Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering VM dag 7 samt dagens program

Sverige kliver i kväll in i huvudrundan när premiäromgången ska spelas i Scandinavium, Göteborg. För motståndet står Ungern.

Bilden: Eric Johansson hittade målet flest gånger, 11, av svenskarna i rekordmatchen mot Uruguay den 16 januari (47-12). Foto: Bildbyrån.


Sammanfattning av speldag 7, den 17 januari

Samtliga grupper har nu spelat färdigt gruppspelet och i och med de sista matcherna under tisdagskvällen blev de sista lagen klara för huvudrundan. Den mest betydelsefulla matchen var den mellan Argentina och Nordmakedonien i kampen om vem som skulle ta sig vidare. Argentina drog det längsta strået och vann komfortabelt. Tyskland och Serbien tog viktiga vinster i grupp E och får med sig fyra respektive två poäng till huvudrundan medan Qatar kliver in med noll. Regerande världsmästarna Danmark går också in med full pott och både Belgien och Bahrain säkrade varsin plats. Kroatien och USA är vidare till huvudrundan, USA klarade sig med nöd och näppe trots förlust mot Egypten.

GRUPP E, POLEN
Algeriet - Tyskland 21-37
Qatar - Serbien 24-34

GRUPP F, POLEN
Nordmakedonien - Argentina 26-35
Nederländerna - Norge 26-27

GRUPP G, JÖNKÖPING
USA - Egypten 16-35
Kroatien - Marocko 36-24

GRUPP H, MALMÖ
Belgien - Bahrain 28-30
Tunisien - Danmark 21-34


Dagens matcher, den 18 januari

Huvudrundan inleds idag med totalt sex matcher, tre i Krakow och tre i Göteborg. De båda värdnationerna kliver in på golvet, för Polen är det i stort sett en måstematch eftersom man inte har med sig några poäng in i huvudrundan. Sverige har med sig maximala fyra poäng och siktar på att ta sig vidare till kvartsfinal.

Islands Bjarki Mar Elisson leder skytteligan med 26 mål tätt följd av Danmarks Mathias Gidsel, också 26 mål, men på ett mer försök. Montenegros Branko Vujovic med 25 mål ligger trea. Bästa svensk, Hampus Wanne, hittar vi på 16:e plats. Två svenskar ligger topp tre i målvaktsligan: Tobias Thulin toppar med 21 räddningar på 31 skott och 68 %, tvåa är Egyptens Abdelrahman Homayed 14, 26, 54 % och trea är Andreas Palicka med 17, 35 och 49 %. Samtliga tre har vaktat målet två matcher var. På tionde plats hittar vi den tredje svenska målvakten, Mikael Appelgren med 15, 32 och 46 %.


GRUPP 1, POLEN (Tauron Arena, Krakow)

Frankrike och Spanien startar huvudrundan med maximala fyra poäng och räknas som favoriter i gruppen. Slovenien och Montenegro har med sig två poäng var medan Polen och Iran har klivit in med noll poäng vardera.

15:30 Iran - Slovenien
18:00 Frankrike - Montenegro
20:30 Spanien - Polen

Iran - Slovenien
För Iran är det redan en stor bedrift att ha nått huvudrundan för första gången i historien. Laget har bara varit med i VM en gång tidigare, 2015, där de slutade på 21:a plats. Utan poäng med sig in i huvurundan blir det svårt att slåss om en kvartsfinalplats. Slovenien har ett bättre läge med två poäng med sig efter att ha kommit tvåa i gruppspelet, efter Frankrike. Det blir viktigt att slå Iran för att slåss om en topp åtta-placering i årets VM.

Frankrike - Montenegro
Frankrike vann alla matcher i gruppspelet och stötte egentligen inte på några problem där. De har goda chanser att nå kvartsfinalerna och Frankrikes huvudtränare Guillaume Gille sa så här till ihf.info, efter avancemanget från gruppspelet: "Vi vet att mästerskapstävlingar kan ta väldigt olika vändningar. Att börja med fyra poäng är att ha en liten säkerhetsmadrass, men vi möter starka lag". Ikväll är det Montenegro som ska besegras för att säkra två poäng till. Men Montenegros huvudtränare Zoran Roganovic tror dock på sina spelare: "Vi kommer att möta Frankrike med allt vi har. Vi har en erfarenhet mot dem från EM 2022, där vi inte lyckades vinna, men vi kommer att se den matchen och lära oss våra läxor". I EM skrevs slutsiffrorna till 27-36 i fransk favor, och vid enda gången laget mötts i VM-sammanhang vann Frankrike med 32-20.

