Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

IFK Kristianstad satsar på Hand the Ball i samarbete med skolor

I Kristianstad har föreningen IFK Kristianstad genom VM 2023-satsningen fått möjlighet att stärka sitt redan pågående arbete med Hand the Ball och rörelseaktivitet för barn och unga.

Man valde att satsa på sitt samarbete med 11 utvalda skolor i kommunen och gjorde detta genom att erbjuda en Hand the Ball-utbildning där 19 pedagoger deltog. De blev således inbjudna till en heldag där de blev Hand the Ball-instruktörer och på kvällen bjöds de in till att se en match i Handbollsligan. Vi pratade med projektansvarig i IFK Kristianstad, Peter Wadbro. som fått positiv respons från skolorna efter denna satsning:

- De har varit väldigt positiva och genom utbildningen känner de jag pratat med att man fått ett nytt sätt att arbeta med boll och rörelse. Inspiration att göra någotnytt som är enkelt för barnen och tillsammans starta en röd tråd man kan bygga vidare från när det kommer till hur vi arbetar med handboll på skolgården.

Samverkan under VM-matcher

Under förra veckan kom världstjärnor till Kristianstad i samband med VM-matcherna där och under torsdagen bjöds alla dessa pedagoger in till VM-matcher och samtal kring utveckling. Pedagogerna fick återigen chansen att samlas och skapa nya idéer för framtiden men även skolornas barn fick komma och se kvällens matcher. Symboliken att som liten först få testa på kreativ aktivitet på sin skolgård och sedan få se handboll genom VM tycker föreningen är häftig. Peter Wadbro fortsätter:

- Att vi kunde ge kommunens barn som vi träffat på skolorna biljetter till VM tycker vi är en fin möjlighet till att få visa upp handbollen som idrott och få ge dem upplevelsen från ett stort arrangemang. Samtidigt träffade vi de utbildade pedagogerna för att få feedback och stärka vårt samarbete. Efter denna dag var verkligen känslan att vi inte är klara, långt ifrån! Det blir fortsatt fokus på VM hela vårterminen genom ”Lilla VM”-skolbesök och sedan ser vi framemot att fortsatt skapa rörelse med hjälp och inspiration av våra utbildade Hand the Ball-skolor.

Hållbarhet över tid och fortsatt satsning

Via kommunen, Handbollförbundet Syd och andra intressenter har satsningen kring mästerskapet verkligen gett föreningen en möjlighet till kontinuerliga Hand the Ball-aktiviteter på många olika sätt, vilket förhoppningsvis skapar hållbarhet över tid. Att arbetet med denna typ av socialt initiativ stärks i olika typer av verksamheter och att man gemensamt kan samarbeta kring att nå alla deltagare med den gröna bollen.

- Vi kommer ut med en pedagogik och ett mål med vår verksamhet och vi upplever att vi fått väldigt mycket intresse oavsett vilken typ av aktivitet vi gjort kopplat till mästerskapet. Utbildningen av skolorna har även gett en trygghet i att vi kan etablera oss i skolan och vi har kommit närmre varandra. De utbildade förstår vad vi kommer ut med och det blir en symbios i att vi kan utvecklas av varandra. Vi ser framemot fortsatt arbete tillsammans och fortsätter nu besöka skolor runt om i hela kommunen, avslutar Peter Wadbro.

Publicerad: 2023-01-20

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!