Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Handbollspropaganda i Malmö med 1400 deltagande barn

I förra veckan arrangerades det storslagna eventet ”Lilla VM dagarna” i Malmö för att på ett häftigt sätt låta barn och unga från kommunens skolor testa på handboll, Hand the Ball och olika andra rörelseaktiviteter.

Eventet skapades i nära samarbete mellan den lokala föreningen HK Malmö, Malmö stad, Handbollförbundet Syd och Svenska handbollförbundet vilket mynnade ut i en handbollsfest under fyra dagar där IFK Malmö också arrangerade USM för F16 under lördag och söndag. Syftet att på ett tydligt sätt koppla ihop världshandbollen under pågående VM med rörelseaktivitet för barn och olika symposier med kunskapsutbyte gjorde att Baltiska hallen fick många besökare. Martin Nihlén, ungdomskonsulent i HK Malmö, berättar:

- Vi bjöd in skolor som vi besökt under terminen vilket resulterade i att hela 1400 barn deltog under två dagar i hallen. Sedan hade vi även en dag med fokus på parahandboll där 65s barn fick lov att utforska de olika aktiviteterna som erbjöds. Att vi fick se så många barn inspirerade och aktiva värmde verkligen och vi som förening är oerhört glada för möjligheten vi fick till att visa upp handbollen och vårt arbete med Hand the Ball på detta sätt.

Kunskapsutbyte i utvalda handbollsfrågor

Under dagarna var det barnens rörelse som var i centrum men även andra intressanta ämnen inom handbollen diskuterades i en uppbyggd studio. Många olika teman berördes, bland annat bjöds assisterande förbundskapteenn för damlandslaget, Johanna Wiberg, in för att i en panel prata om kvinnligt ledarskap inom handbollen och damhandbollens utveckling tillsammans med Anna Olsson från IFK Kristianstad.

Förutom detta inslag kunde deltagare både på plats och digitalt ta del av kunskap från Sonni Larsen som är förbundskapten för Färöarnas damlandslag och från Claus Hansen som är utvecklingsansvarig i Norges Handbollsförbund. Lördagen gästades av P-G Fahlström som pratade om positiva utvecklingsmiljöer. Vidare till söndagens program där Rikke Nielsen pratade om Lykkeligas historia och utveckling i Danmark, Albin Svensson från IFK Kristianstad presenterade hur de jobbar med parahandboll i föreningen och dagens program avslutades med en fantastiskt bra föreläsning av alltid lika inspirerande Fatmir Serimeti som är aktiv i Goalball.

- Höjdpunkten under ”Lilla VM dagarna” tycker jag är den nämnda aktiviteten med alla barnen men även kunskapsutbytet i studion tycker vi visar på att viktiga ämnen sätts på agendan under mästerskapet. Att sedan kunna bjuda deltagare i alla olika åldrar till VM-matcherna i Malmö Arena hoppas vi gjorde upplevelsen än mer häftig och kanske skapade det nya förebilder inom handbollen. Malmö Stads engagemang och inställning till dessa dagar har varit helt avgörande till att totalt över 10 000 barn, ungdomar och vuxna fick möjligheten att ta del av allt som erbjöds, fortsätter Martin Nihlén.

Arbete med Hand the Ball innan, under och efter mästerskapet

HK Malmö har sedan 2018 arbetat med den gröna bollen och Hand the Ball-pedagogiken, främst genom sin instruktör Mirsad Pecikosa som besökt många av kommunens skolor. Under VM 2023-projektet har man därför hittills arbetat hållbart med rörelseaktivitet då man både skapat aktivitet före mästerskapet och under dessa fina dagar i samband med att VM-matcherna i Malmö spelades. Men satsningen slutar inte när världslagen lämnat staden utan nu fortsätter föreningens fina arbete i kommunernas skolor. Att fortsätta de sociala initiativen även efter avslutat mästerskap är ett fint tecken på uthållighet i satsningen och HK Malmös dedikerade arbete med Hand the Ball kommer bli spännande att följa framöver.

Publicerad: 2023-01-24

Senast uppdaterad: 2023-01-24

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!