Spanien - Polen
Spanien kliver in med full pott och nästa mål är att slå Polen ikväll. Polen har allt annat än övertygat i gruppspelet. Polen som bara lyckades vinna en match har noll poäng med sig och står för en utmanande uppgift i att försöka slå Spanien. Man måste förbättra sitt spel avsevärt för att kunna ha en chans att nå kvartsfinalerna.

De två senaste gångerna lagen möttes i VM-sammanhang har det varit tuffa, jämna matcher. I Qatar 2015 vann Polen brons efter vinst mot Spanien med 29-28. I gruppspelet i Egypten 2021 vann Spanien med 27-26 och i EM 2022 vann spanjorerna igen med minsta marginal, 28-27.


GRUPP 2, SVERIGE (Scandinavium, Göteborg)

Sverige är det enda laget i gruppen som har med sig fyra poäng och kan skaffa sig ett mycket bra utgångsläge för att nå kvartsfinalerna vid vinst ikväll. Ungern, Portugal, Island och Brasilien har med sig två poäng och kommer att försöka säkra två till i den inledande omgången. För Kap Verde som inte har med sig några poäng in i huvudrundan står två viktiga poäng på spel.

15:30 Portugal-Brasilien
18:00 Kap Verde-Island
20:30 Sverige-Ungern

Portugal - Brasilien
Både Portugal och Brasilien kommer från sina respektive grupper med två segrar och två poäng. Brasiliens enda förlust i gruppen var mot Sverige 18-26, medan Portugal besegrades av Island med 26-30. Portugal har visat utmärkta anfallsskickligheter med bra övergångar och snabba spelvändningar. Laget har enkelt besegrat både Sydkorea och Ungern i gruppspelet.

Portugal och Brasilien har bara mötts en gång tidigare i VM-sammanhang, det var 1997 och Brasilien förlorade den gången med 18-26.

Kap Verde - Island
Kap Verde har i årets VM skrivit historia och tagit sig till huvudrundan för första gången. Nationen debuterade vid VM 2021, men fick lämna efter bara en match på grund av stor smittspridning av covid i truppen. Efter det har laget jobbat hårt och slutade överraskande tvåa efter Egypten i de Afrikanska mästerskapen 2022.

Island siktade högt, men har haft ett tufft gruppspel och förlorade matchen mot Ungern de sista tio minuterna, trots en sexmålsledning. Trots det har laget en bra utgångspunkt inför matchen ikväll.

Sverige - Ungern
Sverige är det enda laget som startar huvudrundan på fyra poäng efter tre övertygande vinster i gruppspelet. Men det blir en prövning att möta Ungern. Även om Sverige har fördel av hemmplan och är i gott slag med ett starkt försvar kan Ungern bli en tuff nöt att knäcka. Ungern kommer att vilja ta två viktiga poäng. "Det är tre bra lag. Ungern är stora och tuffa, Island har högt tempo och Portugal är skickliga med bollen", säger svenske Olle Forsell Schefvert, till handbollslandslaget.se.

Sverige och Ungern har mötts många gånger. Sverige leder VM-statistiken med sju vinster, den senaste 2019, då Ungern fick se sig besegrade med 33-30.

------

Två lag från varje grupp i huvudrundan går vidare till kvartsfinalerna. Kvartsfinaler spelas i Ergo Arena, Polen och på Tele 2 Arena, Stockholm den 25 januari. Vid svenskt avancemang spelar Sverige i Stockholm.

Semifinaler 27 januari, bronsmatch, placeringsmatcher (5-8) och final 29 januari spelas också de på Tele2 Arena i Stockholm.

-------

Mer info om VM Länk till annan webbplats.

Texter hämtade och översatta från ihf.info.

Publicerad: 2023-01-18

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!