Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering av VM dag 1 samt dagens program

VM-premiären spelades under gårdagskvällen mellan värdnationen Polen och de regerande olympiska mästarna Frankrike. Idag 12/1 kliver Sverige in i VM-turneringen och möter Brasilen i Scandinavium.

Bilden: Mikael Appelgren och Brasiliens Lucas Candido i handbollsmatchen mellan Sverige och Brasilien den 15 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Bildbyrån. Mikael Appelgren gör i VM 2023 mästerskapscomeback efter att ha varit skadad under tre år.


Sammanfattning av speldag 1, den 11 januari


GRUPP B, POLEN
De regerande olympiska mästarna höll för det kolossala trycket från de 11 000 fansen som strömmade till Spodek Arena i Katowice när Frankrike kastade igång det 28:e världsmästerskapet för herrar. Slutsiffrorna skrevs till 26:24 i den första matchen i VM 2023 som arrangeras i Polen och Sverige. Det svenska domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik fick förtroendet att döma premiärmatchen, såhär säger paret till svenskhandboll.se efter matchen:

- Givetvis var det en anspänning inför matchen eftersom det var VM:s invigningsmatch och det är viktigt att vi alla får en bra start och en god känsla vidare in i mästerskapet. Vi kände oss väl förberedda och såg framemot det ansvar som vi tilldelats. Det var en fullsatt arena i Katowice med en fantastisk inramning - en riktigt bra start på mästerskapet!


Dagens matcher, den 12 januari


GRUPP A, POLEN

18:00 Chile - Iran

Chile får anses som favoriter och gör sitt sjunde raka VM. Det sydamerikanska laget har dock aldrig nått huvudrundan, och deras bästa resultat är 16:e platsen från VM i Tyskland/Danmark 2019. 2022 tog Chile brons vid Syd- och Centralamerikanska mästerskapen, vilket också kvalificerade dem för VM 2023.

Iran har hittills bara deltagit i ett världsmästerskap, i Qatar 2015, där de slutade 21:a. Det asiatiska laget tog två vinster då, noterbart var en av dem mot Chile i placeringsmatcherna 21/24 (32:31).

20:30 Spanien - Montenegro

Medan nationernas damlag har mötts flera gånger i stora turneringar kommer herrlagen att möta varandra för första gången i en tävlingsmatch.

Spanien, som ses som klara favoriter i grupp A, har inte missat ett enda VM sedan 1974. "Los Hispanos" har varit stabila de senaste åren och vunnit tre medaljer sedan 2011 – guld 2013 och brons 2011 och 2021. Laget som tränas av Jordi Ribera siktar högt, även om man saknar skadade nyckelspelaren Aleix Gomes. Spanien visade hög kvalitet i en vänskapsturnering nyligen, där de besegrade Argentina, Bahrain och Rumänien med en total målskillnad på +37.

Jämfört med sina rivaler har Montenegro minimal VM-erfarenhet och har bara deltagit en gång: 2013. Då blev det en seger på sju matcher och laget slutade på 22:a plats. Laget tränas av Zoran Roganovic, och har under honom gjort sitt bästa internationella resultat någonsin med 11:e platsen på EM 2022, och de hoppas kunna bygga vidare på den framgången. Zoran säger till ihf.info att: "Vårt team har så många fantastiska individer och enorm potential, men det måste omsättas till kvalitet. Jag tror att vi kan ta ytterligare ett steg framåt jämfört med förra året".

GRUPP B, POLEN

18:00 Saudiarabien - Slovenien

I sitt tionde VM siktar Slovenien på att komma tillbaka på rätt spår efter att ha misslyckats med att säkra en plats till VM genom kvalet, men de tilldelades senare ett wild card. Uros Zormans team är angelägna om att bevisa sin kvalitet och drömmer om att upprepa landets bästa resultat hittills – tredjeplatsen från VM 2017.

Saudiarabien leds av den danske huvudtränaren Jan Pytlick och vill förbättra sig efter att ha missat VM 2021. Återstår att se om det går bättre mot Slovenien denna gång - lagen har mötts i VM-sammanhang två gånger tidigare, båda gångarna har Saudiarabien förlorat tvåsiffrigt.


GRUPP C, SVERIGE (Scandinavium)

18:00 Kap Verde - Uruguay

Båda lagen VM-debuterade för två år sedan i Egypten, där de också var lottade i samma grupp. Den gången möttes dock inte lagen. Kap Verde spelade bara en match och drog sig sedan ur turneringen på grund av covid-19. 2022 vann laget imponerande ett silver vid de afrikanska mästerskapen. "Vi måste börja tro att vi kan vara konkurrenskraftiga. Vi kommer att spela sju matcher på detta världsmästerskap, och målet är att vinna en eller två", säger huvudtränaren Nicolas Guerra till ihf.info.

Uruguay gick tack vare Kap Verdes wo vidare till huvudrundan i VM 2021, där förlorade laget alla matcher och slutade på 24:e plats. Inget av lagen har alltså vunnit någon match i VM-sammanhang och båda hoppas kunna skriva VM-historia ikväll. Matchen blir avgörande eftersom vinnaren kommer att ha goda chanser att ta sig vidare till huvudrundan.

20:30 Sverige - Brasilien

Sverige och Brasilien har mötts fem gånger tidigare i VM-sammanhang, Sverige har gått segrande ur samtliga möten. Sverige är det enda europeiska laget i grupp C, och är starka favoriter i gruppen. Sverige gör sitt 26:e VM och har tagit medalj i 12 av dem, med silvret från 2021 färskt i minnet tillsammans med guldet från EM 2022 gör det värdnationen till en av VM-favoriterna.

Brasilien gör sitt 17:e VM och har sitt bästa resultat från VM i Danmark/Tyskland 2019, där de slutade på nionde plats. Förra året vann Brasilien det Syd- och centralamerikanska mästerskapet, som de var värd för, och slog Argentina i finalen.


GRUPP D, SVERIGE (Kristianstad Arena)

18:00 Ungern - Sydkorea

Ungern säkrade femteplatsen på VM 2021 men slogs ut ur EM 2022 redan i gruppspelet, en stor besvikelse för värdnationen. Korea slutade på 31:a plats vid senaste VM och har allt att vinna. Lagen har mötts fyra gånger i VM-sammanhang, Ungern har vunnit tre av dessa. Det är två revanchsugna lag som ställs mot varandra i Kristianstad Arena.

20:30 Island - Portugal

Lagen är vana vid att mötas i mästerskapssammanhang och i VM 2023 är det det fjärde mästerskapet i rad som de spelar i samma grupp. Island har varit mer framgångsrika med vinster från EM 2020 och 2022 medan Portugal gick vinnande ur drabbningen i VM 2021. Portugals bästa placering är från VM 2021 då laget slutade 10:a. Vid samma VM slutade Island på sin sämsta plats någonsin - 20:e, men Guðmundur Guðmundsson har återubbyggt sitt lag sedan dess. Island kommer till spel med en av de bästa unga målvakterna, Viktor Gísli Hallgrímsson, i kombination med rutinerade Björgvin Páll Gústavsson mellan stolparna och med bland annat Ómar Ingi Magnússon och Bjarki Mar Eliasson i anfallet, blir Island en tuff nöt att knäcka.


Mer info om VM


Sammanfattningarna bygger till stor del på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-12

Senast uppdaterad: 2023-01-12

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!