Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering VM dag 10 samt dagens program

Sverige vann mot Island med 35-30 i sin andra match i huvudrundan och är nu klara för kvartsfinal. De drygt 11 000 på plats i Scandinavium skapade en magisk stämning.

Bilden: Andreas Palicka blev utsedd till matchens lirare efter att ha svarat för en mängd svettiga räddningar som lyfte taket i Scandinavium. Här firar han med laget efter slutsignalen. Foto: Bildbyrån.


Sammanfattning av speldag 10, den 20 januari

I grupp 1 är Frankrike och Spanien redan klara för kvartsfinal, så matchen mellan Polen - Montenegro gällde mer äran och att få en bättre position inför placeringsmatcherna. Polen lyckades ta sin andra vinst i det här mästerskapet och vann med 27-20. I grupp 2 är Sverige klara för kvartsfinal. Vilket lag som tar den andra platsen i den här gruppen avgörs imorgon söndag. Både Island, Portugal och Brasilien har chansen.

GRUPP 1, POLEN
Slovenien - Spanien 26-31
Iran - Frankrike 29-41
Montenegro - Polen 20-27

GRUPP 2, SVERIGE
Kap Verde - Portugal 23-35
Brasilien - Ungern 25-28
Island - Sverige 30-35


Dagens matcher, den 21 januari

I andra omgången av huvudrundan för grupp 3 kan både Norge och Tyskland säkra sina kvartsfinalplatser, men båda lagen förväntas få tuffa matcher, då både Qatar och Nederländerna vill blanda sig i striden. I grupp 4 kan Egypten säkra sin kvartsfinalplats vid vinst mot Bahrain. Både Danmark och Kroatien förväntas vinna sina matcher och behöver göra det för att inte missa chansen att ta sig vidare.

GRUPP 3, POLEN (Spodek, Katowice)

15:30 Serbien - Argentina
18:00 Qatar - Norge
20:30 Nederländerna - Tyskland

Serbien - Argentina
Serbien har en liten chans att ta sig till kvartsfinal. Då krävs vinst över Argentina och att övriga resultat går deras väg. Det är dock viktigt att även att sikta på tredjeplatsen då det kan påverka kvalificeringen till OS i Paris 2024. Argentina har bara en vinst i det här mästerskapet och är på väg mot sin sämsta placering någonsin.

Lagen har mötts två gånger förut och har en vinst vardera.

Qatar - Norge
Om Norge vinner över Qatar blir det fjärde gången som laget placerar sig bland de åtta bästa i världen. Qatar har presterat över förväntan mot flera toppnationer så det är ingen lätt uppgift som väntar Norge.

Nederländerna - Tyskland
Den här matchen avgör om Tyskland kommer vara klara för kvartsfinal eller inte efter två spelade matcher i huvudrundan. Nederländerna har inte medverkat i VM på 62 år och fick ett wild card till årets mästerskap. De har hittills bara förlorat en match och det var mot Norge, vilket dessutom var en uddamålsförlust.

GRUPP 4, SVERIGE (Malmö Arena, Malmö)

15:30 Bahrain - Egypten
18:00 Kroatien - Belgien
20:30 USA - Danmark

Bahrain - Egypten
Vid vinst för Egypten kan de bli sämst tvåa i den här gruppen och avancerar till kvartsfinal. Vid vinst för Baharin blandar de sig ordentligt i kampen om kvartsfinalplatserna och den sista matchen på måndag kan då bli direkt avgörande.

Lagen har mött varandra många gånger och känner varandra väl.

Kroatien - Belgien
Kroatien måste vinna den här matchen samt även matchen mot Bahrain på måndag, samtidigt som de måste hoppas på att Egypten vinner över Danmark i sista omgången i huvudrundan på måndag. Detta under förutsättning att båda de lagen vinner sina matcher idag. Den här gruppen kan bli ett riktigt getingbo.

USA - Danmark
I och med att Danmark spelade oavgjort mot Kroatien i första omgången av huvudrundan i torsdags, så måste de nu gå in i matchen mot USA med en helt andra förutsättningar än vad de kanske hade tänkt sig. En vinst idag är viktig för vidare avancemang. På måndag kan det även bli en avgörande gruppfinal mot Egypten. USA har noll poäng hittills i huvudrundan och har ingen möjlighet att nå kvartsfinal.

De två lagen har aldrig mött varandra förut.

Så fortsätter VM

Två lag från varje grupp i huvudrundan går vidare till kvartsfinalerna. Kvartsfinaler spelas i Ergo Arena, Polen och på Tele 2 Arena, Stockholm den 25 januari. Vid svenskt avancemang spelar Sverige i Stockholm.

I kvartsfinalerna möts:

Ettan från grupp 1 - Tvåan från grupp 3 (spelplats Polen)
Ettan från grupp 2 - Tvåan från grupp 4: (spelplats Sverige)
Ettan från grupp 3 - Tvåan från grupp 1 (spelplats Polen)
Ettan från grupp 4 - Tvåan från grupp 2 (spelplats Sverige)

Vinnarna går vidare till semifinaler. En semifinal spelas i Polen och en semifinal samt placeringsmatcher i Tele2 Arena, Stockholm. Samtliga den 27 januari. Vid svenskt avancemang spelar Sverige semifinal i Tele2 Arena, Stockholm.

Den 29 januari spelas final, bronsmatch och resterande placeringsmatcher på Tele2 Arena, Stockholm.


Mer info om VM Länk till annan webbplats.


Sammanfattningarna bygger på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-21

Senast uppdaterad: 2023-01-23

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!