Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Nedslag från lördagens finalspel

Här har vi olika samlat händelser från andra dagen på finalspelet i Gjensidige USM 2023.

Alla publicerade nyheter under finalspelet hittar du i appen SWE Handboll.

09.33
Förutsättningar inför sista matcherna i U14

Texten är hämtad från Handbollskanalen >> Länk till annan webbplats.

Första dagen på finalspelet i Gjensidige USM är färdigspelad. U16 och U18 har bara spelat en match, så där väntar vi med förutsättningarna. Däremot har lagen i U14-klasserna spelat två matcher vardera. Här är förutsättningarna inför lördagen för de lagen.

F14

Grupp 1:

En otroligt jämn grupp där samtliga fyra lag fortfarande har chansen att nå semifinal. Allra mest har Lödde Vikings imponerat och de leder också gruppen på maximala fyra poäng. Allt ska gå emot Lödde i den sista omgången för att de ska missa semifinal – det mesta talar alltså för att de når topp fyra. Där bakom har Kärra haft det lite tyngre än väntat och Skånela har gått starkare än vad förhandstipsen säga.

Lördagens matcher

11.30: Lödde Vikings – Backa HK
11.30: Skånela IF – Kärra HF

Grupp 2:

IFK Tumba leder gruppen efter att ha vunnit båda sina matcher och Habo HK har tagit lika många poäng, men har lite sämre målskillnad. Det innebär att den här gruppen redan är avgjord inför lördagens matcher. Nu handlar det om vilket av lagen som slutar etta respektive tvåa.

Lördagens matcher

12.45: HK Ankaret 1 – Kungälvs HK
12.45: IFK Tumba – Habo HK

P14

Grupp 1:

En helt öppen grupp inför lördagen. I fredagens matcher var den största segern med fyra mål, övriga tre slutade oavgjort och med ett måls differens samt två måls differens. Ruggigt jämnt, med andra ord! Liten fördel Torslanda ändå inför morgondagen eftersom de har tagit tre poäng, men alla lag kan gå vidare.

Lördagens matcher

09.00: Torslanda HK – Lugi HF 1
09.00: Hammarby IF – Önnereds HK 1

Grupp 2:

Även i grupp 2 är det vidöppet inför avslutningen. Lugi HF 2 har vunnit båda sina matcher och kommer att spela semifinal. Sen står det mellan Ystads IF och Norrköpings HK om vilket lag som gör Lugi sällskap från den här gruppen. Fördelen ligger hos YIF som har två poäng mer än jagande Norrköping. Rafflande avslutning väntar!

Lördagens matcher

10.15: Ystads IF – Lugi HF 2
10.15: Norrköpings HK – IF Hallby

Foto: Viktor Källberg

10.17
Tomas Axnér om finalspelet
Förbundskaptenen för damlandslaget, Tomas Axnér, trivs på finalspelet där han får se alla ungdomar spela handboll. På frågan hur han skulle förbereda ett lag inför finalspelet menar Tomas att det ska vara olika fokus i olika åldersklasser. Låta den yngsta klassens fokus vara att ha kul och alla får spela, medan den äldre klassen mer handlar om resultatinriktad och taktisk handboll.

I intervjun med Handboll Play kan du höra Tomas berätta om de största skillnaderna mellan junior- och seniorhandboll samt damlandslagets resa fram till hemma-VM i december.

Se hela intervjun på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.

Säkra din biljett till VM på hemmaplan via vår USM-kampanj >> Länk till annan webbplats.

Damlandslaget spelar EM-kval i Uppsala i oktober. Passa på att att köpa biljett via vår USM-erbjudande >> Länk till annan webbplats.

11.33
P14-grupperna färdigspelade
P14-grupperna har varit jämna tillställningar och först efter sista gruppspelsmatcherna står det klart vilka fyra lag som tar sig till semifinal.

I den ena semifinalen väntar ett föreningsderby mellan LUGI HF 1 - LUGI HF 2 och i den andra semifinalen möts Önnereds HK - Norrköpings HK.

Semifinal 1 kl. 16.45 E-hallen
Önnereds HK - NOrrköpings HK

Semifinal 2 kl. 16.45 F-hallen
LUGI HF 1 - LUGI HF 2

Torslanda, Hammarby, Ystad och Hallby får sikta in sig på placeringsmatcher.

Match om placering 5-6
Söndag 7 maj kl. 9.00 F-hallen
Torslanda HK -Ystads IF HF

Match om placering 7-8
Söndag 7 maj kl. 11.30 F-hallen
Hammarby IF HF - IF Hallby HK

Foto: Johan Kaving

13.19
Möt Rasmus och Eldin - domarparet som gör debut på finalspelet

Rasmus Källerfelt och Eldin Bitic är nominerade för första gången till finalspelet i USM. Till vardags tillhör de Handbollförbundet Väst där de dömer Dam 1 och Herr 2.

