Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Häftiga Hand the Ball-event i Göteborg lockar många till rörelse

Sedan våren 2022 har Handbollförbundet Väst fått möjlighet att arbeta med olika typer av Hand the Ball-event i Göteborg för att uppmärksamma handbollen som idrott och de stundande mästerskapen.

Sedan starten har 20 stycken event genomförts i stor och liten skala där Handbollförbundet Väst engagerat lokala Hand the Ball-utbildade föreningar som mött upp besökare och skapat rörelse med den gröna bollen. Under det pågående herr-VM som nu spelas i Göteborg hade man exempelvis aktivitet mitt i Nordstan där man mötte barn och unga som ville testa på handboll. Sammanlagt uppskattar man att 12 000 barn kommer ha testat Hand the Ball under 23 stycken genomförda event i staden.

Malin Svensson är verksamhetschef på Handbollförbundet Väst. Hon lovordar de sociala hållbarhetsprojekt distriktsförbunden och dess föreningar fått möjlighet att göra både inför och under mästerskapen i Sverige 2023:

- Hand the Ball på eventet gör att barn och unga blir intresserade för att det är en så positiv aktivitet och den bjuder in till delaktighet. Min upplevelse är att vi på eventen fångar alla människor, inte bara handbollsfamiljen som känner till vår idrott sedan tidigare. Det är inte heller enbart ett möte för barnet och aktiviteten utan även ett möte mellan den lokala föreningen och deras föräldrar. Aktiviteten har även varit en fin koppling till mästerskapet och handboll i världsklass skapar intresse i stort kring vår idrott på ett häftigt sätt.

Välbesökt Hand the Ball-event i samband med Göteborgsvarvet i våras


Parkour + Hand the Ball i Scandinavium

Ett häftigt inslag under VM-matcherna inne i Scandinavium är att barn och unga kan testa på en rörelsebana som skapats i samarbete mellan Velox Freerun (parkourförening) och Hand the Ball. Ingemar Linnéll, projektledare för Hand the Ball kopplat till VM 2023 säger så här om samarbetet:

- Enormt uppskattat att vi i Hand the Ball tillsammans med Velox Freerun skapat denna utmanande hinderbana under VM-veckorna i Scandinavium som uppskattas mycket av våra unga ”Handbollsfans”! Parkour är verkligen en aktivitetsform som ligger oss i Hand the Ball mycket nära då de med sin kreativitet och spontanitet skapar stora möjligheter till motoriska utmaningar för ungdomarna.

Även Benny Bengtsson från Velox Freerun ser positivt på att skapa aktivitet tillsammans med handbollen:

- Att man genom ett event som Handbollförbundet Väst initierat kan ta tillfället i akt att kombinera två idrotter och kanske ge inspiration till nya samarbeten tror vi kan vara en fin utveckling inom arbetet för barn och ungas rörelseglädje.Vårt stora mål är att barn och unga får rör på sig och vi tycker det är häftigt att blanda in andra saker i parkour, så som den gröna mjuka bollen. Väldigt kul att vi blir inbjudna till ett så här stort evenemang där vi möter så många nya människor.

Samarbetet fortsätter hela veckan under Sveriges tre matcher så vi ser framemot mer kreativ rörelse och härlig stämning i Scandinavium.

Känn er varmt välkomna att testa vår parkourinspirerade hinderbana!

Den parkourinspirerade hinderbanan i Scandinavium i Göteborg


Sveriges matcher i huvudrundan

18 jan kl. 20.30 Ungern
20 jan kl. 20.30 Island
22 jan kl. 20.30 Portugal

Läs fler artiklar om Hand the Ball
Hand the Ball får fler unga i rörelse >>
Handbollsfeber och Hand the Ball i värdstäderna under VM 2023 >>

Publicerad: 2023-01-17

Senast uppdaterad: 2023-01-18

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!