Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Carin Nilsson Green 80 år

Svenska Handbollförbundet gratulerar hedersledamoten och handbollslegendaren Carin Nilsson Green som idag, söndag den 11 december, fyller 80 år.

Bilden: porträttbild på Carin Nilsson Green under en samling med landslaget den 28 november 2002. Foto: Bilbyrån.

Carin Nilsson Green har en lång handbolls- och idrottskarriär bakom sig. Som spelare, ledare, idrottslärare och med förtroendeuppdrag inom flera tunga idrottsorganisationer.

Bland annat valdes Carin 1985 in i Svenska Handbollförbundets (SHF) styrelse och tilldelades SHF:s högsta utmärkelse, förtjänsttecken, 1992. Under 20 år var hon överledare för det svenska damlandslaget i handboll och knöt samtidigt värdefulla och viktiga internationella kontakter. 1996 blev hon som första kvinna någonsin invald i styrelsen för det Internationella Handbollförbundet. Senare samma år blev hon också invald som styrelseledamot i Sveriges Olympiska Kommitté och så småningom också som dess vice ordförande.

Carin upptäckte tidigt att pojkar och flickor gavs olika förutsättningar för sitt idrottande och har under sitt liv idogt engagerat sig för en mer jämställd idrott, nationellt som internationellt.

I en intervju på webbplatsen riksidrottensvanner.se svarar Carin på frågan om varför hon valt att ägna så stor del av sitt liv åt idrotten:
– Min första idrott blev friidrott och när jag gick med i MAI upplevde jag ett fantastiskt kamratskap och idrottsplatsen blev ett andra hem. Här umgicks man i olika åldrar, flickor och pojkar, vi inspirerade varandra att nå upp till mål i idrott såväl som i skolan. Tyvärr fick friidrotten ett tråkigt slut för mig i och med en ryggskada, men då blev det handboll och senare basket som tog över. Jag har fått ut så otroligt mycket genom idrotten – kamratskap, glädje, självförtroende, att våga anta utmaningar och kämpa för gemensamma mål. Allt detta har jag velat ge tillbaks till svensk idrottsungdom. En extra drivkraft har varit att ge flickor samma möjlighet att utvecklas inom idrotten som pojkar.

Publicerad: 2022-12-11

Senast uppdaterad: 2022-12-10

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!