Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige förlorade semifinalen

Det blev en femmålsförlust i semifinalen mot Frankrike. Slutresultatet skrevs till 31-26 och nu får Sverige sikta in sig på bronsmatch mot Spanien på söndag. Den spelas kl. 18.00 på Tele2 Arena.

Bilden: Trots fem mål av Eric Johansson i semifinalen så lyckades Sverige inte vinna. Eric blev utsedd till fansens favorit för sin insats i matchen. Foto: Bildbyrån.


Speldag 16, den 28 januari

Resultat semifinaler 27 januari
Spanien - Danmark 23 -26
Frankrike - Sverige 31-26

Spanien - Danmark
Semifinalen mellan Spanien och Danmark var den sista matchen i VM 2023 som spelades i medvärdlandet Polen. Efter att bara ha gjort tio mål under den första halvleken och underläge med fem mål i pausvilan kändes uppförsbacken för Spanien väldigt tuff. Men de kom igen starkt i andra perioden och med hjälp av ett aggressivt försvarsspel var de i 42:a matchminuten bara ett mål från kvittering. Danmark fick dock övertaget igen och gick upp till en femmålsledning med 3 minuter kvar. Men med två minuter kvar av matchen hade Spanien endast ett tvåmålsunderläge. Efter att målvakterna räddat varsin straff på slutet kunde Danmark till slut punktera matchen och vinna med 26-23.

Finalen i VM 2023 är Danmarks femte på de senaste sju upplagorna av IHF:s herr-VM, med silver 2011 och 2013 och guld 2019 och 2021. De kan bli det första laget någonsin att vinna tre världstitlar i rad.

Frankrike - Sverige
För två år sedan i semifinalen i VM i Egypten vann Sverige över Frankrike och tog sig vidare till VM-final, så årets semifinal var verkligen en chans till revansch för Frankrike. Matchen inleddes med att lagens båda målvakter gjorde fyra räddningar var under de första sju minuterna. Därefter höjde Frankrike tempot och stängde igen sitt försvar vilket resulterade i att Sverige inte gjorde mål på över fyra minuter, medan Frankrike gjorde fyra. En ledning de sedan inte släppte ifrån sig i första halvleken.

I andra halvleken hade Sverige en bra period och närmade sig en kvittering, men trots ett tappert försök och fem mål av Eric Johansson så lyckades Sverige inte vinna matchen. Frankrike har nu kvalificerat sig för VM-final för åttonde gången. Av de sju andra de spelat har de vunnit sex.

Resultat placeringsmatcher 5-8 27 januari
Tyskland
- Egypten 35-34
Norge - Ungern 33-25

VM-final och placeringsmatcher söndag 29 januari

På söndag avgörs VM-finalen som spelas mellan Danmark och Frankrike och som är en repris på OS-finalen i Tokyo 2020. Innan finalen kommer match om tredje pris avgöras samt de sista placeringsmatcherna.

Spelschema

13.00 Match om placering 5/6 Tyskland - Norge
15.30 Match om placering 7/8 Egypten - Ungern
18.00 Bronsmatch Spanien - Sverige
21.00 Final Danmark - Frankrike

Alla matcherna spelas i Tele2 Arena, Stockholm.


Mer info om VM Länk till annan webbplats.


Sammanfattningarna bygger på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-28

Senast uppdaterad: 2023-01-28

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!