Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering av VM dag 3 samt dagens program

Sverige spelar ikväll sin andra match i mästerskapet. Kap Verde står för motståndet. I Jönköping ställs Island mot Ungern i en av dagens på förhand mest spännande matcher.

Bilden: Andreas Palicka blev matchhjälte och fansens favorit i segern mot Brasilien. I dag ställs Sverige mot Kap Verde. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av speldag 3, den 13 januari


Samtliga 32 länder har nu klivit in i VM. En av höjdpunkterna var USA:s vinst mot Marocko (28-27) - USA:s första vinst i VM på 26 försök. Nederländerna fick också fira sin första vinst i VM:s historia, slutsiffrorna skrevs till 29-19 i matchen mot Argentina. Både Norge och Danmark briljerade över sina motståndare. På förhand såg matchen mellan Egypten och Kroatien ut att bli dagens höjdpunkt, men Egypterna dominerade från start.

GRUPP E, POLEN
Tyskland - Qatar 31-27
Serbien - Algeriet 36-27

GRUPP F, POLEN
Argentina - Nederländerna 19-29
Norge - Nordmakedonien 43-28

GRUPP G, JÖNKÖPING
Marocco - USA 27-28
Egypten - Kroatien 31-22

GRUPP H, MALMÖ
Bahrain - Tunisien 27-27
Danmark - Belgien 43-28


Dagens matcher, den 14 januari

Höjdpunkter
Grupp C - Sverige möter gruppettan Kap Verde i Scandinavium klockan 20:30.
Grupp D - Island möter Ungern i Jönköping klockan 20:30.
Grupp B - Polen möter Slovenien i Polen klockan 20:30.

GRUPP A, POLEN

18:00 Montenegro - Iran

Montenegro ses som favoriter trots förlusten i premiären mot Spanien. Zoran Roganovic's lag vill göra bättre ifrån sig: "Vi har en tuff match framför oss. Insatserna är höga. Vi har två dagar på oss att återhämta oss från den inledande förlusten eftersom varje förlust lämnar ärr, men nu är fokus på nästa match", sa Roganovic då.

Iran skrev i och med vinsten mot Chile VM-historia och ger dem ett bra utgångsläge för att försöka nå huvudrundan. Irans tränare Veselin Vujovic kommer att stå i rampljuset i denna match, då den rutinerade montenegrinen kommer att möta sitt hemlands landslag: "Det var en riktigt tuff match från början. Jag har ingen förklaring till hur vi vann den, men vår målvakt var otrolig", sa Vujovic efter matchen mot Chile. Faktum är att Mohammad Siavoshishahenayat spelade en avgörande roll i Irans vinst, 17 räddningar och 43 %. Om han visar liknande hjältemod mot Montenegro kommer det asiatiska laget att ha en chans.

20:30 Spanien - Chile

Spanjorerna anses vara starka gruppfavoriter. De vann premiären mot Montenegro med fem mål och är solklara favoriter i matchen mot Chile. Chiles ettmålsförlust mot Iran ger dem väsentligt minskade chanser att ta sig vidare till huvudrundan. Chile tränas av den spanske tränaren Aitor Etxaburu och hara åtta "La Roja"-spelare som representerar spanska klubbar, medan i den nuvarande spanska truppen är det bara målvakten Gonzalo Perez de Vargas som spelar klubbhandboll hemma i Spanien, i Barca. Vid spansk vinst är Spanien klara för huvudrundan.


GRUPP B, POLEN

18:00 Frankrike - Saudiarabien

Frankrike inledde med seger mot Polen i premiärmatchen av VM 2023 i Polen och är också stora favoriter i mötet mot Saudiarabien som aldrig vunnit mot något europeiskt lag. De två nationerna har bara mötts en gång tidigare i VM-sammanhang, VM 2003: Frankrike besegrade då det asiatiska laget med 30-23. Vid vinst i dag är Frankrike klara för huvudrundan.

20:30 Polen - Slovenien

Det är nästan vinna-eller-försvinna som gäller för Polen ikväll som förlorade premiären mot Frankrike medan Slovenien vann premiäromgången mot Saudiarabien - om de ska kunna ha vidareavancemanget i egna händer. Polen kommer att vilja revanchera sig inför hemmapubliken. Polen och Slovenien har mötts många gånger, 12 av dem i mästerskapssammanhang. De två senaste VM-mötena: 2007, vinst till Polen med 38-27 och 2013, vinst till Slovenien med 25-24.


GRUPP C, SVERIGE (Scandinavium)

18:00 Brasilien - Uruguay

Sydamerikanskt derby väntar i första matchen i Scandinavium idag. Båda lagen förlorade premiäromgången och har måstematch för att försöka ta sig vidare till huvudrundan. Brasilien har vunnit samtliga möten med Uraguay, 16 gånger har lagen mötts, och är klara favoriter. Vid de senaste två mötena skrevs slutsiffrorna till 37-17 (VM2021) coh 48-20 (Syd- och Centralamerikanska mästerskapet) i Brasiliansk favör.

20:30 Sverige - Kap Verde

Båda lagen vann premiäromgången av VM med 8 mål, Kap Verde toppar tabellen med fler gjora mål. Sverige och Kap Verde har aldrig mötts tidigare.

Det var länge en jämn match för Sverige mot Brasilen, men med bland annat en storspelande Andreas Palicka (17 räddningar och 49 %) kunde Sverige rycka ifrån. Palicka blev matchhjälte vilket fick hemmapubliken att skandera PALICKA-PALICKA gång på gång under sista delen av matchen: "Man får gåshud. Det är allas dröm att lyckas göra så många människor glada. Det här är världens bästa arena", sa Palicka efter matchen.

Kap Verde skrev i öppningsmatchen historia med sin första vinst i VM-sammanhang. Vid debuten för två år sedan spelade laget bara en match och blev sedan tvugna att dra sig ur turneringen på grund av ett coronautbrott i truppen. Laget ser i år ut att ha goda chanser att ta sig till huvudrundan, även om de får svårt att slå favorittippade Sverige i kväll.


GRUPP D, SVERIGE (Kristianstad Arena, Kristianstad)

18:00 Portugal - Sydkorea

Portugal och Sydkorea kämpar om sin första vinst i årets VM. Trots förlusten mot Island finns det mycket för portugiserna att ta med sig, bland annat ett starkt försvarrspel, till matchen mot Sydkorea idag. Men ungern hade problem med Sydkoreas snabba spelare i andra halvlek så de är inte ett lätt lag att slå. Det blir fösta gången som länderna möts i VM-sammanhang och Sydkorea kommer att försöka ta chansen.

20:30 Island - Ungern

Island - Ungern är på förhand en av dagens mest spännande matcher. Det ena laget har ett starkt försvar och det andra ett kraftfullt anfall. De två lagen har mötts 20 gånger - åtta av dem i VM-sammanhang. Sammanlagt har Ungern fördel, Island vann ländernas senaste möte med 32-26 i VM 2011 i Sverige. Island vann också med 31-30 vid EM 2022, i och med den förlusten åkte Ungern ur sitt hemma-EM. Båda lagen vann sin premiäromgång i gruppspelet av VM och det lag som vinner idag är klara för huvudrundan.


Mer info om VM Länk till annan webbplats.

Texter hämtade och översatta från ihf.info.

Publicerad: 2023-01-14

Senast uppdaterad: 2023-01-15

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!