Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering av VM dag 2 samt dagens program

Dag 2 var det dags för Sveriges första match i världsmästerskapet och för motståndet stod Brasilien. Efter en jämn första halvlek kunde Sverige dra ifrån i andra halvlek och till slut vinna med 26-18 inför ett i stort sett fullsatt Scandinavium i Göteborg.

Bilden: Andreas Palicka och Jim Gottfridsson firar efter gårdagens seger mot Brasilien. Andreas Palicka blev utsedd till matchens lirare och fansens favorit. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av speldag 2, den 12 januari

GRUPP A, POLEN
Chile - Iran 24-25
Spanien - Montenegro 30-25

GRUPP B, POLEN
Saudiarabien - Slovenien 19-33

GRUPP C, GÖTEBORG
Kap Verde - Uruguay 33-25
Sverige - Brasilien 26-18

GRUPP D, KRISTIANSTAD
Ungern - Sydkorea 35-27
Island - Portugal 30-26

Dagens matcher, den 13 januari

GRUPP E, POLEN

18:00 Tyskland - Qatar

Efter sin 12:e plats i VM 2020 som var en placering Tyskland inte var nöjda med, kommer de nu till det 28:e världsmästerskapet med ett delvis nytt lag och en ny strategi. Att döma av tidigare resultat har Tyskland en bra chans att börja med en seger som favoriter mot Qatar. På VM 2020 lämnade man Qatar under 20-målsgränsen.

Qatar spelar ett starkt 6-0-försvar och vi känner deras målvakt Anadin Suljaković väldigt väl från HSG Wetzlar. De försöker göra snabba brytningar från försvaret. Vi har den största respekt för dem och deras spanska tränare Valero Rivera. De gör ett väldigt bra jobb på internationell nivå, säger Tysklands assisterande tränare Erik Wudtke till handball.net.

20:30 Serbien - Algeriet

Serbien kommer tillbaka till VM efter fyra års uppehåll och ser med tillförsikt framemot öppningsmatchen för deras del där de ställs mot Algeriet. Ett lag Serbien inte förlorat mot i de tre tidigare mötena med varandra. Serbien har laddat upp infor VM med två matcher mot Sverige, men förväntar sig nu en helt annan matchbild.

Algeriet kom på 22:a plats vid världsmästerskapet för herrar 2021 och på 24:e plats vid 2015 års upplaga, vilket gjorde att de fick sin sämsta ranking någonsin sedan det första deltagandet i VM 1974. Att de missade VM 2017 och 2019 gör mästerskapet i Polen/Sverige 2023 till deras chans att klättra på världsrankingen.

GRUPP F, POLEN

18:00 Argentina - Nederländerna

Argentina, det enda icke-europeiska laget i gruppen, kvalificerade sig för världsmästerskapet för herrar för 14:e raka gången, sedan 1997. I Egypten 2021 gjorde laget sitt bästa resultat och slutade på en 11: e plats.

Nederländernas enda deltagande i VM går tillbaka till 1961 då de förlorade båda matcherna de spelade. Nu hoppas laget, som tränas av den legendariske svensken Staffan Olsson, kunna skriva historia och ta sin första seger på den här nivån.

De två lagen har aldrig mötts i tävlingsmatcher, men i en träningsmatch 2016 vann holländarna med 28-17.

20:30 Norge - Nordmakedonien

De här två lagen har mötts i fem tävlingsmatcher under de senaste 13 åren, och Norge har en fördel med tre vinster, en oavgjord och en förlust.

Nu möts de igen och Norge, som kom tvåa på VM 2017 och 2019 samt på sjätte plats VM 2021, ses som favoriter. Norge har laddat upp med en imponerade insats i Gjensidige Cup förra veckan. I den vänskapliga turneringen tog norrmännen tre klara segrar mot Portugal, Brasilien och USA och visade upp sin goda form inför mästerskapet.

Nordmakedonien laddade upp med två träningsmatcher förra veckan. De förlorade mot Kroatien (34-40) och vann knappt mot Israel (38-37). Nu går de in i sitt sjätte raka och totalt åttonde VM, där niondeplatsen i Qatar 2015 är deras bästa resultat.

GRUPP G, SVERIGE (Husqvarna Garden, Jönköping)

18:00 Marocko - USA

USA har äntligen fått sin efterlängtade dröm att gå i uppfyllelse. Efter att ha missat VM 2021 på grund av covid-19 är USA tillbaka i ett världsmästerskap efter 22 år. De flesta spelarna i laget har erfarenhet från europeiska klubbar.

Marocko går in i sitt åttonde VM med erfarenhet från tidigare upplagor av tävlingen samt från de Afrikanska mästerskapen. Det nordafrikanska laget hoppas kunna överraska i VM i Polen/Sverige, och därmed förbättra sin bästa placering hittills,17: e plats, vid VM 1999.

20:30 Egypten - Kroatien

Det här blir en av de tuffaste öppningsmatcherna för Kroatien sedan de tog guld vid herr-VM 1995. Egypten är ett av de lag som har utvecklats mest under de senaste åren, med en sjunde plats på VM i Egypten 2021 och fjärde plats vid OS 2020 Tokyo.

Kroatien har haft utmanande tid. De senaste månaderna har flera nyckelspelare skadat sig och huvudtränaren Hrvoje Horvat har tvingats introducera nya namn till landslaget. Kroatien går dock in i mästerskapet i Polen/Sverige med stora förhoppningar.

– Vi är redo. Vi har haft en bra förberedelseperiod och jag tycker att vi har gjort allt rätt, säger förbundskapten Hrvoje Horvat inför den första matchen till det kroatiska handbollsförbundets hemsida.

GRUPP H, SVERIGE (Malmö Arena, Malmö)

18:00 Bahrain - Tunisien

De här två lagen har mötts i VM en gång – 2011 när Bahrain VM-debuterade. Den matchen vann Tunisien med 28-21, men i en träningsmatch i januari 2018 tog Bahrain revansch och vann med 25-24.

Tunisien kommer till VM med bra resultat från sina senaste matcher. De vann en turnering före nyår och slog Polen, Brasilien och Sydkorea. Och i början av det här året har laget vunnit två träningsmatcher mot Algeriet.

Bahrain har blivit tvåa i Asiatiska mästerskapet för herrar fem gånger sedan 2010 och nådde överraskande kvartsfinalen i OS 2020. I VM 2021 nådde de huvudrundan för första gången och slutade till sist på en 21: a plats. Inför årets världsmästerskap har de förlorat tre träningsmatcher mot Argentina, Spanien och Rumänien.

20:30 Danmark - Belgien

Danmark har varit ett kraftpaket i handbollen de senaste åren, medan Belgien är på väg in i sitt första stora mästerskap. Och även om de två länderna inte ligger så långt från varandra geografiskt har deras herrlandslag aldrig mött varandra.

Men nu ska de mötas i början av VM, och titelinnehavarna kommer att vara självklara favoriter. Med Niklas Landin i mål, Mikkel Hansen och Mathias Gidsel kan de slå inte bara Belgien.

Faktum är att Danmark vann alla sina 18 matcher i VM 2019 och 2021, trots att de behövde straffläggning i den dramatiska kvartsfinalen mot Egypten för två år sedan. Inget tyder på att den imponerande segerraden tar slut på fredag.

Mer info om VM Länk till annan webbplats.

Sammanfattningarna bygger till stor del på texter hämtade och översatta från ihf.info.

Publicerad: 2023-01-13

Senast uppdaterad: 2023-01-13

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!