Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Med anledning av coronaviruset

Senast uppdaterad måndag 20 februari 2023.

Den här nyheten publicerade första gången den 3 mars 2020 och har sedan dess löpande uppdaterats med ny information, nya rekommendationer och nya beslut.

Observera att information, råd, rekommendationer och beslut gäller i nuläget och tillsvidare. Läget kan snabbt förändras och tagna beslut och rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel.

Svenska Handbollförbundet följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.

Senaste uppdateringar

Här anges årets senaste viktigaste uppdateringar av texten.

20 februari 2023
Särskild information: Den särskilda rekommendationen om bred testning för covid-19 vid symtom hos vård- och omsorgspersonal har tagits bort.

31 oktober 2022
Ekonomi: SHF:s ansökningsperiod 2:B för återstartsstöd öppnar 1/11.
Särskild information: Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationen till grundfriska barn i åldrarna 12–17 år om att vaccinera sig mot covid-19 upphör efter den 31 oktober.

15 augusti 2022
Ekonomi: SHF:s ansökningsperiod 2 för återstartsstöd är öppen.


Särskild information


Information från Folkhälsomyndigheten

20 februari 2023
En bred testning för covid-19 för vård- och omsorgspersonal har sedan februari 2022 rekommenderats på till exempel sjukhus och särskilda boenden för äldre. Testningen av personal bedöms i nuläget ha begränsad effekt för att minska smittspridningen i dessa miljöer, samtidigt är testningen resurskrävande. Rekommendationen om testning av personal för covid-19 vid symtom tas därför bort. Beslutet träder i kraft den 15 februari.

Läs mer på folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats.

31 oktober 2022
Den allmänna rekommendationen till grundfriska barn i åldrarna 12–17 år om att vaccinera sig mot covid-19 upphör efter den 31 oktober 2022. Anledningen är den mycket låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 hos barn och unga. Fortsättningsvis är det barn i särskilda grupper som rekommenderas vaccination mot covid-19.

Läs mer på folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats.


Verksamhet inom svensk handboll

Sedan den 9 februari 2022 är de flesta restriktioner borttagna, dock gäller fortsatt att:

Stanna hemma om du är sjuk

Den som är sjuk och har symtom som kan vara covid-19 ska inte delta i/besöka handbollsaktiviteter/-evenemang. Det gäller också om du vaccinerat dig och även om du har tagit ett självtest som är negativt. Ring 1177 om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller råd om var du kan söka vård.

Särskilda rekommendationer för att skydda dig som är ovaccinerad

Om du är vuxen och inte har vaccinerat dig bör du vara särskilt försiktig. Det innebär att du bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk att bli allvarligt sjuka. Risken för allvarlig sjukdom ökar även med stigande ålder.

Covid-19 inte längre skäl för uppskjuten match

SHF kommer inte att handlägga och ta beslut om att skjuta upp matcher på grund av covid-19. Det blev konsekvensen när det sista undantaget från de ordinarie tävlingsbestämmelserna den 21 februari 2022 togs bort.

Lag som drabbas av sjukdom förväntas spela matchen med sina friska spelare. Lag kan fortfarande ansöka om matchändring, men ska då göra det i samförstånd med motståndarlaget.

Förening som vill ha vägledning hur den ska hantera sjukdomsutbrott kan höra av sig till:


Ekonomi

Svenska Handbollförbundets återstartsstöd

Återstartsstöd omgång 2:B öppnade den 1/11. Föreningar kan söka återstartsstöd för verksamhet med syfte att åter- och/eller nyrekrytera spelare, ledare och/eller domare till svensk handboll samt för verksamhet med syfte att nå nya målgrupper och/eller skapa nya verksamhetsformer. Ansökan är öppen 1/11 2022 - 31/3 2023, med undantag för Lilla VM.

Läs mer om återstarsstödet.


Arbetsgivare

Skatteverkets samlade information för företagare, föreningar och offentliga aktörer. Länk till annan webbplats.Resor


Folkhälsomyndighetens information om resor

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om vad du ska tänka på om du planerar att resa såväl inrikes som utrikes. Länk till annan webbplats.


Reseinformation

På krisinformation.se hittar du all aktuell och viktig information från UD och myndigheterna gällande utrikes resor, rekommendationer, intyg och information om att vistas utomlands. Länk till annan webbplats.


Svenskar utomlands

Befinner du dig utomlands? Se till att du står med på svensklistan Länk till annan webbplats..


Regeringsbeslut och information från Polisen


På regeringen.se hittar du aktuell information med anledning av coronapandemin. Länk till annan webbplats.

Att resa till Sverige från utlandet, läs mer på polisen.se. Länk till annan webbplats.


Information från Folkhälsomyndigheten

Följande text är kopierad från Folkhälsomyndighetens webbplats folkhalsomyndigheten.se. Länk till annan webbplats.

Ta ansvar för att skydda dig själv och andra mot smittspridning. Alla har ett eget ansvar att skydda sig själva och andra mot spridning av covid-19.

Skydda dig med vaccination

Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 18 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19 med tre doser.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar ytterligare påfyllnadsdoser till alla som är 65 år och äldre och till personer som är 18 år och äldre och tillhör en riskgrupp.

Påfyllnadsdoser fyller på skyddet mot covid-19 Länk till annan webbplats.

På webbplatsen 1177.se kan du läsa om hur vaccinationen går till där du bor.

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177.se) Länk till annan webbplats.

Det är väldigt sällan som friska barn och unga blir allvarligt sjuka i covid-19. Personer under 18 år kan erbjudas vaccination mot covid-19 i samråd med sin behandlande läkare om de har en sjukdom, ett tillstånd eller en diagnos som gör att de kan bli extra sjuka i luftvägsinfektioner, eller om de har ett påtagligt nedsatt immunförsvar.

Från och med den 1 mars 2023 gäller nya rekommendationer för vaccination mot covid-19: Nya rekommendationer för vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats.

Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk och har symtom som kan vara covid-19. Det gäller också om du har tagit ett självtest som är negativt.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller råd om var du kan söka vård.

Särskilda rekommendationer för att skydda dig som är ovaccinerad

Om du är vuxen och inte har vaccinerat dig bör du vara särskilt försiktig. Det innebär att du bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk att bli allvarligt sjuka. Risken för allvarlig sjukdom ökar även med stigande ålder.

Läs merSvenska Handbollförbundet fortsätter att bevaka utvecklingen och uppdaterar informationen vid nya råd, rekommendationer och beslut.

Publicerad: 2020-03-03

Senast uppdaterad: 2023-02-20

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!