Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering VM dag 12 samt dagens program

Sverige vann den avslutande matchen i huvudrundan och i kväll avgörs vilket lag som bllir Sveriges motståndare i VM-kvartsfinalen - Egypten, Danmark, eller ska Kroatien lyckas med det omöjliga?

Bilden: Det svenska landslaget tackar publiken i Scandinavium som stöttat laget under de sex inledande matcherna i VM. Nu flyttar laget till Stockholm för spel i Tele2 Arena. Foto: Bildbyrån.


Sammanfattning av speldag 12, den 22 januari

Grupp 1 och 2 avslutade spelet i huvudrundan under söndagskvällen och det blev klart vilka lag som tar sig vidare till kvartsfinalerna som tabelletta respektive -tvåa.

Från grupp 1 var Frankrike och Spanien redan klara för kvartsfinalerna och gjorde upp om förstaplatsen i tabellen. Det blev Frankrike som knep förstaplatsen efter en stark avslutning och är obesegrade efter sex matcher.

Från grupp 2 var Sverige redan klara som gruppetta och kvartsfinalplatsen var säkrad, därefter fanns tre kandidater till andraplatsen i gruppen. Det blev en nervös väntan för Ungern men i och med Sveriges vinst över Portugal och Ungerns vinst över Kap Verde tidigare under kvällen knep Ungern andraplatsen och gör Sverige sällskap till kvartsfinalerna.

Sveriges medvärdar Polen, som hade högre förväntningar på sig än vad de lyckats prestera, avslutade huvudrundan utan chans till avancemang men fick med sig en vinst mot Iran.

GRUPP 1, POLEN
Montenegro - Slovenien 23-31
Iran - Polen 22-26
Spanien - Frankrike 26-28

GRUPP 2, SVERIGE
Kap Verde - Ungern 30-42
Brasilien - Island 37-41
Sverige - Portugal 32-30


Dagens matcher, den 23 januari

Under måndagen avslutas huvudrundan med sex matcher. Två gruppfinaler avgör vilka som ställs mot vilka i kvartsfinalerna.

GRUPP 3, POLEN (Spodek, Katowice)

15:30 Qatar - Argentina
18:00 Serbien - Nederländerna
20:30 Tyskland - Norge

Kvartsfinalplatserna är avgjorda, men Tyskland och Norge slåss om förstaplatsen i gruppen. Serbien och Nederländerna gör upp om tredjeplatsen, medan Qatar och Argentina kommer att försöka ta sin första vinst i huvudrundan.

För Serbien och Staffan Olssons Nederländerna blir matchen om tredjeplatsen i gruppen viktig eftersom det påverkar den slutgiltga rankingen från VM och chansen att kuna knipa en plats i kvalet till OS 2024.

Tyskland och Norge gör upp om första- respektive andraplatsen i gruppen. Kvartsfinalmotståndarna är redan klara. Vinnaren i kväll kommer att få möta Spanien och förloraren får ta sig an Frankrike. Tyskland har råd med oavgjort för att knipa förstaplatsen.

Tyskland och Norge har mötts fyra gånger i VM-sammanhang. Tre har slutat i Norsk favor och en oavgjort.


GRUPP 4, SVERIGE (Malmö Arena, Malmö)

15:30 USA - Belgien
18:00 Kroatien - Bahrain
20:30 Egyten - Danmark

Malmö Arena tar farväl av VM i vad som kan bli en dramatisk avslutning på grupp 4 i huvudrundan.

Svenske Robert Hedins USA öppnar dagen mot Belgien i avgörandet om vem som undviker sistaplatsen i gruppen, men de nästföljande två matcherna har potential att bli ett handbollsfyrverkeri.

Först måste Kroatien slå Bahrain med 22 eller fler mål. Allt annat kommer att få Danmark att ansluta sig till det redan kvalificerade Egypten i kvartsfinalen. I de två senaste VM-mötena länderna emellan har Kroatien vunnit, men inte så stort som behövs ikväll: 28-18 2021 och 32-20 2019.

Det är också platser till kvalet till OS 2024 på spel under VM. Vinnaren är direktkvalificerad och de som placerar sig på plats 2-7 har säkrat en plats i kvalet. Frankrike är kvalificerade i egenskap av värdar för OS och Egypten har chans på en direktplats som kontinentalvinnare, vilket gör att det är något eller några lag med lägre placering än 7 som har chans att kunna ta en plats i kvalet. Kroatien har haft som uttalat mål att sluta sämst 9:a för att ha chans på OS-kval.

I den avslutande matchen blir det en tung sammandrabbning mellan Egypten och Danmark. Egypten redan klara och Danmark ligger just nu tvåa. Egypten vinner gruppen och undviker Sverige om de inte förlorar i kvällens match mot Danmark. Danmark är inte klara än, men har två poängs försprång och ett övertag på +22 mål mot Kroatien, som är grupptrea och alltså har en liten, teoretisk, chans kvar. Danmark har i princip hemmaplansfördel med runt 11 000 danska fans som åker till Malmö för att heja fram sitt lag till ännu en triumf. Danmark är regerande världsmästare och går för sin tredje raka titel. Danmark är obesegrade i sina 24 senaste VM-matcher.


Så fortsätter VM

Två lag från varje grupp i huvudrundan går vidare till kvartsfinalerna. Kvartsfinaler spelas i Ergo Arena, Polen och på Tele 2 Arena, Stockholm den 25 januari.

I kvartsfinalerna möts:

Ettan från grupp 4 - Ungern (spelplats Tele2 Arena, Stockholm)
Sverige - Tvåan från grupp 4: (spelplats Tele2 Arena, Stockholm)

Frankrike - Tvåan från grupp 3 (spelplats Polen)
Ettan från grupp 3 - Spanien (spelplats Polen)

Vinnarna går vidare till semifinaler. En semifinal spelas i Polen och en semifinal samt placeringsmatcher i Tele2 Arena, Stockholm. Samtliga den 27 januari. Vid svenskt avancemang spelar Sverige semifinal i Tele2 Arena, Stockholm.

Den 29 januari spelas final, bronsmatch och resterande placeringsmatcher på Tele2 Arena, Stockholm.


Mer info om VM Länk till annan webbplats.


Sammanfattningarna bygger på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-23

Senast uppdaterad: 2023-01-23

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!