Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Jonathan Hummelgård och Emrik Svensson dömer sitt första internationella mästerskap

Domarparet har nominerats av det Europeiska Handbollförbundet till det internationella mästerskapet European Open som spelas den 4-8 juli i samband med Partille Cup i Göteborg.

 

European Open (EOC) spelas varje år i samband med Partille Cup och är landslagsdebutanternas mästerskap. Vartannat år spelar pojkar och vartannat år flickor. Här har världsstjärnor som bland andra Isabelle Gulldén, Niclas Ekberg, Jim Gottfridsson, Nora Mörk (Norge) och Cristina Neagu (Rumänien) spelat några av sina första landskamper. Svenskhandboll.se gjorde en intervju med paret.

Grattis till nomineringen! Hur kändes det när ni fick beskedet?

Jonathan: Självklart så var det ett otroligt roligt besked att få. Det är kul att döma spelare från olika länder som spelar en annan typ av handboll än vad vi är vana vid i Sverige.

Emrik: Det ska verkligen bli superroligt, det är ett betyg på att vi gör något rätt och utvecklas i rätt riktning.

Hur förbereder ni er för EOC och vad har ni för förhoppningar?

Emrik: Vi har fått förmånen att matchas ganska hårt av Svenska Handbollförbundet under säsongen, som blev extra lång i år med kval och Scandinavian Open Championship (en fyrlagsturnering där damer U20 deltog, reds. anm.) i Kalmar för att kunna hålla i gång ordentligt. Det går åt mycket tid att vara domare och att förbereda sig under året. Jag har förmånen att ha en förstående och tillmötesgående arbetsgivare som möjliggör en satsning som domare.

Jonathan: Det blir också mycket regelkunskap på engelska samt konditionsträning som förberedelser. Vi ser fram mot en spännande, rolig och lärorik vecka där vi förhoppningsvis kommer att utvecklas ännu mer. Lära känna och umgås med domare och delegater från övriga Europa där man kan ta lärdom från varandra. Och att ha sjukt roligt!

Hur kom det sig att ni började döma, och har ni alltid dömt tillsammans?

Emrik: Som spelare blev jag och de andra i laget mer eller tvingade av föreningen att gå minst en domarkurs, något jag rekommenderar alla spelare att göra, oavsett om man vill döma eller inte. Det kommer garanterat att göra dig till en bättre spelare med en bredare förståelse för hur vi domare ser på spelet och hur du blir en smartare spelare. Efter kursen blev jag ihop-parad med en kompis i samma lag och vi dömde i några år tillsammans innan han tappade suget och fortsatte bara som spelare.

Jonathan: I Backa hade vi en föreningsdag varje år som hette Backadagen. Här samlades alla lagen och spelade matcher mot varandra och då behövdes också domare. Jag fick frågan om att döma tillsammans med en mer rutinerad domare och mot slutet av dagen dömde jag själv. Då var jag i 10-års åldern. När jag var runt 14 år gick jag min första domarutbildning i Göteborg. Mamma tjatade på mig att gå utbildningen eftersom hon tyckte att det kunde vara bra att ha på mitt CV inför framtida jobbansökningar och för att det gav en extra slant i kassan. Efter den utbildningen kombinerade jag spelande och dömande upp till 20-års åldern sedan blev det bara dömande.

Båda: Vi har dömt tillsammans i fem år. Vi träffades första gången på en handbollscup och efter det dömde vi många cuper och turneringar tillsammans i Sverige. Våren 2017 åkte vi på en resa tillsammans till USA och där någonstans hittade vi varandra på riktigt. Vi har fungerat väldigt bra tillsammans utanför planen, vilket vi tror är en förutsättning för att kunna fungera bra på planen. I stora drag ser vi på sporten på samma sätt vilket gör att vi kan få en jämn bedömning. Lagkänslan som man hade som spelare finns fortfarande kvar mellan domarekollegor, delegater, instruktörer med flera. Det är en otrolig gemenskap.

Jonathan berättar om hur paret brukar ladda inför match:

Vi har mycket kommunikation med varandra. Och vi brukar börja med att kolla upp lagens tidigare matcher för att se om det är något som sticker ut på något sätt. När vi ses innan matchen brukar vi alltid ta en promenad tillsammans och diskutera allmänt kring vad vi bör fokusera på.

Emrik fyller i:

En stor del av jobbet som domare gör vi också efter matchen. Vi diskuterar igenom den samma dag och reflekterar över hur vi tycker att det gick. Veckan efter, när vi fått lite distans, klipper vi ut 20–30 situationer och diskuterar vad vi gjorde bra/mindre bra och varför och hur vi kan arbeta vidare.

Vilka egenskaper tycker ni är viktiga att ha som domare?

Emrik berättar: Bortsett från till exempel regelkunskap och kroppsspråk tror jag att det som domare är viktigt att våga vara sig själv och fundera över vilken typ av domare just jag vill vara. Att försöka att se sig själv utifrån och sätta sig in i hur spelare och ledare uppfattar både dig och situationer på planen, det är alltså viktigt att våga kommunicera med ledare och spelare, både på och vid sidan av planen och inte vara nonchalant inför deras åsikter och tankar. Vi domare utvecklar spelare och ledare och de utvecklar oss lika mycket. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla behövs för att genomföra en match och få sporten att gå framåt.

Det är en svår balansgång mellan att kunna vara självkritisk för att utvecklas och inte gräma sig över domslut och situationer där man kanske inte har agerat helt korrekt utan att i stället lära sig av det och gå vidare.

Den dagen jag blåser en match helt felfritt lägger jag pipan på hyllan.

Har ni några förebilder (domare eller andra)?

Förebilder som jag har haft, men som slutat döma, är det spanska paret Oscar Raluy och Angel Sabroso samt den nu aktive danska domaren Mads Hansen. Sedan har jag även fotbollsdomaren Jonas Eriksson som förebild, säger Jonathan.

Nu har ni nominerats till EOC - har ni fler mål med ert dömande?

Emrik: Ja, nationellt vill vi ta nästa steg för att få döma de högsta ligorna i Sverige.

Jonathan fyller i: ja, och vi vill komma längre än så, så långt som möjligt på sikt. Att delta på OS är det största inom alla idrotter och det skulle vara häftigt att få uppleva.

Båda två ha samma inställning inför framtiden – paret vill längre:

-Man kan komma så längt man vill så länge man är villig att göra jobbet, avslutar Emrik.

Svenskhandboll.se önskar domarparet lycka till.


Fakta domarparet Hummelgård/Svensson:

Jonathan Hummelgård
Född 1997
Uppvuxen i Hisingsbacka, Göteborg
Moderklubb: Backa HK
Föreningar som spelare: Kärra HF och IK Sävehof
Studerar till idrottslärare
Dömer till vardags damallsvenskan och herrar division 1

Emrik Svensson
Född 1997
Uppvuxen i Örebro
Moderklubb: Örebro SK
Arbetar som produktionsplanerare på Epiroc
Dömer till vardags damallsvenskan och herrar division 1

Publicerad: 2022-06-23

Senast uppdaterad: 2024-05-21

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!