Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Nätverksträff inom fysisk träning - anmälan öppen

Svenska Handbollförbundet bjuder in till nätverksträff med inriktning på utbildning i fysisk träning.

 

Efter den lyckade nätverksträffen under 2022 genomför Svenska Handbollförbundet (SHF) under vecka 44 ytterligare en nätverksträff med inriktning på utbildning i fysisk träning. Nätverksträffen riktar sig främst till tränare och fystränare som arbetar med elitaktiva handbollsspelare från 16 år och uppåt, men självklart är även tränare för yngre åldrar välkomna.

- Intentionen är att, tillsammans med föreläsare, presentera SHF:s idrottsfysiologiska strategi och dess arbetsmetodik som syftar till att stödja tränare i deras utvecklingsprocess av elitaktiva handbollsspelare. I övrigt hoppas vi att träffen bidrar till ett effektivt nätverkande mellan deltagarna, vilket på sikt också bidrar till utvecklingen av spelarnas fysik, säger Pontus Axell, Svenska Handbollförbundets träningsrådgivare för ungdomslandslag samt arrangemangsansvarig för nätverksträffen.

Gruppbild på deltagare vid nätverksträffen i Alingsås, september 2022.


SHF har uppmärksammat ett behov av en gemensam strategi för att visa riktningen för att fortsätta att utveckla den fysiska statusen hos elitaktiva handbollsspelare från 16 år och uppåt samtidigt som vi skapar mer hållbara spelarkarriärer. Under 2022-2023 startade därför arbetet med att ta fram en idrottsfysiologisk strategi där intentionen är att förstärka den röda tråden och definiera arbetsmetodiken för alla nivåer och miljöer inom SHF:s elitverksamheter; tränarutbildning, spelarutbildning, gymnasium och landslag.

Pontus Axell berättar vidare att:

- Det är mycket viktigt att vi inom svensk handboll kan prata samma språk i nämnda verksamhetsområden och att ha en tydligare kommunikation mellan de olika miljöer som spelarna befinner sig i. Vi hoppas att detta ska förenkla och på sikt ge en ökad förståelse för och verktyg för spelarna om vad som krävs för att på lång sikt ha en mer hållbar karriär och att nå världseliten.

Kommande säsong, 2023-2024, ligger fokus på att implementera strategin för tränare inom de olika verksamhetsområdena och hos de aktiva. Ett viktigt steg är att tillsammans med externa föreläsare genomföra nätverksträffen.

Fakta om nätverksträffen

När?
2-3 november 2023. Start 12:00 2/11, slut ca 13:00 3/11.

Var?
High Performance Center/HPC Sweden
Arenastaden, Hejaregatan 7, 352 46 Växjö

För vem?
Tränare och fystränare för elitaktiva spelare från 16 år och uppåt samt för intresserade tränare för yngre spelare.

Innehåll
Dagarna kommer att alternera mellan pass i praktik, teori och workshops med följande programpunkter, med reservation för eventuella förändringar:

  • Presentation av Svenska Handbollförbundets idrottsfysiologiska strategi
  • Matchanalys: vad är handboll? Framtidens krav.
  • Snabbhet och plyometrisk träning: myten om specificitet i atletisk utveckling
  • Individualiserad konditionsträning utefter anaeroba snabbhetsreserven och tillräckligt bra Vo2 för handboll
  • Anpassad styrketräning utefter barn, ungdom och elit
  • Återhämtningsförmåga
  • Utvecklingsmiljöer för spelare, från ungdom till elit
  • Skadeförebyggande träning och prestationshöjande principer med I-PROTECT

Kostnad
2500 kronor ink. moms. Priset inkluderar måltider och fika.

Boende
Möjlighet till boende på Scandic Växjö i anslutning till High Performance Centre.

Anmälan


Anmäl dig senast 1/10. Antalet platser är begränsade, först till kvarn gäller. Betalning görs i samband med anmälan.

Frågor?
Kontakta Svenska Handbollförbundets träningsrådgivare för ungdomslandslag Pontus Axéll: pontus.axell@handboll.rf.se

 

Föreläsare från SHF

Hanna Fogelström, landslagschef
Kalle Andersson, ungdomsansvarig landslag
Pontus Axell, träningsrådgivare ungdomslandslag
Jennie Linnéll, projektansvarig I-PROTECT

Gästföreläsare

Håkan Andersson har vairt tränare i närmre 40 år och har under många år verkat som ledare/tränare för det svenska friidrottslandslaget samt som personlig tränare för några av Sveriges mest ramgångsrika sprinterlöpare, som exempelvis Peter Karlsson, Johan Wissman och Tom Kling Baptiste. Håkan har även verkat som fystränare och rådgivare på elit- och olympisk/paralympisk nivå inom flera idrotter.

Håkan har under de senaste 30 åren frekvent fungerat som utbildare/föreläsare såväl som inom Sverige som internationellt i flera länder.

Håkan är anställd av High Performance Centre i Växjö som föreläsare och rådgivare i snabbhets- och styrkerelaterade frågor samt som delansvarig inom testverksamheten.

Ida har en bakgrund inom ishockeyn som spelare både i Sverige, Kanada och USM, främsta meriter är två SM-guld med Mälarhöjden Bredäng. Från Minnesota State University, USA, har Ida en kandidatexamen i idrottsvetenskap samt en masterexamen i idrottsfysiologi och har också undervisat i idrottsvetenskap vid samma universitet.

Under åren i USA började Ida studera konceptet Critical Power, som hon även har doktorerat inom vid Exeter University i England. I sin forskning studerade hon bland annat hur Critical Power ändras efter två timmars fysiskt aktivitet, vid Nike's huvudkontor vad Ida med och testade världens bästa löpare och assisterade i ett försök att springa maraton under två timmar.

Ida har under åren utomlands samlat på sig kunskap och erfarenheter som hon nu använder på hemmaplan för att utveckla svenska atleter med målet att hjälpa idrottare att, genom sin träning, nå sin maximala kapacitet. Utöver det vill hon även sprida kunskap om och hjälpa dem som är redo för att ta nästa steg till ett hälsosammare liv.

Juan arbetar sedan 2013 i Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling (RLP) med träning, tester och rådgivning.

Juan har sin idrottsliga bakgrund inom kampsport, vilket väckte intresset för utvärdering av kraft, power och kroppsammansättning.

Anders Lindsjö är partner och utbildare vid Athletic Sports School, skapare av Eleiko Strength Coach och medförfattare till Svenska Tyngdlyftningsförbundets stegutbildning.

Anders jobbar dagligen som tränare på internationella idrottsprogrammet i Helsingborg med utbildning i fysisk prestationsutveckling inom 14 idrotter och med cirka 300 idrottare.

Peter Edholm är medicine doktor och universitetsadjunkt vid Örebro Universitet. Peters forskning fokuserar på träning och återhämtning.

Peter har mångårig erfarenhet av samverkan med idrottsrörelsen, näringsliv och myndigheter rörande optimering av kost, träning och återhämtning.

Publicerad: 2023-06-02

Senast uppdaterad: 2023-06-02

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!