK. Den fjärde och sista platsen i omgång 3 står mellan Lödde Vikings HK och IFK Karlskrona. Lagen möts den 5 april.

Omgång 3, HF Syd:
Dam:
HF Karlskrona–OV Helsingborg HK
HK Malmö–Eslövs IK
Herr:
Motstånd utifrån ranking–HK Drott Halmstad
Motstånd utifrån ranking–IFK Ystad HK
HK Ankaret klara för omgång 3 via kvalspel.

I HF Öst återfinns det allra största skrällaget, sett till serietillhörighet. Hammarby IF HF:s damer har under säsongen spelat i division 3. I tur och ordning har de eliminerat Sollentuna HK, Lidingö SK, IK Bolton och Årsta AIK HF. För "Bajens" damer väntar nu möte med division 1-laget Spånga HK. I det andra mötet i omgång 3 möts HK Tyresö Strand och GT Söder HK.

På herrsidan är AIK och Rimbo HK Roslagen direktkvalificerade sedan tidigare. Uppsala HK och HK Silwing Troja har däremot kvalat sig till en plats i omgång 3. Vilka som möter vilka återstår att se, eftersom division 1 norra ej är färdigspelad.

Omgång 3, HF Öst:
Dam:
HK Tyresö Strand–GT Söder HK
Hammarby IF HF–Spånga HK
Herr:
Motstånd utifrån ranking–AIK
Motstånd utifrån ranking–Rimbo HK Roslagen
Uppsala HK och HK Silwing-Troja klara för omgång 3 via kvalspel.

I HF Norr är Bodens Handboll IF direktkvalificerat till omgång 4. Detta innebär att HF Norrs andra anmälda lag, Bodens BK Handboll även de kvalificerar sig för omgång 4 utan att behöva spela omgång 3. På herrsidan är det Bodens BK Handboll och Gimonäs Umeå IF som genom dubbelmöte gör upp om platsen i omgång 4.

Omgång 3, HF Norr:
Dam:
Bodens BK Handboll klart för omgång 4.
Herr:
Bodens BK Handboll–Gimonäs Umeå IF

Publicerad: 2023-03-17

Senast uppdaterad: 2023-03-17

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!