Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Samverkanskonferens med Strategi 2025 och hållbarhet i fokus genomfördes i Göteborg

Den gångna helgen genomförde Svenska Handbollförbundet Samverkanskonferens på Scandic Central i Göteborg för över 100 deltagare.

Temat för konferensen var svensk handbolls Strategi 2025 med effektmålet hållbarhet i särskilt fokus och samlade deltagare från Svenska Handbollförbundets styrelse, personal, de 16 kommittéerna, råden, nämnd och expertgrupper.

Handbollens Strategi 2025 har Riksidrottsförbundets Strategi 2025 som utgångspunkt. Den innehåller sex fokusområden som svensk handboll vill utveckla mot världsklass. På vägen finns sju effektmål att styra mot där hållbarhet är ny tt sedan halvtidsrevideringen som genomfördes 2022. Därför hade konferensen ett extra fokus på ”Hållbar utveckling och tillväxt med ett idrottande för alla hela livet”.

Konferensen inleddes på fredagseftermiddagen av Svenska Handbollförbundets ordförande, Fredrik Rapp, som hälsade välkomna. Under lördagen informerade Fredrik om den samlade idrottsrörelsen och Svenska Handbollförbundets del och möjligheter kopplat till Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté samt idrottspolitiskt såväl nationellt som internationellt.

Under konferensen fick deltagarna också ta del av, interagera, reflektera och ge inspel på de ämnen på temat hållbarhet inom olika delar av svensk handbolls verksamhet som togs upp:


Ideellt arbete
Johan von Essen, professor i livsåskådningsvetenskap med inriktning på civilsamhällesstudier vid Marie Cederschiöld Högskola, med en föreläsning på ämnet ”Att leda och organisera ideellt arbete”.


Tävlingsverksamhetens framtid
Adam Engström, tävlingschef på Svenska Handbollförbundet, om svensk handbolls Strategi 2025 kopplat till tävling och tävlingsverksamhetens framtida utmaningar.


Hållbarhet kopplat till evenemang och verksamhet
Lena Runströmer, förbundsstyrelsen, och Victoria Pettersson, verksamhetskoordinator på Svenska Handbollförbundet, om Svenska Handbollförbundets hållbarhetsarbete: hur vi arbetar för hållbarhet under de handbollsmästerskap vi arrangerar i Sverige, och genom samverkansprojektet Double Impact. Projektet syftar till att minska utsläppen från idrottsresor och samtidigt öka tillgängligheten. Projektet finansieras av Vinnova och drivs av Riksidrottsförbundet tillsammans med Svenska Handbollförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Ridsportförbundet. Under året som gått har ett analysarbete genomförts som ska ligga till grund för en policy.


I-PROTECT
Eva Ageberg, professor vid Lunds universitet och ansvarig forskare, Jennie Linnéll, Svenska Handbollförbundet, projektkoordinator, Karin Moesch, universitetslektor vid Malmö universitet och Sofia Bunke, universitetslektor vid Lunds universitet om forskningsprojektet I-PROTECT som syftar till att utveckla och införa skadeförebyggande träning specifikt anpassad för ungdomshandboll i Sverige. Målet är att skadeförebyggande träning ska vara motiverande och bli en självklar del i handbollsträningen.

Skadeförebyggande
Martin Asker, forskare vid Sophiahemmet och gruppledare för Handball research Group om forskningsprojektet ”Skadeförebyggande inom handbollens gymnasieverksamhet” i syfte att kartlägga och förebygga skador med hjälp av axel- och knäkontroll.

Elitidrott
Tomas Axnér, förbundskapten för handbollslandslaget (damer) och Rickard Nilsson, träningsrådgivare, Sveriges Olympiska Kommitté om att skapar en hållbar träning för atleter på elitnivå.

Självklart stod även VM-handboll på programmet och deltagarna kunde heja fram Sverige till seger mot Island i ett fullsatt Scandinavium på fredagskvällen.

Svenska Handbollförbundet vill passa på att än en gång tacka samtliga föreläsare och deltagare.

 

Publicerad: 2023-01-27

Senast uppdaterad: 2023-01-27

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!