Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige i kamp om bronset

Sverige möter Spanien i bronsmatchen med avkassttid 18.00 på Tele2 Arena ikväll söndag 29 januari. Därefter avslutar Danmark och Frankrike VM2023 med finalen.

Bilden: Sverige kliver in på banan för sista gången detta VM. Foto: Bildbyrån.


Speldag 17, den 29 januari

Vi har kommit till sista och avgörande dag i VM 2023 för herrar. Dagens samtliga fyra matcher spelas på Tele2 Arena, Stockholm.

13.00 Match om placering 5/6 Tyskland - Norge
15.30 Match om placering 7/8 Egypten - Ungern
18.00 Bronsmatch Spanien - Sverige
21.00 Final Danmark - Frankrike

Ska Danmark det första laget i historien att vinna titeln tre gånger i rad? Eller är det Frankrikes tur för första gången på sex år och för sjunde gången i historien?

I bronsmatchen ställs hemmanationen Sverige mot Spanien i hopp om att kunna avsluta mästerskapet på topp tillsammans med fansen i arenan.

I dagens första matcher möter Tyskland och Norge om 5:e-platsen, och Egypten Ungern som spelar om 7:e-platsen.

Tyskland - Norge
Båda slogs ut i kvartsfinalerna och möts i kampen om femteplatsen.

Tyskland slutade på 12:e plats vid VM 2021 och det här är ett rejält kliv uppåt för dem. Sedan 2009 är den bästa placeringen fjärdeplatsen från VM 2019.

Norge slutade vid samma mästerskap på sjätte plats efter att ha blivit silvermedlajörer både 2017 och 2019.

Lagen möttes i sista omgången av huvudrundan i årets VM, den matchen slutade 28-26 i norsk favör. Norge leder VM-statistiken över Tyskland med fyra vinster och en oavgjord.


Egypten - Ungern
Egypten kan matcha resultatet från VM på hemmaplan 2021 då nationen slutade på sjunde plats. Ungern har inte blivit sämre än nia sedan 2003.

Ungern har varit okonsekventa under årets VM med svajiga prestationer hela vägen. Egypten har presterat bättre men gick på en nit mot först Kroatien och sedan Sverige.

Den ungerske målvakten Roland Mikler tror att hans lag kan avsluta med en bra prestation och vinna den sista matchen i VM: "Mot Egypten måste alla ge allt på banan till sista minuten. Vi måste spela en sista match som är oss värdig. De svenska, danska och norska lagen ligger klart långt före oss, men om vi visar oss från vår bästa sida på söndag kan vi bli ett bra motstånd för Egypten. Att ta sjundeplatsen är ingen omöjlig uppgift."

Ungern och Egypten har bara mötts tre gånger tidigare i VM-sammanhang: 1993, 2013 och 2019. De två första mötena i ungersk favör medan den sista slutade oavgjort.


Spanien - Sverige
Bronsmedaljen står på spel i dagens tredje match.

Sverige och Spanien har mötts i en VM-bronsmatch i Sverige en gång tidigare - vid VM 2011. Spanien vann den gången med uddamålet, 24-23.

Sveriges förbundskapten, Glenn Solberg, så efter semifinalförlusten i fredags att:

"Vi är såklart besvikna. Vi hade en dröm när vi kom in i hallen idag – att vi skulle spela final på söndag. Men vi är stolta över att spela om bronset och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att ta en medalj”.

Spaniens dito, Jordi Ribera, sa efter semifinalförlusten mot Danmark:

"Nu är det klart att vi sörjer, men vi måste försöka återhämta oss eftersom vi har bronsmatchen framför oss. Man får komma ihåg att bara 4 lag av 32 har kommit hit, inklusive vi, som outtröttligt fortsätter att vara i semifinal och fortsätter att kämpa för att ta en medalj”.

Sverige har fyra guld, fyra silver och fyra brons och kan idag spela hem sin 13:e VM-medalj. Och om Sverige vinner blir det den 130:e VM-vinsten i historien, den största siffran någonsin i tävlingen, samtidigt som de också behåller sin förstaplats i antalet vunna VM-medaljer.


Danmark - Frankrike
Danmark och Frankrike är båda obesegrade i årets VM och Danmark kan bli det första laget i historien att vinna tre VM på rad. Frankrike siktar på att bli mesta mästarna och ta hem sin sjunde titel.

Det blir andra gången som nationerna möts i en VM-final, sist var under VM 2011 i Sverige då Frankrike vann guldet med 37-25 efter förlängning.

Danmarks tränare Nikolaj Jacobsen sa inför matchen:

"Att spela mot Frankrike fungerar bra för mig, speciellt eftersom vår plats vid OS i Paris 2024 redan nu är säkrad. Det är ytterligare en anledning till att det var bra för oss att Frankrike vann matchen mot Sverige. Det kommer förmodligen att bli en spännande final. Ännu en fysisk match, där vi förväntar oss att möta ett riktigt starkt lag med några av de absolut bästa spelarna i världen.

Danmark har inte förlorat en enda VM-match sedan 2017 då de slogs ut i åttondelsfinalen mot Ungern och har en rekordsvit på 27 matcher utan förlust.

Senast länderna möttes i en mästerskapsfinal var vid OS i Tokyo 2021. Frankrike vann med 25-23.

"Danmark är ett lag av samma kaliber som Sverige. Därför är det absolut nödvändigt att vara uppmärksam på vad de gör. Vi är också ett väldigt bra lag, och det kommer att bli en fantastisk match för fansen", säger Frankrikes Dika Mem.


Mer info om VM Länk till annan webbplats.


Sammanfattningarna bygger på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-29

Senast uppdaterad: 2023-01-29

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!