Namn: Rasmus Källerfelt
Distrikt: Handbollförbundet Väst

Grattis till nomineringen för Gjensidige USM:s finalspel! Hur känns det?
Det är väldigt ärofyllt att få vara på plats där allt händer. Är både stolt över min och Eldins prestationer över säsongen som tagit oss hit.

Vilka förväntningar har ni på det kommande finalspelet?
Att få döma duktiga lag och plocka med sig mycket erfarenheter samt tips av delegaterna på plats!

Har du dömt några av de olika stegen under säsongen, och i så fall vad tror du den stora skillnaden blir nu när du kommer till finalspelet?
Dömt lite olika SM-steg under året och tror det slutat med att jag har dömt alla steg under olika årskullar mellan 1 och 4.

Jag tror att den största skillnaden i steg 5 kommer vara att de flesta matcherna kommer vara jämnare och spelarna kommer vara mer nervösa inför varje match.

Vem dömer du ihop med?
Eldin Bitic

Hur länge har ni dömt ihop och hur samarbetar ni?
Vi började döma med varandra denna säsongen så i september oktober ungefär. Samarbetet har varigt väldigt framgångsrikt under året men vi löser många händelser på planen där och då. Ingen situation är lik den andra så våran styrka är våran kommunikation mellan varandra.

Berätta lite mer om dig i din roll som domare, t ex vilka serier dömer du i till vardags, vad är din målsättning med domarskapet, hur jobbar du med din utveckling etc?
Efter vi var iväg på Sverigecupen har vi fått börja mer dam 1 och herr 2-matcher. Innan dess var der mer juniorhandboll. Min målsättning har jag inte exakt bestämt här och nu. Jag vill bli så bra som möjligt och vart det tar mig får tiden avgöra.

Jag och Eldin jobbar ganska flitigt med våran utveckling. Vi själva kollar alltid igenom matcherna vi dömt i efterhand och sen jobbar vi mycket med våran mentor hemma i väst samt andra domare.

Till sist, varför tycker du man ska bli domare?
Här hänvisar jag till min domarkollega Eldins fantastiska svar!

"Handboll är den bästa sporten och den bästa sporten behöver de bästa domarna"

Namn: Eldin Bitic
Distrikt: Handbollförbundet Väst

Grattis till nomineringen för Gjensidige USM:s finalspel! Hur känns det?
Ärofyllt och spännande att få vara här och ta del av all handboll som ska spelas under helgen.

Vilka förväntningar har ni på det kommande finalspelet?
Våra förväntningar är att få visa upp oss och få hjälpen att ta nästa steg i vår karriär.

Har du dömt några av de olika stegen under säsongen, och i så fall vad tror du den stora skillnaden blir nu när du kommer till finalspelet?
Ja vi har dömt alla stegen och den stora skillnaden kommer vara att de bästa av dem bästa är här och varje match är en topmatch. Sen är det fantastiskt stämning här i Uppsala.

Vem dömer du ihop med?
Rasmus Källerfelt

Hur länge har ni dömt ihop och hur samarbetar ni?
Vi blev ett domarpar inför säsongen så vi är nya med varandra. Vårt samarbete funkar bra då vi har en snarlik syn på handboll vilket gör det lättare att komma överens på planen.

Berätta lite mer om dig i din roll som domare, t ex vilka serier dömer du i till vardags, vad är din målsättning med domarskapet, hur jobbar du med din utveckling etc?
Vi dömer Dam 1 och Herr 2 tillvardags. Vår målsättning är att ta oss så långt vi bara kan och jag ser verkligen fram emot att fortsätta vår resa ihop. Vi kollar och lär oss av att kolla väldigt mycket handboll. Nöta framför TVn och prata i telefon efter matchen för att diskutera den.

Till sist, varför tycker du man ska bli domare?
För att handboll är den bästa sporten som behöver de bästa domarna.

Leo Hellsten, domaransvarig på finalspelet säger om Rasmus och Eldin:

- De imponerade på Sverigecupen och vi ville ha en uppföljning på dem. De är det enda domarparet på plats som inte är med i nationella utvecklingsgruppen eller är elitdomare, utan dömer just nu Dam 1 och Herr 2 i sitt distrikt.

Foto: Hanna Johansson

21.00
Protest hanterad i P14-klassen
Svenska Handbollförbundets tävlingsjury har under fredagskvällen behandlat en protest i Gjensidige USM:s pojkar 14-klass. Protesten lämnades in av Önnereds HK 1 efter lagets match mot Torslanda HK. Tävlingsjuryn biföll protesten men då situationen inte bedömdes ha matchavgörande betydelse beslutade juryn att fastställa slutresultatet 16–17.

