Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Bengt Johanssons pokal: en ny symbol för svensk handboll

Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengts minne - nu är de redo att lyftas för första gången.

Bilden: Montage.

De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för Bengt Johanssons arv och minne. Handgjorda och identiska till sin design utstrålar de Bengts unika kraft som för alltid är en del av svensk handbolls historia och som kommande generationer av Sveriges främsta lag blir en del av. Samtliga SM-vinnande lag från och med 2024 kommer att graveras på respektive vandringspokal och blir på så sätt en del av dem. Vinnande lag kommer också att erhålla varsin handgjord pokal i mindre format att behålla.

Malin Henningsson från Halmstad är formgivaren och skaparen bakom pokalerna. Designen kopplar starkt an till sporten handboll och valet av material är noga övervägt för att hedra Bengts liv och arv.

- Jag ville att det ska finnas en stark koppling både till Bengt Johansson och till handbollen i stort. En av de första delarna som föll på plats var cylinderdelen på pokalen som har samma proportioner som en handbollsplan. Benen som håller upp cylindern är sju till antalet, en symbol för de sju spelarna i laget som arbetar tillsammans. Längst ner i botten har vi basen, den stabila halländska stenen som håller ihop laget. Hallandsgnejsen bryts strax norr om Halmstad, det kändes viktigt att ha med ett material som faktiskt kommer från orten som är så starkt förknippad med Bengt, säger Malin Henningsson.

Stenen bär också Bengts signatur och utgör grundstenen för pokalerna liksom ledaren utgör grundstenen i ett lagbygge. En speciell detalj på silverdelen av pokalen är den handgraverad bilden av spelkombinationen Gurkburken, en av dåtidens signaturrörelser som satte sig i väggarna i folkhemmen under eran med Bengts landslag, Bengan Boys. Gurkburken är en stark påminnelse om Bengts extraordinära bidrag till svensk handboll.

Pokalerna är mer än bara ett pris; de är en förening av dåtid och framtid, det folkliga och legendariska, och förhoppningen är att de blir symboler för handboll i Sverige när den är som bäst.

- Vi är glada och stolta över att Malin, formgivare och konsthantverkare från Halmstad, ville skapa Bengt Johanssons pokal. Hennes fina hantverk förkroppsligar kärnan i vad pokalerna representerar - en hyllning till en legend och en kärleksfull gest till svensk handboll, säger Fredrik Rapp, ordförande Svenska Handbollförbundet.


Idé och formgivning
Malin Henningsson, Formgivare och konsthantverkare

Stenarbete
Ahmed Ablah, Halmstad Stenhuggeri

Gravyr
Joacim Jansson, Gravörmästare

Projektgrupp, Svenska Handbollförbundet
Therese Bringefors
Jessica Larsson
Lasse Tjernberg

 

Presskontakter
Robert Wedberg, Generalsekreterare Svenska Handbollförbundet
Robert.wedberg@handboll.rf.se
+46 (0)709 93 14 43

Malin Henningsson, Formgivare, konsthantverkare
info@malinhenningsson.com
+46 (0)703 35 17 09

 

Publicerad: 2024-05-22

Senast uppdaterad: 2024-05-22

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!