Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Nedslag från fredagens finalspel

Här har vi samlat olika händelser från första dagen på finalspelet i Gjensidige USM 2023.

Alla publicerade nyheter under finalspelet hittar du i appen SWE Handboll.

12.36
Välkommen till en härlig handbollsfest!
Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet ser framemot tre härliga handbollsdagar i Uppsala.

Du hittar hans krönika här >> Länk till annan webbplats.

14.08
Besök vår supportershop
På plats i korridoren på plan 1 finns NEH på plats. De är den officiella supportershopen för USM och Svensk handboll.

16.31
Heja fram Sverige i handbolls-VM!
1-11 december spelar Sveriges damlandslag VM i handboll i Scandinavium. Nu kan du köpa biljetter i en unik USM-kampanj (gäller 1-7 maj eller så länge det finns biljetter kvar). Klicka på länken och säkra din plats på läktaren!

Köp din biljett här >> Länk till annan webbplats.

19.21
Glenn Solberg på plats i Uppsala
Glenn Solberg, förbundskapten för herrlandslaget besökte Handboll Play-studion i IFU Arena tidigare idag. Hör honom berätta om vad han tycker är roligast med finalspelet och hur han skulle ha förberett ett lag inför den här helgen.

Han berättar också sin syn på vad han tycker är den största skillnaden mellan att vara junior och senior.

Och sist men inte minst, så pratar han såklart om utvecklingen och framtiden för herrlandslaget som har både ett OS- och ett EM-kval att se framemot under hösten.

Du ser hela intervjun på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.

21.00
Protest hanterad i P14-klassen
Svenska Handbollförbundets tävlingsjury har under fredagskvällen behandlat en protest i Gjensidige USM:s pojkar 14-klass. Protesten lämnades in av Önnereds HK 1 efter lagets match mot Torslanda HK. Tävlingsjuryn biföll protesten men då situationen inte bedömdes ha matchavgörande betydelse beslutade juryn att fastställa slutresultatet 16–17.

21.30
Marcus vill bli livesändningsspecialist
Alla matcher i finalspelet livesänds av Handboll Play. Till sin hjälp har de elever från yrkeshögskolan Xenter i Tumba. En av eleverna är Marcus Karlsson som läser utbildningen Livesändningsspecialist.

Utbildningen är på tre terminer och ungefär hälften av tiden består av praktik. Marcus berättar att även den tiden de är på skolan är det mycket praktik. Det är där de lär sig och övar för att vara förberedda när de kommer ut på sina praktikplatser. Marcus är sportintresserad, framförallt av bollsporter, och har som dröm att kunna försörja sig som kameraman, gärna för de högsta ligorna i olika idrotter.

Roberth Oldstam är utbildningsledare för just Livesändningsspecialistutbildningen. I sin roll är han länken mellan skolan och branschen och den som ser till att eleverna har bra praktikplatser att komma till. Praktiken ska passa ihop med kursplanen och ett krav är att eleverna får jobba utifrån ”learning-by-doing”. På sina praktikplatser testar eleverna på olika roller, t ex kamera, ljud, grafik för att sedan kunna specialisera sig.

Yrkeshögskolornas utbildningar finns för att det finns ett behov från branschen, som också är med och utformar innehållet. Detta gör att eleverna är anställningsbara efter examen. Roberth berättar att 8-9 av 10 får jobb efteråt. De flesta inom sportbranschen som t ex C-more, Discovery, SVT och Viaplay, men en del hamnar även i nöjesbranschen, t ex Robinson och Let´s dance.

Även Handbollskanalen samarbetar med Xenter. Johan Sjökvist på Handbollskanalen säger:

- Vi har samarbetat med Xenter under flera års tid, både när det gäller USM Finalspelet och andra cuper och turneringar. Flera av tidigare års studenter har efter att de tagit examen haft uppdrag för oss när de börjat sin karriär inom mediebranschen. Vi är alltid imponerade över den höga ambitionsnivån hos studenterna och även när det gäller deras förmåga att hitta nya vinklar på handbollsbevakning. Förra årets succé i våra kanaler, Kevvan i Klistret, har i år fått en efterföljare i Sophie testar Handboll. Kanske kommer några av årets spelare i Finalspelet att plugga vidare på Xenter i framtiden, det ser vi i så fall fram emot.

Vill du läsa mer om utbildningen? Till Xenters hemsida >> Länk till annan webbplats.

Handboll Play >> Länk till annan webbplats.

Handbollskanalen >> Länk till annan webbplats.

USM

Publicerad: 2023-05-05

Senast uppdaterad: 2023-05-08

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!