21.30
Marcus vill bli livesändningsspecialist
Alla matcher i finalspelet livesänds av Handboll Play. Till sin hjälp har de elever från yrkeshögskolan Xenter i Tumba. En av eleverna är Marcus Karlsson som läser utbildningen Livesändningsspecialist.

Utbildningen är på tre terminer och ungefär hälften av tiden består av praktik. Marcus berättar att även den tiden de är på skolan är det mycket praktik. Det är där de lär sig och övar för att vara förberedda när de kommer ut på sina praktikplatser. Marcus är sportintresserad, framförallt av bollsporter, och har som dröm att kunna försörja sig som kameraman, gärna för de högsta ligorna i olika idrotter.

Roberth Oldstam är utbildningsledare för just Livesändningsspecialistutbildningen. I sin roll är han länken mellan skolan och branschen och den som ser till att eleverna har bra praktikplatser att komma till. Praktiken ska passa ihop med kursplanen och ett krav är att eleverna får jobba utifrån ”learning-by-doing”. På sina praktikplatser testar eleverna på olika roller, t ex kamera, ljud, grafik för att sedan kunna specialisera sig.

Yrkeshögskolornas utbildningar finns för att det finns ett behov från branschen, som också är med och utformar innehållet. Detta gör att eleverna är anställningsbara efter examen. Roberth berättar att 8-9 av 10 får jobb efteråt. De flesta inom sportbranschen som t ex C-more, Discovery, SVT och Viaplay, men en del hamnar även i nöjesbranschen, t ex Robinson och Let´s dance.

Även Handbollskanalen samarbetar med Xenter. Johan Sjökvist på Handbollskanalen säger:

- Vi har samarbetat med Xenter under flera års tid, både när det gäller USM Finalspelet och andra cuper och turneringar. Flera av tidigare års studenter har efter att de tagit examen haft uppdrag för oss när de börjat sin karriär inom mediebranschen. Vi är alltid imponerade över den höga ambitionsnivån hos studenterna och även när det gäller deras förmåga att hitta nya vinklar på handbollsbevakning. Förra årets succé i våra kanaler, Kevvan i Klistret, har i år fått en efterföljare i Sophie testar Handboll. Kanske kommer några av årets spelare i Finalspelet att plugga vidare på Xenter i framtiden, det ser vi i så fall fram emot.

Vill du läsa mer om utbildningen? Till Xenters hemsida >> Länk till annan webbplats.

Handboll Play >> Länk till annan webbplats.

Handbollskanalen >> Länk till annan webbplats.

22.15
Matcher och tider för söndagen

F14

12.00 FINAL
Lödde Vikings HK - Skånela IF A-hallen

14.00 BRONS
Habo HK - IFK Tumba HK F-hallen

15.15 PLATS 5-6
Kärra HF - HK Ankaret F-hallen

10.15 PLATS 7-8
Backa HK - Kungälvs HK F-hallen

F16

11.00 SEMI 1
Skuru IK - Alingsås HK C-hallen

11.00 SEMI 2
Skånela IF - IK Sävehof D-hallen

18.00 FINAL A-hallen

15.30 BRONS D-hallen

12.30 PLATS 5-6
Skövde HF - Önnereds HK D-hallen

13.15 PLATS 7-8
VästeråsIrsta HF - Lödde Vikings HK E-hallen

F18

9.30 SEMI 1
Skuru IK - Lödde Vikings HK C-hallen

9.30 SEMI 2
IK Sävehof - VästeråsIrsta HF D-hallen

15.00 FINAL A-hallen

14.00 BRONS D-hallen

12.30 PLATS 5-6
Lugi HF - Önnereds HK C-hallen

11.45 PLATS 7-8
Huddinge HK - H43 Lund HF E-hallen

P14

10.30 FINAL
Önnereds HK - Lugi HF 1 A-hallen

12.45 BRONS
Norrköpings HK - Lugi HF 2 F-hallen

9.00 PLATS 5-6
Torslanda HK - Ystads IF HF F-hallen

11.30 PLATS 7-8
Hammarby IF HF - Hallby IF F-hallen

P16

10.15 SEMI 1
Önnereds HK - Ystads IF HF B-hallen

10.15 SEMI 2
OV Helsingborg - Lugi HF E-hallen

16.30 FINAL A-hallen

15.30 BRONS C-hallen

13.15 PLATS 5-6
Alingsås HK - Skånela IF B-hallen

14.45 PLATS 7-8
LIF Lindesberg - IF Kristianstad B-hallen

P18

9.00 SEMI 1
Alingsås HK - HK Aranäs

9.00 SEMI 2
IK Sävehof - Önnereds HK

13.30 FINAL A-hallen

14.45 BRONS E-hallen

14.00 PLATS 5-6
IF Kristianstad - Rosendals IK

11.45 PLATS 7-8
Eskilstuna Guif IF - Halmstad HF

USM

Publicerad: 2023-05-08

Senast uppdaterad: 2023-05-08

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!