Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Dagens VM-program

Vi har kommit fram till kvartsfinalerna i årets VM. Sverige tar sig an Egypten och Danmark möter Ungern i Tele2 Arena. I Gdansk möts Spanien och Norge samt Frankrike och Tyskland.

Arkivbild: Sverige jublar efter vinsten mot Egypten med 24-23 i gruppspelet vid VM 2021 den 18 januari 2021 i Egypten. Foto: Bildbyrån.


Speldag 14, den 25 januari

Igår var det vilodag och idag kastas vi in i VM-hetluften när de fyra kvartsfinalerna ska avgöras. Två spelas i Polen och två i Sverige.

Tele2 Arena, Stockholm

Tele2 Arena är redo att ta över stafettpinnen från Scandinavium i Göteborg och tar oss hela vägen via kvartsfinal, semifinal, placeringsmatcher och bronsmatch till en avslutande VM-final.

18:00 Danmark - Ungern
20:30 Sverige - Egypten

Danmark - Ungern
Danmark är regerande världsmästare och är obesegrade i sina senaste 25 VM-matcher och är storfavoriter i mötet mot Ungern. Danmark har chans att bli det första laget att vinna tre raka VM-guld med ska först besegra Ungern på sin väg. Ett Ungern som presterat svajjigt hittills i VM och som har nått sitt primära mål - att vara topp åtta och säkra en plats i OS-kvalet.

Ungern slog Sydkorea utan ansträngning, gjorde en otrolig comeback mot Island efter att ha legat under med sex mål till den 40:e matchminuten, såg vilse ut på planen mot Portugal, kunde inte hålla jämna steg med Sverige, hade en fantastisk andra halvlek mot Brasilien och passerade 40-målsstrecket mot Kap Verde i väntan på att deras öde skulle avgöras av Portugal och Sverige. Ungern är det enda laget i kvartsfinalerna som har förlorat två matcher under pågående VM.

Det är åttonde gången i historien som Ungern går till kvartsfinal och de har bara gått vidare vid två tllfällen: 1986 när de till slut vann silver och 1997 när de avslutade med förlust mot Frankrike i kampen om bronset. Danmark har bara missat finalhelgen två gånger under de senaste åtta världsmästerskapen.

Det är ingen tvekan om att Ungern behöver göra sin bästa VM-match i kväll för att kunna slå Danmark. "Vi har inget att förlora, men vi kan nå stora framgångar”, säger ungraren Patrik Ligetvári till nemzetisport.hu.

Det här är elfte gången som länderna möts i VM-sammanhang. Det är där en liten fördel för Ungern, som vunnit sex gånger. Danmark har vunnit fem och en har slutat oavgjort.

Sverige - Egypten
Värdnationen Sverige startar jakten på finalen mot det enda icke-europeiska laget i kvartsfinalerna, de regerande afrikanska mästarna Egypten.

Sverige har med sig sex vinster från årets VM ovh har gjort en stark laginsats. Första svensk på skytteligan hittar vi först på 15:e plats, med det är också Sveriges styrka. Ett starkt kollektiv. Eric Johansson har nätat 27 gånger, Hampus Wanne 25 och Jim Gottfridsson 19 med 36 assist. Och med tre starka målvakter (två topp tre) är det ingen enkel match att slå Sverige.

Sverige slutade tvåa i VM 2021 efter att ha blivit besegrade av Danmark. Nu har de en möjlighet att nå guldet, kanske i en final mot Danmark.

Egypten fick en bra start på VM och hade en perfekt svit fram till sista matchen i huvudrundan då de mötte Danmark. Den danska sidan var ivriga att prestera bättre efter oavgjort 32:32 mot Kroatien. "Vi fick en bra lektion. Våra styrkor och svagheter kom fram", sa Yahia Elderaa, till handbollskanalen.se.

