Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Snart startar seriespelet i parahandboll

Inom kort är seriespelet igång för alla åldersklasser i handbolls-Sverige. Detsamma gäller för seriespelet i parahandboll. Vi har kollat av läget inför parahandbollssäsongen med våra specialdistriktsförbund.

Parahandboll kan spelas antingen i rullstolsklass eller som gåendehandboll. Rullstolshandboll riktar sig till de som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gåendeklass på lika villkor.

Gåendehandboll riktar sig till handbollsspelare med kognitiva funktionsnedsättningar så som intellektuella funktionsnedsättningar (IF) och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och till spelare med lättare fysiska funktionsnedsättningar (där spelaren ej är beroende av rullstol som förflyttningshjälpmedel) som på grund av funktionsnedsättningen inte kan delta på lika villkor inom den traditionella handbollen.

Gåendehandboll spelas i två klasser, blå och gul. Blå klass är på hög nivå och traditionella handbollsregler kan följas och respekteras. Undantag i regler kan förekomma om behov föreligger. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation. I gul klass är spelformen på en lägre nivå och handbollsregler kan komma att anpassas. Spelare kan behöva extra stöd i form av ledsagning i samband med att de finns på spelplan. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga.

Samarbete mellan Handbollförbundet Öst och Handbollförbundet Mitt

Maria Casado arbetar med tävlingsfrågor på Handbollförbundet Öst och hon berättar att den här säsongen kommer det arrangeras seriespel i Para gåendeklass med totalt sex lag varav två stycken är från Handbollförbundet Mitt.

- Vi har inför den här säsongen minskat i antal lag, då vi förra säsongen erbjöd både gul och blå klass med totalt 11 lag. Eftersom det var färre anmälda lag inför den här säsongen, så fick vi frågan från de deltagande lagen att istället ha en serie. Säsongen 2017-2018 var första året som vi började arrangera matchspel i Para gåendeklass. Sedan har det anpassats och förändras i stort sett varje år för att hitta ett seriespel som målgruppen önskar.

Maria Casado berättar också att nytt för kommande säsong är att vi kommer att genomföra fyra tillfällen Para Handbollfestival, med förhoppningen om att de föreningar som känner att dom inte har ett lag till seriespel ändå får möjlighet att umgås med andra lag, träna tillsammans och få testa på lite matchspel. Vi kommer också att bjuda in verksamheter i området där festivalen kommer att genomföras för att öppna upp och visa handbollen för nya.

Handbollförbundet Syd hoppas kunna arrangera några tillfällen med spel

- Vi har bjudit in till spel i både gående och rullstolsklass men det blev tyvärr lite för dåligt med anmälningar. Vi har dock 3 lag som vill köra och jag ska ha möte med dem och de andra paraföreningarna inom kort för att se om vi inte kan styra upp i alla fall något tillfälle med spel, även om det inte blir en regelrätt serie, säger David Olsen som ansvarar för tävlingsfrågor i Handbollförbundet Syd.

Handbollförbundet Väst startar upp sammandrag till hösten

- Vi har fått in 12 laganmälningar, vilket gör att vi kan komma i gång med sammandrag till hösten vilket känns väldigt kul, berättar Towa Almqvist på Handbollförbundet Väst.

De anmälda lagen är uppdelade i en blå och en gul klass. Blå klass består av 3 lag som kommer att mötas i 2 sammandrag under hösten med resultat och tabell. De 9 lagen i den gula klassen kommer även de att spela 2 sammandrag under hösten där vi kommer att presentera resultat men inga tabeller. Den gula gruppen spelar i sammandrag med 3 lag i varje. Towa avslutar med att berätta att Handbollförbundet Väst planerar för sammandrag även till våren med liknande upplägg och att en utvärdering av hösten kommer att göras ihop med föreningarna innan planeringen för våren spikas.

Publicerad: 2022-09-19

Senast uppdaterad: 2022-12-15

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!