Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

I Jönköping möter barnen handbollsidolen på skolgården

Hallby Handboll startade upp sitt arbete med Hand the Ball 2021 genom att herrlagets vindsnabba vänsterkant Hampus Dahlgren gick Svenska Handbollförbundets instruktörsutbildning.

Sedan dess har Hampus besökt 15–20 st av kommunens skolor och elever regelbundet och skapat aktivitet med den mjuka gröna bollen i fokus. Med detta initiativ som grund stod föreningen redo att växla upp sitt arbete när det stod klart att man i Jönköping skulle arrangera ett gruppspel i handbolls-VM för herrar i januari 2023. Genom samarbete mellan Jönköpings kommun, Vätterhem och RF-SISU lades en plan för att fram till januari arbeta med rörelse innan, under och efter det stora mästerskapet. Från 2022 har därför Hampus kunnat vara ute mer frekvent på tre utvalda skolor i kommunen och engagerat barn genom Hand the Ball.

”Vi kunde lägga en projektplan över 3 år i och med mästerskapet och har alltså ett år kvar idag, men vi känner otrolig potential och vill vidareutveckla detta, så hoppas på många år framöver!” – Hampus Dahlgren, Hand the Ball instruktör Hallby Handboll.

Tänk att få träffa sin idol på skoltid

I årets upplaga av Handbollsligan har Hampus hittills gjort 90 mål och kommunens barn får aktivera sig tillsammans med en av seriens bästa kantspelare. Kraften i att den lokala förebilden kommer ut kontinuerligt och skapar rörelseaktivitet ute på skolorna är ett fint exempel på en förenings initiativ i att göra en samhällsinsats. Vi frågade varför Hampus som elithandbollsspelare valde att gå en utbildning i att skapa inkluderande aktivitet för barn och vilja arbeta med detta projekt:

”För att idrotten och i detta fall handbollen har jag så otroligt mycket att tacka, på så många plan och kan jag ge barn möjligheten att få ta del utav kamratskapet, aktivitetsnivån och tillhörigheten, så är jag nöjd!”

Satsningen fortsätter

Genom fortsatt stöd kommer Hallby Handboll kunna fortsätta sitt arbete vidare även efter avslutat mästerskap i staden. Ett fint exempel på hur man arbetar hållbart kring ett större evenemang då aktiviteten fortsätter även efter att världsstjärnorna lämnat staden. Tanken är därför att skolbesöken fortsätter under hela 2023 och den gröna bollen kommer fortsättningsvis användas runt om i kommunen.

Projektet uppmärksammat i SVT

SVT har uppmärksammat Hallby Handbolls arbete med Hand the Ball kopplat till Handbolls VM för herrar 2023 i programmet Lilla Sportspegeln.

Här kan du se inslaget >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-02-21

Senast uppdaterad: 2023-02-21

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!