Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Lisa vill vara med och utveckla beachhandbollen

Sedan oktober 2022 är Lisa Fallhagen projektanställd hos Svenska Handbollförbundet för att vara med och utveckla och sprida beachhandbollsverksamheten.

Hej Lisa!

Vem är du? Berätta lite om dig själv?

Jag är från början en dalatjej men har bott på västkusten i 15 år nu. Från början i Halmstad men numera i Varberg. Jag är så kallad kärleksflykting. Sedan 2016 jobbar jag på RF-SISU Halland och innan det jobbade jag i HK Drott, så föreningsliv och handboll har varit stor del av mitt liv. Sedan några år tillbaka ägnar jag mycket av min fritid åt löpning och träning i allmänhet. Jag lever ihop med min sambo och vår lilla katt Esther som vi har adopterat.

Du har en projektanställning på beachhandbollen. Hur länge och vad är ditt uppdrag?

Jag har det här uppdraget i lite mer än ett år. Jag började i oktober 2022 och ska vara här hela 2023. Jag kommer att jobba med att utveckla beachhandbollen och vara ett stöd för våra distriktsförbund, föreningar och turneringar bland annat. Egentligen allt det som ligger utanför landslagen.

Hur upplever du statusen på beachhandbollen idag?

Idag är landslagen välorganiserade och det finns både senior och ungdomslandslag. Många ungdomar vill testa på och framförallt vill de testa om de kan komma vidare till landslag. Många ungdomar gillar också det spontana och det spektakulära med beachhandbollen. Här måste föreningar hänga med i vad ungdomarna vill och ge stöd åt deras idéer, önskan och vilja att röra på sig.

Målsättningar/utveckling framåt med beachhandbollen – lång och kort sikt – vad är på gång?

Det som är närmast på gång är spelarutbildning som också är en uttagning mot landslag för de spelare som är födda 08-09. På sikt vill vi öka kunskapen om beachhandboll och spelformen. Vi vill att fler ska ha möjlighet att prova och spela beachhandboll. Det hade också varit kul om fler domare ville döma beachhandboll och vara ute på tourer i Europa som jag hört ska vara en riktigt härlig upplevelse.

Största utmaningen för att få föreningar att komma igång och därmed fler spelare?

Anläggningar är så klart en utmaning. Här på västkusten har vi fantastiska möjligheter men dte finns såklart inte överallt. Men det finns fler planer än vad jag först trodde. En annan utmaning är för föreningar att hålla igång verksamhet året runt. Jag förstår att man som föreningsledare längtar till lite ledighet när säsongen är över, men där är mitt tips att fråga vad ungdomarna vill. Vi ska fortfarande uppmana till att hålla på med fler idrotter. Detta är för de som vill.

Varför ska man lira beachhandboll?

För alla er som älskar handboll på alla olika sätt. För er som inte kan få nog av att ha en boll i handen. För vissa spelare så passar beachhandboll som idrott så himla bra, mindre kroppskontakt än handboll, mer boll p g a färre spelare på plan med mera.

Något annat du vill förmedla?

Gå gärna in på hemsidan och leta upp introduktion till beachhandboll och klicka igenom materialet. Mycket matnyttig information. Sedan anmäler du dig till någon våra utbildningar.

Till introduktionsutbildningen


Publicerad: 2023-02-23

Senast uppdaterad: 2023-02-28

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!