Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Robert Wedberg, generalsekreterare, Svenska Handbollförbundet

Äntligen dags för finalspelet i Gjensidige USM

Idag anländer de 48 kvalificerade lagen till Uppsala och IFU Arena för sina första matcher i gruppspelet. Svenska Handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg ser framemot en härlig handbollshelg!

Det är med stor glädje jag har nöjet att hälsa dig välkommen till Uppsala, IFU Arena och finalhelgen av Gjensidige USM 2023.  

Finalhelgen har blivit en riktig succé och är en fantastisk handbollsmanifestation. Tillsammans med arrangörerna; Destination Uppsala, IFU Arena, Handbollförbundet Öst, gör vi allt för att arrangemanget ska bli den fest vi alla vill vara en del av och jag vet att vi är många som längtat och sett fram mot finalhelgen, med spänning, förväntan och glädje. Under helgen kommer spelare, ledare, domare, funktionärer, volontärer, medresande och publik, totalt cirka 7000 personer, för att delta i och följa arrangemanget. Vi har mycket gemensamt och sporten förenar oss. 

Och det är just det som förenar oss som vi vill slå vakt om. För svensk handboll är fair play ett signum och inom svensk handboll tycker vi att det är viktigt att värna om det och att vi fortsätter att möta varandra med respekt och positiv attityd, både på och utanför banan. Det gäller inte bara spelare, ledare och domare som bidrar till att skapa en känsla av fair play på planen. Du som publik kan också göra stor skillnad genom att visa en positiv attityd. Heja på ditt lag, respektera och hylla motståndarna och låt ledarna leda lagen. Dessutom hoppas vi att du som publik också föregår med gott exempel och visar uppskattning och en positiv attityd mot våra lovande domare som är på plats. Det är lika stort att bli uttagen till USM som domare som det är att tas ut som spelare. Det är tillsammans med domarna som det blir match och vi vill uppmuntra dem som skipar rättvisa inom vår sport, locka fler och hoppas att de vill fortsätta att leda lag och matcher under många kommande år.  

USM är de svenska mästerskapen för våra ungdomar i 14-, 16- och 18-årsklasserna och för alla de spelare som är med i de 48 finallagen är helgen en händelse och ett ögonblick som de sannolikt kommer att bära med sig hela livet. I svensk handbolls framtidsarbete, Strategi 2025, är ett av målen att behålla så många som möjligt inom sporten. Att få vara inne på planen och delta i USM är stort för spelarna. Det är min förhoppning att ni som ledare ger alla den möjligheten och att spelarna kan känna stor delaktighet och att de, när de åker hem efter helgen, verkligen känner att de fått uppleva finalspelet. I ett långsiktigt perspektiv är varje spelminut för den enskilde individen en stor investering för svensk handboll. 

Det skillnad att komma till finalspelet som 14-åring och som 18-åring. Som 18-åring har man sannolikt spelat i klubbens A-lag och vi kommer att få se flera spelare från Handbollsligan och SHE på planerna. Som 14-åring är anspänningen och storleken på arrangemanget förmodligen en helt ny upplevelse. Vi ser att det finns anledning att som ledare för våra yngsta deltagare försöka ta särskild hänsyn vad avser uppladdning och matchning. Att inte lägga upp förväntningarna på en nivå som är för höga eller att matcha laget med många toppningar. USM för våra 16-åringar är ett steg på en förhoppningsvis lång handbollsresa där vi vill ha med så många som möjligt så länge som möjligt.  

Jag vill passa på att tacka vår samarbetspartner Gjensidige som 2020 klev in som titelpartner för Gjensidige USM och som varit en del av att hålla i och återstarta handbollen efter pandemin och varit med och lyft arrangemanget. Årets finalhelg blir det sista med Gjensidige som titelpartner (för denna gång), men engagemanget för handbollen, landslaget och USM fortsätter.  

Slutligen vill jag åter önska dig välkommen och alla deltagare lycka till. Nu kör vi! 

//Robert Wedberg, generalsekreterare, Svenska Handbollförbundet

 

Följ Gjensidige USM inför och under finalspelet

Ladda ner appen SWE Handboll för livescore och senaste nytt inför och under finalspelet.

Se matcherna live. Eller när du vill. Handboll play sänder alla matcher. Läs mer här >> Länk till annan webbplats.

Följ Gjensidige USM på Instagram - @usmhandboll

All information finns också på Gjensidige USM:s egen sida >>

Till spelschemat >> Länk till annan webbplats.

Biljettinformation >>

Lagpresentationer >>

USM

Publicerad: 2023-05-05

Senast uppdaterad: 2023-05-04

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!