Sverige får dock ingen lätt uppgift. Det kommer att bli en tuff match. Yahia Elderaa, Ali Muhamed (Zein) och Mohsen Mahmoud är nycklar i det egyptiska laget. Trions statistik: 69 mål vilket motsvarar nästan 39 % av alla egyptiska mål.

Sverige och Egypten har mötts sju gånger i VM-sammanhang, men aldrig i en utslagsfas. Sverige har vunnit sex av dessa och en har slutat oavgjort.

ERGO Arena, Gdansk

Det blir giganternas kamp när ERGO Arena i Gdansk slår upp portarna för kvartsfinalerna.

18:00 Norge - Spanien
20:30 Frankrike - Tyskland

Norge - Spanien
Först ut i Gdansk är vinnarna från VM 2013, Spanien, som tar sig an silvermedaljörerna från VM 2017 och 2019, Norge. Länderna möttes också i kvartsfinalen 2021 i Egypten, en match som vanns av Spanien (31-26).

Både Norge och Spanien har vunnit sina inledande sex VM-matcher och har byggt upp ett gott självförtroende.

Alex Dujshebaev är ledande målskytt för Spanien, med 25 mål, medan Sander Sagosen, med 27, leder målskyttet för Norge.

Historiskt sett har de två lagen mötts 44 gånger. Norge har bara vunnit 10 av dessa och förlorat 32. Det senaste mötet, i mars 2022, slutade oavgjort (26-26). I den senaste mästerskapsmatchen, i EM 2022 vann Norge med 27-23.

Frankrike - Tyskland
Det är den 16:e gången i rad som Frankrike spelar VM-kvartsfinal.

Guillaume Gilles Frankrike har vunnit sina första sex matcher i Polen/Sverige 2023 – mot Polen (26:24), Saudiarabien (41:23), Slovenien (35:31), Montenegro (35:24), Iran (41:29) och Spanien (28:26) – det är fjärde gången i historien som nationen lyckats med det. Guille sa till FFHandball.fr att: "Det kommer inte att bli en lätt match eftersom det här laget (Tyskland) har en intressant serie, med förlust bara mot Norge och visat alla kvaliteter." och "Deras (Tysklands) unga spelare har förvisso lite mindre internationell erfarenhet, men de tillför mycket fräschör och snabbhet till Tysklands spel, vilket gör dem till ett extremt farligt lag."

Med 200 mål under VM 2023 är Tyskland ett anfallshot. De har besegrat Qatar (31:27), Serbien (34:33), Algeriet (37:21), Argentina (39:19) och Nederländerna (33:26, innan de avslutade sin huvudrunda med en 26:28-förlust mot Norge.

"Frankrike har en otrolig eldkraft och en stark bredd", sa den tyske tränaren Alfred Gislason till DHB.de och fortsatte med att beskriva fransmännen som ett "världsklasslag" och heta titelkandidater.

Ländernas fem senaste möten har resulterat i oavgjort eller vinst med ett enda mål. Sammantaget har Frankrike vunnit 26 av totalt 54 möten, där Tyskland har vunnit 21.


Så fortsätter VM

Semifinalerna spelas fredagen den 27 januari. En match kommer spelas på Ergo Arena i Gdansk och en match kommer att spelas på Tele2 Arena i Stockholm. Om Sverige kvalificerar sig till semifinal kommer den att spelas i Stockholm och där möter de iså fall vinnaren mellan Frankrike och Tyskland. Detta innebär att vinnarna i de två andra kvartsfinalerna får spela sin semifinal i Gdansk.

Om Sverige inte går till semifinal kommer de spela sina placeringsmatcher i Stockholm både på fredagen och söndagen.

Den 29 januari spelas final, bronsmatch och resterande placeringsmatcher på Tele2 Arena, Stockholm. Finalen spelas kl. 20.30.


Mer info om VM Länk till annan webbplats.


Sammanfattningarna bygger på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-25

Senast uppdaterad: 2023-01-27

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!